Vignet Duitsland

Duitse milieusticker

Vignet Duitsland

€12.95

Milieusticker Duitsland – in vele steden verplicht! 

Heb je plannen om een stedentrip naar Duitsland te maken of moet je voor je werk naar het centrum van een Duitse stad? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een milieuzone, de zogenoemde Umweltzone Duitsland. Dat is een zone waar je met je voertuig alleen maar in mag als die is voorzien van een gekleurde milieusticker: de Umweltplakette of Feinstaubplakette. Rijd je zo’n zone binnen zonder de vereiste milieusticker, dan riskeer je direct een boete van minimaal 80 euro. Naast de milieuzone kunnen steden ook een dieselverbod instellen voor bepaalde straten of stadsdelen.

Met de milieusticker wil de Duitse overheid de luchtvervuiling door motorvoertuigen terugdringen. Vaak betreft het dan oudere auto’s die veel fijnstof en andere schadelijke stoffen uitstoten. Je mag ervan uitgaan dat dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 sowieso de milieuzones niet meer in mogen. De rest (auto’s, campers, bestelwagens, vrachtwagens, bussen) mag er alleen in met een geldige milieusticker.

Een milieusticker heet in Duitsland officieel een Umweltplakette, maar veel mensen kennen hem ook als vignet Duitsland, Groene sticker Duitsland of milieuvignet Duitsland. Er bestaan in principe stickers in 3 verschillende kleuren, elk met een eigen betekenis. Jouw type voertuig, de leeftijd én de mate waarin dit voertuig vervuilt, bepalen samen de kleur van de sticker. Met die sticker op je voorruit mag je in bepaalde zones wel of juist niet komen. In dit artikel vertellen we je alles over deze milieusticker Duitsland.

Welke milieustickers zijn er in Duitsland?

Er zijn voor de milieusticker drie categorieën, elk met een eigen herkenbare kleur: groen, geel of rood. Welke kleur je voertuig krijgt, hangt af van het motortype, de CO2-uitstoot (Euronorm), de voertuigcategorie en de leeftijd van je voertuig. De kleur van de sticker geeft aan hoe erg een voertuig vervuilt: groen is milieuzuinig en rood juist niet. In verreweg de meeste steden is alleen het groene vignet nog toegestaan. Auto’s met een gele en rode sticker mogen daar het centrum al niet meer in. In feite is de gele sticker alleen nog geldig in Neu-Ulm, de rode sticker is niet eens meer verkrijgbaar.

Check ruim voor vertrek welke sticker bij jouw auto past en welke je nodig hebt voor jouw bestemming in Duitsland.

De Groene Milieusticker

Voertuigen die het minst vervuilen krijgen een groene sticker. Daarmee kun je op dit moment rijden in alle Duitse steden waarvoor het milieuvignet verplicht is. Het gaat met name om de volgende voertuigen:

•    Auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel.
•    Auto’s (op kenteken vanaf 1 januari 1993) met een LPG-, hybride- of benzinemotor conform uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger.
•    Personenwagens en lichte bedrijfswagens (op kenteken vanaf 1 januari 2006) met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger. 
•    Grotere vrachtwagens en bussen (M2, M3, N2 en N3), op kenteken vanaf 1 oktober 2006, met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger.
•    Auto’s met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-3 en een later ingebouwd roetfilter.

Let op: genoemde bouwjaren zijn een vuistregel. Maar misschien heb je wel een auto met een dieselmotor van voor 2006, die de fabrikant toch alvast heeft voorzien van een motor conform uitlaatgasnorm Euro-4. Of misschien heb je een benzine-auto van na 1993, die toch niet aan de stickereisen voldoet. In die gevallen kan er van de vuistregel worden afgeweken.

De gele milieusticker

De gele milieusticker Duitsland geldt vooral voor:

•    Auto’s met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-3.
•    Auto’s met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-2 en daarna voorzien van een roetfilter.

De gele sticker is momenteel alleen nog maar toegestaan in de Beierse stad Neu-Ulm. Ga je daar niet naartoe? Dan heeft een gele milieusticker voor jou geen zin.
 

Milieuzone Duitsland – waar vind je die?

Een milieuzone is een gebied waar de lokale overheid het verkeer wil beperken via speciale maatregelen. In Duitsland mogen alle steden een milieuzone invoeren. Zo’n milieuzone bestaat vaak uit het stadscentrum, maar kan ook gelden voor enkele drukke straten. En daar mag je alleen in met een geldige milieusticker! De milieuzones worden doorgaans aangekondigd met verkeersborden. Onder deze borden staat vaak extra informatie, zoals de tijden waarvoor de regeling geldt of de kleuren van de toegestane milieustickers. 

Milieuzone Duitsland

Inmiddels hebben al ruim 50 Duitse steden zo’n milieuzone ingesteld. Wil je met de auto deze zones in, dan moet je een ‘groene sticker Duitsland’ hebben. Steden met een milieuzone zijn onder meer Aken, Augsburg, Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt am Main, Hannover, Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neu-Ulm, Neuss, Osnabrück, Regensburg, Siegen, Stuttgart, Ulm, Wiesbaden, Wuppertal en diverse steden in het Roergebied.

Kijk voor een actueel en compleet overzicht van de plaatsen waar een sticker verplicht is, op gis.uba.de/website/umweltzonen.

Vignet Duitsland kopen

Je kunt de milieusticker op een aantal plaatsen kopen, waaronder de ANWB of onderweg. Een nog snellere en zelfs goedkopere manier is online bestellen bij een betrouwbaar intermediair zoals Wegenvignetten.nl. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Bij de ANWB

Je kunt bij de ANWB van alles en nog wat regelen als je naar het buitenland gaat. Dus ook een milieusticker voor Duitsland. Je betaalt er wel iets meer dan bij Wegenvignetten.nl, dus die keuze is geheel aan jou.

Onderweg

Als je het niet erg vindt om je reis onderweg te onderbreken, dan kun je de milieusticker ook in Duitsland aanschaffen. Bijvoorbeeld bij gemeenten, garages en TÜV keuringsstations. Je hebt daar wel het kentekenbewijs van je auto voor nodig, omdat gegevens zoals bouwjaar, gewicht en type brandstof bepalen welke sticker je krijgt. Afhankelijk van het verkooppunt kunnen de kosten oplopen tot wel 50 euro. Het is dus misschien verstandiger om de sticker al voor vertrek te bestellen. Dan reis je wel zo rustig!

Bij Wegenvignetten.nl

Veel reizigers bestellen hun milieusticker voor Duitsland bij Wegenvignetten.nl. Daar is ook alle reden toe. Want bij ons regel je alles snel en online, terwijl je toch minder betaalt dan bij de ANWB of in Duitsland zelf. Ook ons hele bestelproces is eenvoudig: je hoeft alleen wat gegevens in te vullen, af te rekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. 

Het werkt simpel. Zodra we jouw aanvraag hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Is jouw aanvraag voor 17.00 uur bij ons binnen, dan verwerken we hem nog dezelfde dag. We versturen de sticker daarna per post; vaak heb je hem dan al de volgende dag of de dag erna binnen. Het enige wat je zelf nog moet doen is de sticker rechtsonder achter je voorruit plakken. Voor de Duitse milieusticker -  de Umweltplakette - betaal je bij ons maar € 12,50 all-in, dus inclusief BTW, aanvraag, afhandeling en verzending binnen Nederland. Je kunt dit bedrag veilig en snel online betalen met iDeal, Paypal of een Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
 

Uitzonderingen: wanneer heb je géén Umweltplakette nodig?

Moeten echt álle voertuigen in een Duitse milieuzone een milieusticker hebben? Nee, er zijn wel een paar uitzonderingen. Er is een vrijstelling voor de volgende groepen voertuigen en/of weggebruikers:

•    motoren, bromfietsen en snorfietsen;
•    voertuigen met een goed zichtbare en geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit;
•    oldtimers, maar alleen onder bepaalde voorwaarden; zo geldt de vrijstelling voor auto’s met een buitenlands kenteken als ze ouder dan 30 jaar en goed onderhouden zijn; om die ouderdom aan te tonen moet je, als je in een milieuzone parkeert, een kopie kentekenbewijs achter de voorruit leggen – en het liefste ook een FIVA Identity Card (zie fiva.org en fehac.nl);
•    reizigers die via de autosnelweg op doorreis zijn naar een ander land, ook als zo’n snelweg door een milieuzone loopt.

De vrijstelling geldt soms ook voor steden waar een dieselverbod van kracht is. Dat hangt af van plaatselijke regels en verschilt per gemeente. Check altijd de website van zo’n gemeente als je het zeker wilt weten!

Dieselverbod in een aantal steden

Steden hebben nog een extra maatregel om luchtvervuiling terug te dringen: een plaatselijk verbod voor dieselvoertuigen. Dit dieselverbod geldt momenteel alleen in de steden Berlijn, Darmstadt, Hamburg en Stuttgart. En dan meestal voor een beperkt gebied of zelfs alleen enkele straten. Diverse steden overwegen invoering van een dieselverbod, dus kijk voor elke reis even hoe de stand van zaken is. Een actueel overzicht vind je op gis.uba.de/website/umweltzonen. 

Dieselverbod Duitsland

Zijn de beperkingen vanwege een dieselverbod in alle steden hetzelfde? Nee, ook dat niet! Elke stad mag zelf vaststellen welke euro-emissienorm er geldt en welke voertuigen de verbodszone niet in mogen. In zo’n zone is je milieusticker dus ook niet geldig en soms worden in die zone zelfs vervuilende benzineauto’s verboden. Er zijn ook vrijstellingen, bijvoorbeeld als je een gehandicaptenkaart hebt – maar die gelden niet altijd en overal. Dus we herhalen nog maar eens: check voor vertrek de website van de gemeente in kwestie. Verkeersborden met onderschrift geven aan voor welke voertuigen het verbod geldt.

Zonder milieusticker riskeer je een serieuze boete

In Duitsland vinden ze het prettig als je je aan de regels houdt. Dat merk je sowieso altijd al aan het verkeersgedrag (80 waar je 80 mag), en op milieugebied is het niet anders. De milieustickers zijn er niet voor niets. Dus als je ergens een milieuzone binnenrijdt, moet je echt de juiste milieusticker hebben! Heb je die niet of zit hij niet op de juiste plek (rechtsonder achter de voorruit)? Dan kun je een fikse boete verwachten van circa 80 euro.
Betaal je niet op tijd, dan wordt de boete verhoogd. Vergelijk dat met de geringe kosten van een geldige milieusticker en neem de enige verstandige beslissing!
 

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen