Vignet Tsjechie

Vignet Tsjechie

Vignet Tsjechie

Vraag hieronder een vignet voor Tsjechië aan.
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
VignetPrijsAantal
Digitaal Vignet Tsjechië - Auto (10 dagen)19.95 X
Digitaal Vignet Tsjechië - Auto (1 maand)24.95 X
Digitaal Vignet Tsjechië - Auto (1 jaar)104.95 X
* Direct leverbaar

Bestellingen die na 01:00 s'nachts worden geplaatst worden de volgende ochtend om 06:00 behandeld.

Vignet Tsjechië – heb ik een tolvignet voor Tsjechië nodig?

Ga je op vakantie en reis je met je auto, camper of bestelwagen naar of door Tsjechië? Dat betekent dat je gebruik gaat maken van het Tsjechische wegennetwerk. En dan heb je sinds 2021 een digitaal tolvignet nodig, ook wel bekend onder de naam Autobahnvignet Tsjechië, autovignet Tsjechië of Tsjechië vignet. Zorg dat je dit tijdig hebt geregeld, zodat je reis geen onnodige vertraging oploopt.

Voor lichte voertuigen (auto’s, caravans, campers tot max. 3500 kg) kun je aan de tolplicht voldoen door een e-vignet te kopen. Voor zware voertuigen wordt de tol later berekend en via het Myto-kastje bijgehouden. Motorrijders zijn vrijgesteld van tolplicht en hebben geen tolvignet nodig. Zo blijft tol in Tsjechië eigenlijk heel overzichtelijk.

Waar kun je het beste een tolvignet Tsjechië kopen? Je kunt je vignet Tsjechië kopen in Nederland, maar er zijn ook mensen die hun vignet Tsjechië kopen in Duitsland of zelfs ter plekke bij de grensovergang. Feit is dat je hoe dan ook voor de tolwegen in Tsjechië een geldig e-vignet nodig hebt, anders riskeer je een forse boete. 

Ons advies is dus: regel het juiste e-vignet tijdig, het liefste ruim voor vertrek naar Tsjechië. Hieronder lees je welke vignetten er bestaan en hoe je die kunt aanvragen. Onze handige besteltool laat je ook onmiddellijk zien welk e-vignet je het beste kunt bestellen. Zo kun je zonder tolzorgen in de auto stappen. Ontspannen reis!

Tol Tsjechië - op welke wegen geldt een vignetplicht?

waar is een vignet nodig in Tsjechie?

In Nederland kennen we weinig tolheffingen. Bij een enkele brug of tunnel wordt wel eens tol geheven, maar over het algemeen rijden we ‘gratis’ over de wegen. Daar betalen we tenslotte ook wegenbelasting voor! Hoe anders is dat in Tsjechië, waar je op zo’n 90% van alle nationale en regionale wegen tol moet betalen! 

Soms zijn korte stukken van een snelweg vrijgesteld van de tolheffing. Voor de wegen vanaf de Duitse grens is altijd een vignet verplicht. De snelwegen in Tsjechië die richting Praag gaan zijn allemaal tolwegen. Reis je vanuit Nederland of België via Duitsland of Oostenrijk naar Tsjechië? Dan ontkom je er dus niet aan om een tolvignet voor Tsjechië aan te schaffen. Bovendien heb je ook voor Duitsland en Oostenrijk tolvignetten en wellicht ook milieustickers nodig. Denk hier tijdig aan!

De tolwegen kun je eenvoudig herkennen door de ook in ons land bekende verkeersborden met het symbool van een snelweg. Tolvrije wegen of trajecten herken je aan borden met de tekst Bez Poplatku (geen tol) of met een doorgestreept vignet erop. Op onderstaande kaart zie je alle Tsjechische tolwegen. 

Omdat het bijna onmogelijk is om tolwegen te vermijden raden wij aan om altijd een vignet te kopen of met een tolkastje te rijden. Op die manier weet je zeker dat je geen boete riskeert. 

Tolvignet Tsjechië – soorten vignetten & kosten

De Tsjechische vignetplicht (dálnicní známka) geldt alleen voor vierwielige motorvoertuigen en aanhangers. Voor deze voertuigen bestaan verschillende soorten vignetten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen voertuigen boven en onder de 3500 kg maximale massa. Voor voertuigen tot 3500 kg is er bovendien de keuze tussen standaardtarief en extra voordelig ecotarief. Dat ecotarief is alleen geldig voor voertuigen die rijden op aardgas of biomethaan.

•    Het 10-dagen vignet is 10 dagen geldig vanaf een zelfgekozen datum.
•    Het maandvignet is 30 dagen geldig vanaf de ingangsdatum, bijvoorbeeld van 1 juli tot en met 30 juli. 
•    Het jaarvignet is geldig van 1 januari van een bepaald jaar tot en met 31 januari van het volgende jaar. Het is dus maximaal 13 maanden geldig..

Kosten van het e-vignet Tsjechië

De kosten voor het e-vignet Tsjechië hangen af van drie dingen:
1.    Hoe lang wil je gebruikmaken van de tolwegen?
2.    In welke categorie valt jouw voertuig?
3.    Geldt voor jouw voertuig het ecotarief of niet?

Tarieven voor motorvoertuigen tot 3500 kg

 

Tarieven voor personenvoertuigen

Voertuigtype Vignette Vignet prijs Edalnice Bemiddelingskosten Total
Vignet Tjechië 10 dagen € 10.53 € 9.42 € 19.95
1 maand € 16.77 € 8.18  € 24.95
1 jaar € 89.70 € 15.25 € 104.95

Hoeveel dagen moet jouw e-vignet gelden?

Je kunt Tsjechische e-vignetten kopen voor een periode van 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Je reisduur en reisfrequentie zijn dus bepalend voor het vignet dat je nodig hebt. Ga je voor circa een week op weg, dan is het vignet van 10 dagen het meest geschikt. Ben je op doorreis en kom je later nog terug, dan is het maandvignet vaak het voordeligst. En ga je vaker per jaar naar Tsjechië, dan is uiteraard het 1-jaar vignet de beste optie. 

Weet je niet goed wat je moet kiezen? Via de tool in ons bestelproces kun je snel zien welk e-vignet voor jou het voordeligst is. Wel zo makkelijk!

 Voor welk voertuig heb je een e-vignet nodig?

Een tolvignet (dalnici známka) is verplicht voor personenauto’s, bestelwagens en campers met een toegestane maximummassa van 3500 kg. Motorrijders hoeven géén tolvignet aan te schaffen en ook voor een aanhanger heb je géén apart vignet nodig. Voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3500 kg (waaronder zware campers!) betalen tol per kilometer; dit wordt middels een elektronisch kastje via gps geregistreerd en geïncasseerd. Zo’n kastje moet je ruim van tevoren aanvragen, dit kan niet via ons. Meer informatie hierover vind je op https://mytocz.eu/en of mytocz.com.

Voor voertuigen die rijden op aardgas of biomethaan geldt een gereduceerd tarief van 50%. En voertuigen die minder dan 50g/km CO2 uitstoten komen in aanmerking voor vrijstelling van de tolplicht. Dit kun je nalezen en aanvragen via edalnice.cz/en/exempt-vehicles.

Waar kun je het e-vignet Tsjechië kopen?

Het e-vignet voor Tsjechië kun je op verschillende manieren aanschaffen. Bijvoorbeeld bij de Tsjechische uitvoerende tolinstantie (Edalnice) of op enkele plaatsen rond de grensovergangen. Maar veilig en makkelijk vooraf online bestellen via een betrouwbaar intermediair kan natuurlijk ook. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

 

Onderweg langs de snelweg

Wil je het e-vignet onderweg pas kopen? Dat kan bij tankstations in Duitsland of net over de grens in Tsjechië. Ook bij winkels van Ceska Posta, de Tsjechische post, kun je het digitale vignet aanschaffen via speciale terminals. In al deze gevallen heb je meestal wel een creditcard nodig. En je bent afhankelijk van openingstijden en soms ook lange wachtrijen. Als je dat tijdrovende gedoe liever voorkomt, kun je je vignet beter vooraf geregeld hebben. Lekker online, dat is wel zo prettig en rustgevend!

 

Bij de ANWB

Bij de ANWB kun je heel veel zaken regelen voordat je op reis of op vakantie gaat. Maar je kunt er geen e-vignet bestellen voor Tsjechië. We raden je dan ook aan om dit tijdig op een andere manier te regelen. Dat kan bijvoorbeeld heel snel en makkelijke via Wegenvignetten.nl.

 

Makkelijk online bij Wegenvignetten.nl

Steeds meer mensen willen hun vignet Tsjechië online kopen bij Wegenvignetten.nl. Dat is niet alleen snel, maar ook eenvoudig dankzij het heldere bestelproces. Je hoeft geen andere talen te spreken, want onze website is gewoon in het Nederlands. Als je enkele gegevens invult en afrekent, wordt alles direct voor je in orde gemaakt. Daar rekenen we een kleine vergoeding voor, maar dan weet je ook zeker dat je het juiste tolvignet absoluut tijdig hebt geregeld. Zodat je dáár in elk geval geen vakantiestress over hoeft te hebben!

Het bestelproces kent enkele eenvoudige stappen. Na jouw aanvraag en betaling van het e-vignet Tsjechië hebben we je kenteken en een paar persoonlijke gegevens nodig. Zodra we daar een akkoord op krijgen sta je automatisch bij de Tsjechische tolinstantie geregistreerd als bezitter van het e-vignet. Je kenteken is dan elektronisch aan het e-vignet gekoppeld.

Bij ons zijn de kosten voor het e-vignet Tsjechië altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Dus gewoon inclusief alles, zodat je nergens over hoeft te piekeren. Betalen doe je veilig en snel online met iDeal, Paypal of een Creditcard. Onze customer support is 7 dagen bereikbaar via e-mail en telefoon. Vanzelfsprekend vragen wij voor onze support een kleine fee die boven in de tabel is vermeld.

Tolwegen Tsjechië – controles & boetes

Sinds het e-vignet in Tsjechië de standaard is, kan de Tsjechische overheid makkelijker dan ooit controleren of er wel tol is betaald. Via een landelijk netwerk van strategisch geplaatste camera’s worden kentekens gescand en razendsnel gecheckt. Dat gebeurt al zodra je de grens met Tsjechië passeert! Ben jij de eigenaar van een voertuig zónder geldig e-vignet? Dan blijkt dat ogenblikkelijk uit het registratiesysteem en kun je een boete verwachten die kan oplopen tot € 750,-. En dankzij internationale afspraken wordt die boete ook echt geïncasseerd! Betaal je niet op tijd? Dan komen er nog eens hoge extra kosten bij...

Huurauto’s en tolvignetten

Ga je niet met je eigen auto op vakantie naar Tsjechië, maar met een huurauto? Let dan goed op of de tolplicht al geregeld is! Als je de auto in Tsjechië zelf huurt, is het tolvignet meestal wel inbegrepen. Al blijft het belangrijk om dat vooraf zelf te checken! Bij huurauto’s die in een ander land staan geregistreerd, is het tolvignet zelden door de verhuurder geregeld en moet je dat dus zelf doen. Het is dus raadzaam om altijd eerst even te overleggen met de verhuurder van het voertuig.

FAQ's

Ja, je hebt een vignet nodig voor het rijden op snelwegen en autowegen in Tsjechië als je voertuig een maximale toegestane massa tot 3.500 kg heeft. Motorfietsen hebben geen vignet nodig. Tevens geldt er een korting voor bepaalde elektrische en hybride voertuigen met lage uitstoot. Wij werken echter alleen met reguliere vignetten, ook voor voertuigen met lage uitstoot.

Er zijn drie soorten vignetten beschikbaar:

  • 10-daags vignet: €19,95
  • Maandvignet: €24,95
  • Jaarvignet: €104,95

Deze vignetten zijn digitaal en gekoppeld aan je kenteken.

Je kunt een digitaal vignet eenvoudig online kopen via platforms zoals die van ons. Voer je kenteken en reisdata in, en betaal met een van de aangeboden betaalmethoden. Het vignet wordt zo snel mogelijk aan je kenteken gekoppeld.
Het vignet is direct geldig vanaf de door jou gekozen ingangsdatum. Als je het vignet online bestelt, kun je de ingangsdatum zelf bepalen, zodat je meteen legaal de weg op kunt. Let wel op dat wanneer je last minute een vignet koopt deze mogelijk
Rijden zonder geldig vignet kan resulteren in een boete die kan oplopen tot €835. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een geldig vignet hebt om boetes te vermijden.
Het aanschaffen van een digitaal vignet duurt slechts enkele minuten. Zorg ervoor dat je je kenteken en de juiste reisdata bij de hand hebt om het proces soepel te laten verlopen.
Eenmaal aangeschaft, kan een vignet niet worden geannuleerd of gewijzigd. Controleer daarom zorgvuldig alle gegevens voordat je de aankoop bevestigt. Dit voorkomt onnodige problemen.
Ja, bepaalde voertuigen zijn vrijgesteld van de vignetplicht. Dit geldt voor elektrische voertuigen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km, waterstofvoertuigen, en bepaalde historische voertuigen. Controleer of jouw voertuig in aanmerking komt voor een vrijstelling.
Voor personenauto's is er momenteel geen aparte milieusticker nodig voor Praag. Er zijn echter wel milieuzones voor vrachtwagens en bussen, dus controleer de laatste vereisten voordat je op reis gaat.
Zorg ervoor dat je het juiste kenteken en de correcte ingangsdatum invoert bij de aanschaf van je vignet. Fouten kunnen leiden tot een ongeldig vignet en boetes. Bij problemen kun je contact opnemen met de klantenservice van de verkoper.Voor meer informatie en om je vignet te kopen, kun je terecht op onze website wegenvignetten.nl.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen