Vignet Hongarije

Vignet Hongarije

Vignet Hongarije

Bestel hieronder eenvoudig het Hongaarse wegenvignet.
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
Selecteer een product
VignetPrijsAantal
Digitaal Vignet Hongarije - Auto < 7 personen en < 3,5t (10 dagen)23.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Auto < 7 personen en < 3,5t (1 maand)34.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Auto < 7 personen en < 3,5t (1 jaar)189.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Camper of busje (10 dagen)34.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Camper of busje (1 maand)49.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Camper of busje (1 jaar)259.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Motor (10 dagen)15.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Motor (1 maand)21.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Aanhanger (10 dagen)23.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Aanhanger (1 maand)34.95 X
Digitaal Vignet Hongarije - Aanhanger (1 jaar)175.95 X
Direct beschikbaar

Bestellingen die na 01:00 s'nachts worden geplaatst worden de volgende ochtend om 06:00 behandeld.

Vignet Hongarije – heb ik een tolvignet voor Hongarije nodig?

Maak je plannen voor een vakantie in Hongarije en wil je daar met je auto, caravan of camper heen? Denk dan tijdig aan het regelen van een digitaal tolvignet, het zogenaamde e-vignet! Want zo’n vignet Hongarije is verplicht op de meeste snelwegen en autosnelwegen in Hongarije. En dat geldt al zodra je de grens met Hongarije passeert, vanuit alle zeven landen die eraan grenzen, waaronder Oostenrijk.

Het vignet Hongarije (dat daar e-matrica heet) wordt wel gezien als een vorm van wegenbelasting. Het maakt niet uit of je echt op vakantie verblijft in Hongarije of er alleen maar doorheen rijdt naar een ander land: als je met je voertuig van de Hongaarse snelwegen gebruikt wilt maken, heb je zo’n e-vignet nodig. 

Hieronder kun je lezen welke vignetten er zijn en hoe je die kunt aanvragen. Via ons bestelproces kun je veilig en snel een vignet Hongarije kopen en meteen zien welk e-vignet voor jou het meest geschikt is. Zo kun je met een gerust hart op weg naar Hongarije. Goede reis!

 

Tolwegen Hongarije – op welke wegen geldt een tolverplichting?

In Hongarije moet je op de meeste snelwegen tol betalen. Dat geldt voor zo’n beetje alle voertuigen, dus van auto’s en motoren tot campers, bestelwagens, bedrijfsauto’s, caravans, bussen en vul zelf maar in. Je betaalt tol door een e-vignet aan te schaffen. Daarmee sta je in Hongarije geregistreerd bij de beheerder van het wegennet en hoef je geen fysieke sticker op je voorruit te plakken. 

Hongaarse tolwegen met vignetplicht

Het e-vignet geldt niet op álle snelwegen in Hongarije, er zijn ook tolvrije stukken. Maar over het algemeen kun je toch niet om de toltrajecten heen, zeker niet als je een beetje wilt opschieten. En heb je op dat moment geen geldig e-vignet, dan kun je rekenen op een stevige boete die vele malen hoger is dan de kosten van het autovignet. Dus wil je met je eigen voertuig naar Hongarije reizen, neem dan geen risico en verzeker je tijdig van een geldig e-vignet!

De tolplicht geldt momenteel voor alle snelwegen die zijn aangegeven met de letter M + een getal. Zie je dus langs de snelweg bijvoorbeeld M3 of M15 staan, dan weet je dat je hier in principe een e-vignet nodig hebt. Uiteraard vallen alle autosnelwegen hieronder, die trouwens allemaal beginnen in de hoofdstad Boedapest. Maar de ringwegen rondom die stad en een aantal andere steden zijn juist weer tolvrij. Op onderstaande kaart zie je alle Hongaarse tolwegen.

 

Hongarije vignet – kosten & tarieven

Zoals gezegd is de e-matrica een digitaal tolvignet. Je hoeft dus geen sticker op de voorruit te plakken en je krijgt ook geen sticker thuisgestuurd. Het vignet wordt simpelweg aan het kenteken van jouw voertuig gekoppeld. Via de mail krijg je vervolgens een bevestiging met het aanvraagbewijs. Dit print je uit en neem je mee naar Hongarije.

Let op: het e-vignet kun je NIET in Hongarije zelf aanschaffen! Ben je al onderweg en vergeten om het e-vignet aan te schaffen? Dan kun je bij tankstations in de grensregio nog steeds de sticker variant kopen. Die moet je dan uiteraard wél weer op je voorruit plakken. We raden dit niet echt aan, omdat het je vaak onnodig extra tijd kost, terwijl je ook moet uitkijken als je contant betaalt: je krijgt dan vaak wisselgeld in Hongaarse forinten tegen een zeer ongunstige wisselkoers!

De kosten voor het e-vignet Hongarije zijn afhankelijk van twee dingen:

1.    hoe lang je gebruik wilt maken van de snelwegen
2.    in welke categorie jouw voertuig valt

 

Hoeveel dagen moet jouw e-vignet gelden?

Net als in Slowakije en enkele andere landen, kijken ze in Hongarije naar het aantal dagen dat je er rijdt, en niet naar het aantal kilometers.

Er zijn in Hongarije e-vignetten te koop voor een periode van 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Je moet dus eerst bepalen hoe lang en hoe vaak je op reis wilt naar Hongarije. Daarna weet je welk vignet daar het beste bij past. Voor eenmalig een weekje vakantie is het 10-dagen vignet natuurlijk ideaal. Duurt jouw reis langer dan 20 dagen, dan is het voordeliger om een tolvignet aan te schaffen voor 1 maand. En reis je meerdere keren per jaar naar Hongarije, dan ligt een e-vignet voor 1 jaar het meest voor de hand. Met als extra voordeel dat je dan het hele jaar over de Hongaarse snelwegen kunt rijden zonder tolzorgen! Let wel op, het jaarvignet is niet precies één jaar geldig. Het jaarvignet is één kalenderjaar geldig en heeft altijd als einddatum 31 januari van het volgende kalenderjaar. 

Los van genoemde vignetten bestaan er ook jaarvignetten per regio. Die gelden dus alleen voor de vermelde regio en je mag zoveel regio’s kiezen als je wilt. De regiovignetten zijn alleen verkrijgbaar voor een heel kalenderjaar, dus niet voor een kortere periode.

Vind je het moeilijk om te kiezen? Bij ons bestelproces kun je eenvoudig berekenen hoeveel dagen je nodig hebt en welk e-vignet het voordeligst is. Zo wordt de keuze weer nét even wat makkelijker.

 

Voor welk voertuig heb je een e-vignet nodig?

Er zijn vijf categorieën voertuigen waarvoor je een e-vignet kunt kopen:

1.    motoren;
2.    personenauto’s voor maximaal 7 personen met een massa tot 3500 kg ;
3.    voertuigen voor meer dan 7 personen en bestelwagens met een massa tot 3500 kg, alsmede campers ongeacht het gewicht;
4.    bussen met een massa boven de 3500 kg;
5.    aanhangers van voertuigen uit categorie 3 en 4.

 

Opletten met huurauto’s!

Ga je met een huurauto de weg op? Dan is het even opletten geblazen. Als je het voertuig huurt in Hongarije, dan zit er waarschijnlijk wel een milieusticker op. Maar staat het in een ander land geregistreerd, dan ontbreekt die sticker vaak en moet je er dus alsnog voor zorgen. Overleg dus altijd even vooraf met de verhuurder van het voertuig, om problemen achteraf te voorkomen.

 

Waar kun je het e-vignet Hongarije kopen?

De e-matrica voor Hongarije is niet zomaar overal te koop. Uiteraard verkoopt de uitvoerende tolinstantie in Hongarije hem zelf. Maar je kunt het e-vignet ook comfortabel en veilig vooraf bestellen via een betrouwbaar intermediair. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

 

Bij de ANWB

Bij de ANWB kunnen ze heel veel voor je regelen als je op reis gaat. Maar een e-vignet voor Hongarije kun je er helaas niet kopen. Zorg dus dat je die op een andere manier regelt, ruim voordat je vertrekt!

 

Vignet Hongarije Onderweg Kopen

Nader je de Hongaarse grens en kom je erachter dat je vergeten bent om vooraf je e-vignet te regelen? Dan moet je dat alsnog ter plekke doen. Gelukkig kan dat ook, maar dan wordt het wel een fysieke sticker die je ouderwets op je voorruit moet plakken – dus geen handig e-vignet. Je kunt terecht op een beperkt aantal plekken bij grensovergangen, zoals postkantoren en tankstations. Die moeten dan wel open zijn en je moet een geldige betaalkaart bij je hebben. Houd ook rekening met extra oponthoud als je je tolvignet onderweg nog moet regelen. Wil je op reis zonder gedoe en onder tijd te verliezen? Dan kun je dit soort dingen beter vooraf geregeld hebben.

 

Makkelijk online bij Wegenvignetten.nl

Veel reizigers bestellen hun e-vignet voor Hongarije bij Wegenvignetten.nl. Lekker snel en makkelijk. Bestel je voor 20.00 uur, dan heb je het tolvignet nog dezelfde dag in je mailbox! Je betaalt bij ons wel iets meer dan op de Hongaarse website, maar daar krijg je veel rust en gemak voor terug. Ons hele bestelproces is eenvoudig en begrijpelijk: je hoeft alleen wat gegevens in te vullen, af te rekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. Wel zo fijn, want je hebt zelf al genoeg aan je hoofd als je op reis gaat.

Het werkt simpel. Zodra we jouw aanvraag en betaling hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. We hebben je kenteken en een paar persoonlijke gegevens nodig om het e-vignet Hongarije te kunnen aanvragen. Is jouw aanvraag helemaal compleet en akkoord? Dan sta je automatisch bij de Hongaarse tolinstantie geregistreerd als bezitter van het e-vignet en kun je officieel de Hongaarse wegen op! We raden je wel aan om het e-vignet enige tijd te bewaren als bewijsmateriaal, voor het geval je ooit een onterechte verkeersboete op je deurmat vindt.

Hieronder zie je de kosten voor het e-vignet Hongarije staan. Die zijn bij ons altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Je kunt bij ons veilig en snel online betalen met iDeal, Paypal of een Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

voertuig merk tijdsduur vignet prijs bemiddelingskosten Totale prijzen
D1 Personen auto < 7 personen en < 3,5t 10 dagen 13.75€ 8.20€ 21.95€
1 maand 22.25€ 9.70€ 31.95€
1 jaar 122.975€ 36.98€ 159.95€
D2 Camper/busje/laadruimte/bedrijfswagen 10 dagen 20.00€ 11.95€ 31.95€
1 maand 31.50€ 18.45€ 49.95€
1 jaar 174.575€ 47.38€ 221.95€
D1M Motor 10 dagen 6.875€ 8.08€ 14.95€
1 maand 11.125€ 8.83€ 19.95€
B2 Bussen 10 dagen 44.325€ 15.63€ 59.95€
1 maand 62.875€ 17.08€ 79.95€
1 jaar 572.125€ 123.83€ 695.95€

 

Tolwegen Hongarije – controle & boetes

De Hongaarse overheid checkt voortdurend of iedereen die de tolwegen gebruikt wel een e-vignet heeft. Via slimme camera’s die strategisch staan opgesteld langs de snelwegen wordt elk kenteken gescand en gecontroleerd. En dat gebeurt al direct als je met je voertuig ergens de grens passeert! Heb jij als eigenaar van het voertuig geen geldige e-vignet registratie? Dan krijg je pardoes een boete, die vele malen hoger is dan de vignetprijs! Er wordt streng gehandhaafd en elektronische systemen kennen tegenwoordig geen grenzen meer, dus zo’n Hongaarse boete wordt echt bij jou geïnd. Plus hoge extra kosten als je niet op tijd betaalt. 

Ons advies: reken dus goed uit hoe lang je in Hongarije wilt zijn en kies het juiste e-vignet (10 dagen, 1 maand, 1 jaar of het regiovignet). En neem het een beetje ruim, dan zit je altijd goed. Onze calculator rekent automatisch voor je uit wat het voordeligst is.

FAQ's

In Hongarije heb je een vignet nodig voor bijna alle snelwegen. Dit geldt voor motorfietsen, voertuigen tot 3,5 ton en bussen. Sommige niet-snelwegverbindingen en delen van de ringweg rond Boedapest zijn vrijgesteld van tolheffing.
Er zijn drie soorten vignetten beschikbaar: een 10-dagen vignet, een maandvignet en een jaarvignet. De 10-dagen vignet is geldig voor 10 opeenvolgende kalenderdagen, het maandvignet tot dezelfde dag van de volgende maand, en het jaarvignet van 1 januari tot en met 31 januari van het volgende jaar.
De prijzen variëren afhankelijk van het type voertuig en de geldigheidsduur. Een 10-dagen vignet kost €21,95, een maandvignet €31,95, en een jaarvignet €159,95 voor een standaard personenauto. Voor andere voertuigcategorieën kunnen de prijzen verschillen.
Je kunt een vignet eenvoudig online kopen bij ons op de website of via websites zoals ematrica.nemzetiutdij.hu, mobiele apps, of bij tankstations en andere verkooppunten langs de snelwegen.
Als je zonder geldig vignet rijdt, riskeer je een flinke boete. Binnen 60 dagen is de boete €200 en na 60 dagen kan deze oplopen tot €800. Zorg er dus altijd voor dat je een geldig vignet hebt voordat je de tolwegen op gaat.
Voor voertuigen boven 3,5 ton moet je tol betalen via het Hu-Go systeem. Dit systeem berekent de tol op basis van de afgelegde route, het gewicht van het voertuig, de emissieklasse en het aantal assen. Het Hu-Go systeem maakt gebruik van een On-Board Unit (OBU) die automatisch de tol berekent.
Ja, als je een aanhanger trekt met een voertuig dat valt onder categorie D2 of B2, heb je een apart vignet nodig voor de aanhanger. Voor voertuigen onder de 3,5 ton is geen extra vignet nodig voor de aanhanger.
Hongarije controleert de naleving van de vignetregels via video surveillance bij tolwegen en grensovergangen. Camera's registreren het kenteken en controleren of er een geldig vignet is gekocht. Als je zonder vignet rijdt, ontvang je een boete per post.
Vanaf 2024 worden er enkele wijzigingen doorgevoerd, waaronder een gemiddelde prijsstijging van 18% en de introductie van een eendaags vignet. Dit eendaags vignet kost ongeveer €14 voor een categorie D1 voertuig en kan handig zijn voor kortstondig gebruik of transit.
Ja, er zijn ook regionale vignetten beschikbaar die geldig zijn in bepaalde provincies. Deze vignetten zijn goedkoper dan nationale vignetten en kunnen een goede optie zijn als je alleen in een specifieke regio rijdt.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen