Anne Janssen

Deel op social media
De Oostenrijkse Sondermautstrecken

De Oostenrijkse Sondermautstrecken

Ga je met de auto naar Oostenrijk? Houd er dan rekening mee dat je een vignet voor Oostenrijk nodig hebt. Een wegenvignet is verplicht wanneer je over de snelwegen (autobahn) rijdt. Je kunt dit vergelijken met ons Nederlandse systeem van het betalen van wegenbelasting. Je betaalt om gebruik te mogen (en kunnen) maken van het wegensysteem in een bepaald land. Waar we in Nederland echter geen geld vragen aan buitenlandse bezoekers om (mee) te betalen aan ons wegennetwerk, wordt dit in veel andere landen wel gedaan door middel van vignetten. Rijd je door de Alpen zonder vignet? Dan riskeer je een fikse boete. Neem dus geen risico en bestel het verplichte vignet of de vignetten voor de sondermautstrecken. Vind hier meer informatie over de kosten van een vignet voor Oostenrijk. Je kunt hier voor Oostenrijk een vignet kopen.  

Tol in Oostenrijk

Naast het vignet voor Oostenrijk, ben je in Oostenrijk ook kosten kwijt aan tolwegen (indien je gebruik maakt van deze wegen). Dit zijn de zogenoemde Sondermautstrecke. Voor deze wegen is het verplichte vignet dus niet geldig, en moet je apart tol betalen. De trajecten liggen strategisch en bevatten voornamelijk tunnels. Het is echter lastig om de trajecten te bereiken zonder gebruik te maken van snelwegen. Sommige tunnels zijn wel te ontwijken door een pas te nemen, maar veel passen zijn in de winter afgesloten en in de zomer zijn dit absoluut niet de meest snelle routes om je bestemming te bereiken. Voor de snelwegen is wel een verplicht tolvignet nodig. Daarom is het aan te bevelen om ook een tolvignet aan te schaffen. Zo loop je geen risico en kan je onbezorg genieten van je reis.  

Kosten vignet Oostenrijk

Bij ons heb je al voor €15,95 een wegenvignet voor 10 dagen Oostenrijk. Wanneer je dit vignet voor 16.00 uur bestelt, heb je het vignet dezelfde dag nog in huis. Perfect dus wanneer je op het laatste moment je voorbereidingen nog moet treffen of wanneer je last minute een vakantie boekt. Je kunt ook kiezen voor een maandvignet. De kosten hiervan bedragen €35,95. Ga je zeer regelmatig naar dit land of blijf je er zelfs een tijd? Dan kan een jaarvignet het meest gunstig zijn. Hiervoor betaal je €110,95. Deze tarieven zijn echter niet hetzelfde als de toltarieven in Oostenrijk. Dit zijn namelijk tarieven waarvoor je apart moet betalen, terwijl je voor de wegen die onder de vignetplicht vallen, gewoon middels het vignet betaalt. 

uitzicht van een meer met bergen

Overzicht Sondermautstrecken

Voor de Sondermautstrecken geldt niet de normale vignetplicht. Hier is een ander systeem in werking gesteld. Voor deze onderdelen van het wegennetwerk moet namelijk apart tol betaald worden. Je kunt ervoor kiezen om dit ter plekke te betalen bij de tolpoortjes. De toltunnels in Oostenrijk zijn weergegeven in de onderstaande tabel. Hier vind je ook de tarieven voor al deze trajecten. Op deze pagina vind je meer informatie over de tarieven voor de Brennerpas. Lees ook meer over de Arlbergtunnel in Oostenrijk, de Karawankentunnel, de Tauerntunnel tarieven, de Gleinalmtunnel en de Bosruck tunnel.

  Route Tol 2018
A9 Phyrn Autobahn (Gleinalmtunnel) €15.95
A9 Phyrn Autobahn (Bosrucktunnel) €11.95
A10 Tauern Autobahn (Tauern- en Katschbergtunnel) €17.95
A11 Karawanken Autobahn (Karawankentunnel) €15.95
A13 Brenner Autobahn (Brennertunnel) €15.95
S16 Arlberg Schnellstrasse (Arlbergtunnel) €16.95

  Naast het apart betalen voor ieder toltraject, is er ook een andere optie. Het is mogelijk om van tevoren te betalen voor de sondermautstrecken door middel van videomaut. Wat dat inhoudt, lees je hieronder.  

Videomaut

Door gebruik te maken van de videomaut, kan je de tolpoortjes passeren zonder te stoppen. Dit kan door voor vertrek een videomautkarte aan te schaffen, die je kenteken registreert. Wanneer je bij de tolpoortjes komt, scant een camera jouw kenteken, en kan je rustig doorrijden. Ondanks te special videomauttolpoorten, kan je met een videomautkarte bij elk willekeurig tolpoortje doorrijden. Op deze manier is het mogelijk om de wachttijden en files te passeren. Vind hier meer info over de mautkarte.Voor de trajecten van de Karawankentunnel, Phyrnautobahn, Brennerpas (Brenner videomaut) Tauerntunnel, en de Arlbergtunnel is het mogelijk om gebruik te maken van de videomaut (digitale streckenmaut).  

Met de auto op vakantie naar Oostenrijk

Ga je dus met de auto op vakantie naar dit mooie land? Zorg er dan voor dat je al je voorbereidingen getroffen hebt. Niet alleen is het belangrijk dat je je vignet op zak hebt en dat je eventueel vooraf betaald hebt voor de tol, maar ook is het belangrijk dat je je verdiept in zaken als verkeersregels, items die je verplicht mee moet nemen in de auto, zoals een gevarendriehoek of een veiligheidshesje, en de munteenheid waarmee er in dit land betaald wordt. Zo ga je goed voorbereid op pad en kan je het beste uit je welverdiende vakantie halen.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen