Vignet Oostenrijk

Vignet Oostenrijk

Vignet Oostenrijk

Vraag hieronder eenvoudig je vignet voor Oostenrijk aan.
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
Selecteer een product
VignetPrijsAantal
Auto – 10 dagen vignet17.55 X
Auto – 2 maanden vignet37.15 X
Auto – jaarvignet99.95 X
Motor – 10 dagen vignet9.95 X
Motor – 2 maanden vignet19.95 X
Motor – jaarvignet49.95 X
* Direct beschikbaar

Bestellingen die na 23:00 worden geplaatst worden de volgende ochtend om 07:00 behandeld.

Vignet Oostenrijk – heb ik een tolvignet voor Oostenrijk nodig?

Wie naar Oostenrijk op vakantie wil, kan bijna niet om de Oostenrijkse snelwegen heen. Ook mensen die naar bijvoorbeeld Italië reizen, rijden vaak via Oostenrijk. Dus heb je plannen om met je motor, auto, caravan of camper richting Oostenrijk te gaan? Zorg dan in elk geval dat je tijdig een tolvignet hebt geregeld! Want dat is meestal verplicht als je met je voertuig over Oostenrijkse snelwegen en autosnelwegen wilt rijden – ook als je alleen maar op doorreis bent! Middels het Autobahnvignet Oostenrijk betaal je in feite een beetje wegenbelasting voor een aantal weggedeelten. 

Sommige mensen doen verwoede pogingen om alle toltrajecten in Oostenrijk te omzeilen.  Maar dat zijn er zoveel, dat dit in de praktijk vrijwel niet te doen is. Als je even niet oplet, zit je tóch op een toltraject. En heb je dan geen geldig wegenvignet, dan kun je op een dikke boete rekenen.

Neem daarom geen enkel risico en zorg tijdig dat je een vignet Oostenrijk hebt geregeld voor de tolwegen in Oostenrijk. Hieronder vertellen we je welke vignetten er zijn en hoe je die kunt aanvragen. Via aanvraagsysteem kun je ook direct zien welk vignet voor jou het meest geschikt is. Zo kun je met een gerust hart op weg naar Oostenrijk. Goede reis!

Tol Oostenrijk – op welke wegen geldt een vignetplicht?

Op alle Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) is een wegenvignet voor voertuigen met een massa tot 3500 kg verplicht. Je hebt daarbij de keuze uit een digitaal vignet (het e-vignet) of een sticker die je op de voorruit moet plakken(reguliere vignet Oostenrijk). Er is ook een tolplicht voor motorvoertuigen met een massa boven de 3500 kg (bussen, vrachtwagens, grote campers e.d.), maar die moeten dit regelen via een kastje, de zogeheten GO-Box (zie verderop in dit artikel).

Sommige delen van het snelwegennetwerk zijn sinds 2019 vrij van tol, maar voor de meeste trajecten geldt de tolplicht wel. De kans is dan ook erg groot dat je altijd wel ergens op zo’n stuk snelweg belandt, en daar is het wegenvignet dus hoe dan ook verplicht! Zodra je de grens tussen Duitsland en Oostenrijk overgaat heb je een tolvignet Oostenrijk nodig. 

Op onderstaande kaart zie je alle Oostenrijkse tolwegen.

Imgage credits: Asfinag.at

Traject tol Oostenrijk – bijzondere gevallen

Het zou mooi zijn als alle voertuigen met het standaard wegenvignet op álle Oostenrijkse wegen mochten rijden. Maar helaas: zo eenvoudig is het allemaal niet! Voor zware voertuigen geldt een ander tolsysteem. Er zijn bepaalde trajecten waar je, ondanks je wegenvignet, nog eens extra tol moet betalen. En er zijn ook trajecten waarvoor je juist geen enkel vignet nodig hebt. Hieronder stippen een paar zaken aan.

GO-Box voor motorvoertuigen boven de 3500 kg

Voor motorvoertuigen (zoals campers) met een massa boven de 3500 kg moet je op de tolwegen geen wegenvignet, maar een speciale GO-Box hebben. Daarmee betaal je op de tolweg automatisch per gereden kilometer. Bij Wegenvignetten.nl bieden we dit niet aan, omdat het weinig voorkomt en ook heel complex werkt. Zo moet je eerst ergens een GO-Box ophalen en een fors tegoed op de kaart storten. Verder moet je diverse gegevens invoeren, waaronder de emissieklasse van je voertuig, en dat moet je vanaf emissieklasse Euro 4 ook bewijzen. Veel gedoe dus. Overigens kun je in Oostenrijk ook het uit Scandinavië bekende EasyGo-systeem inzetten voor voertuigen boven de 3500 kg.

Betalen zonder stoppen met Videomautkarte

Bij enkele tankstations langs de snelwegen kun je ook een speciale Videomautkarte kopen. Dan wordt je kenteken geregistreerd en kun je bij de tolpoort zo doorrijden. Maar dit geldt maar voor een paar trajecten, en alleen voor voertuigen smaller dan 2 meter en zonder aanhanger of caravan. Gezien al die beperkingen misschien toch niet voor iedereen een geweldige optie!

Extra tol betalen voor ‘Sondernmautstrecken’

Het reguliere wegenvignet voor Oostenrijk geldt voor veel, maar niet alle trajecten. Voor een aantal hoofdwegen (vooral tunnels) moet je ook nog eens apart tol betalen. Dat noemen de Oostenrijkers de ‘Sondernmautstrecken’. Dit zijn momenteel:

•    A9 Pyhrn Autobahn, Bosrucktunnel
•    A9 Pyhrn Autobahn, Gleinalmtunnel
•    A10 Tauern Autobahn, Tauerntunnel en Katschbergtunnel
•    A11 Karawanken Autobahn, Karawankentunnel
•    A13 Brenner Autobahn, Brennerpas
•    S16 Arlberg Schnellstraße, Arlbergtunnel

Op deze bijzondere trajecten is het wegenvignet officieel niet verplicht. Maar ja, om er te komen moet je vaak toch wel over trajecten waar het tolvignet Oostenrijk wel geldt. Dus dat vignet kun je maar beter sowieso aanschaffen. Je kunt het speciale vignet voor de bijzondere toltrajecten het beste bij de tolpoortjes zelf aanschaffen. Het tarief voor deze trajecten is gelijk voor motoren, motorvoertuigen met of zonder aanhanger of caravan.

Vignet Verplicht

Extra tol betalen voor bergpassen

Ook voor de volgende wegen moet je in Oostenrijk apart tol betalen. Dit betreft met name een aantal bergpassen, die in de winter overigens niet te berijden zijn. Zoals: Villacher Alpenstraße Dobratsch, Dachsteinstraße, Gerlitzen Gipfelstrasse, Gerlos Alpenstraße, Felbertauernstraße, Großglockner Hochalpen Straße, Kaunertal Gletscherstrasse, Nockalmstraße, Silvretta Hochalpenstraße, Timmelsjoch Hochalpenstraße, Maltatal Hochalmstraße. Je kunt de tolvignetten uitsluitend aan de poortjes voldoen:

Informeer je vooraf goed over deze toltrajecten, want er gelden allerlei specifieke voorwaarden en beperkingen. Zo kunnen of mogen caravans niet over bepaalde passen rijden en mogen motoren tussen 18-8 uur niet over de Nockalmstrasse.

Opletten met huurauto’s!

Ga je niet met een eigen voertuig, maar met een huurauto op pad? Dan is de vraag waar je hem huurt. Is dat in Oostenrijk, dan zit er meestal al een wegenvignet op. Staat de huurauto in een ander land geregistreerd, dan ontbreekt het vignet vaak en moet je er dus alsnog voor zorgen. Overleg in dat geval altijd eerst even met de verhuurder van het voertuig.

Tolvignet Oostenrijk – soorten vignetten & kosten

Welk tolvignet Oostenrijk je nodig hebt voor jouw voertuig, hangt voornamelijk af van twee vragen:
1.    Hoe lang wil je gebruikmaken van de snelwegen en autosnelwegen?
2.    In welke categorie valt jouw voertuig?

Hoeveel dagen moet jouw tolvignet gelden?

In Oostenrijk draait het reguliere tolsysteem om het aantal dagen dat je er rijdt. Er zijn in Oostenrijk wegenvignetten te koop voor een periode van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Welk vignet voor jou voordelig is, hangt dus sterk af van je reisplannen. Hoe lang en hoe vaak reis je naar Oostenrijk? Ga je eens per jaar een week op wintersport, dan is een 10-daags vignet voldoende. Doe je dat twee keer per jaar, dan zijn twee 10-daagse tolvignetten nog steeds het voordeligst. Als je langer dan 20 dagen op vakantie gaat, bestel dan een Autobahnvignet Oostenrijk voor 2 maanden. En wil je meerdere keren per jaar naar Oostenrijk, misschien ook wel eens spontaan? Dan is een Oostenrijk vignet van een jaar vaak het beste. Het vignet is een kalenderjaar geldig, inclusief de maand ervoor (december) en de maand erna (januari). Dus eigenlijk 14 maanden, bijvoorbeeld van 1 December 2020 tot 31 Januari 2022.

Kun je geen keuze maken? Bij ons op de website kun je eenvoudig berekenen hoeveel dagen je nodig hebt en welk vignet het voordeligst is. Zo wordt de keuze weer nét even wat makkelijker.

Voor welk voertuig heb je een tolvignet nodig?

Er zijn twee groepen voertuigen waarvoor je een tolvignet kunt kopen:
1.    motoren;
2.    motorvoertuigen met een massa tot 3500 kg.

Voor beide groepen geldt dat je maar één wegenvignet nodig hebt, maar voor motoren geldt wel een lager tarief. Voor een caravan of aanhangwagen heb je geen apart vignet nodig.

Is een e-vignet duurder dan een tolsticker?

Nee, de prijs van een sticker en een e-vignet is precies hetzelfde. Het is maar wat jou beter uitkomt. Er is wel een ander verschil. Als je het e-vignet online als consument bestelt, wordt het pas 18 dagen na aankoop geactiveerd. Dus als je op heel korte termijn weg wilt, kun je beter voor de sticker kiezen of als ondernemer aanvragen (indien mogelijk) zodat het vignet direct ingaat. Kun je niet als ondernemer aanvragen dan is de sitcker het snelst.  Al moet je die natuurlijk wel op je voorruit plakken en onderweg even stoppen – en daar heeft ook weer niet iedereen zin in. 

Waar kun je het e-vignet Oostenrijk kopen?

Het wegenvignet voor Oostenrijk is op diverse plaatsen te koop. Je kunt natuurlijk online terecht bij de snelwegbeheerder in Oostenrijk zelf of op een beperkt aantal plekken rond de grensovergangen. Maar je kunt de sticker of het e-vignet ook comfortabel en veilig vooraf bestellen via een betrouwbaar lastgever. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Onderweg

Het tolvignet voor Oostenrijk kun je onderweg aanschaffen, onder meer bij sommige grensovergangen en bij veel tankstations, tolstations en postkantoren. Die moeten dan wel open zijn en je moet een geldige betaalkaart bij je hebben. Bovendien kan het onderweg erg druk zijn, zeker in het hoogseizoen. Wil je echt rustig op reis zonder tijd te verliezen? Dan is het altijd prettiger om dit soort dingen vooraf geregeld te hebben.

Bij de ANWB

De ANWB staat altijd klaar om allerlei zaken voor reizigers te regelen. Je kunt er ook terecht voor de tolsticker Oostenrijk, maar helaas niet voor de digitale versie: het e-vignet. Zorg dus dat je die op een andere manier regelt, ruim voordat je vertrekt!

Makkelijk online bij Wegenvignetten.nl

Veel reizigers regelen hun e-vignet voor Oostenrijk bij Wegenvignetten.nl. Want dat is snel en eenvoudig. Je betaalt bij ons wel iets meer dan op de Oostenrijkse website, maar daar krijg je veel rust en gemak voor terug. Ons hele proces is eenvoudig en gewoon in het Nederlands: je hoeft alleen wat gegevens in te vullen, af te rekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. Wel zo prettig, want je hebt zelf al genoeg aan je hoofd als je op reis gaat.

Vignet Prijs Motor Prijs Auto
     
10 dagen    
2 maanden    
1 jaar    

Aanvragen werkt heel simpel. Zodra we jouw aanvraag en betaling hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. 

 

•    Wil je een e-vignet? Dan hebben je kenteken en enkele persoonlijke gegevens nodig om het e-vignet te kunnen aanvragen. Is jouw aanvraag helemaal compleet en akkoord? Dan sta je automatisch bij de Oostenrijkse tolinstantie geregistreerd als bezitter van het e-vignet en kun je relaxed de Oostenrijkse wegen op! Bewaar wel het aankoopbewijs zolang het vignet geldig is.
•    Wil je een papieren sticker? Koop die dan onderweg. 

De kosten voor het tolvignet Oostenrijk zijn bij ons altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Je kunt bij ons veilig en snel online betalen met iDeal, Paypal, Bancontact of een Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Tolwegen Oostenrijk – controles & boetes

Met zoveel toltrajecten houdt de Oostenrijkse overheid natuurlijk goed in de gaten of je wel een wegenvignet hebt voor jouw voertuig. Controle vindt plaats door middel van camera’s die strategisch staan opgesteld langs de snelwegen. Heb jij als eigenaar van het voertuig geen geldig wegenvignet? Dan ontkom je niet aan een boete – een boete die vele malen hoger is dan de vignetprijs en tegenwoordig ook echt wordt geïnd. Plus hoge extra kosten als je niet op tijd betaalt. 

Ons advies: bedenk tijdig hoe lang en waar je in Oostenrijk wilt zijn en kies het juiste vignet (10 dagen, 1 maand of 1 jaar). En neem het een beetje ruim, dan zit je altijd goed.
 

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen