Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Ga je naar een van de Franse steden? Bestel binnen 1 minuut de verplichte Franse milieusticker.
€19.95
* Beschikbaar in 48 uur

Milieusticker Frankrijk – op vele plaatsen verplicht! 

De meeste Europese landen doen hun best om luchtvervuiling aan te pakken. Ook Frankrijk. Daarom hebben veel grote steden en departementen in dat land milieuzones voor gemotoriseerde voertuigen – en daar heb je een speciale milieusticker voor nodig, anders mag je er niet rijden. Doe je dat toch, dan riskeer je een stevige boete. 

Met de milieusticker wil de Franse overheid de luchtvervuiling door motorvoertuigen terugdringen. Meestal hebben we het dan over oudere auto’s die veel fijnstof en andere schadelijke stoffen uitstoten. Wat natuurlijk ook niet gezond is. Sommige auto’s verkeren in zo’n slechte staat dat ze op geen enkele manier aan de Europese normen voor uitlaatgassen voldoen. Die krijgen helemaal geen sticker en mogen in veel Franse steden en regio’s dus niet rijden.

Een milieusticker heet in Frankrijk officieel een Certificat qualité de l’air, maar het staat beter bekend als Crit’air, vignet Frankrijk of (in de volksmond) ecovignet. Er zijn zes verschillende stickers in evenzovele kleuren. Jouw type auto/motor, de leeftijd én de mate waarin dit voertuig vervuilt, bepalen samen de kleur van de sticker. Vervolgens mag je met die sticker op je voorruit in bepaalde zones wel of juist niet komen. In dit artikel vertellen we je alles over deze milieusticker Frankrijk.

Welke milieustickers zijn er in Frankrijk?

Zoals gezegd zijn er voor de milieusticker zes categorieën, elk met een eigen herkenbare kleur. Je ziet ze hieronder op een rijtje.

Milieusticker Frankrijk
De kleuren hebben de volgende betekenis:

De kleur van de sticker geeft dus aan hoe erg een voertuig vervuilt: groen is milieuzuinig en grijs juist niet. In welke categorie jouw voertuig valt, wordt bepaald door drie factoren: bouwjaar, type en CO2-uitstoot (Euronorm). En daar hoort dus een kleur sticker bij.

Soms mag je alleen met een bepaalde kleur sticker een milieuzone binnenrijden. Is je auto van voor januari 1997 (motor van voor 1 juni 2000), dan krijg je helemaal geen sticker, tenzij je tot de kleine groep uitzonderingen behoort. Zonder milieusticker mag je de milieuzones niet in! Check ruim voor vertrek welke sticker bij jouw auto past en welke je nodig hebt voor jouw bestemming in Frankrijk.
 

Milieusticker voor Frankrijk – waar heb je die nodig?

In Frankrijk mogen alle steden, arrondisementen en departementen een milieuzone invoeren. Die kan permanent zijn (ZCR) of tijdelijk (ZPA). Zo’n milieuzone kan beperkt blijven tot het stadscentrum, maar ook een compleet departement omvatten. En inderdaad: je mag er alleen in met een geldige milieusticker!

Je moet in Frankrijk wel goed opletten welke steden en departementen een milieuzone met verplichte milieusticker hebben. Want dat kan soms veranderen, afhankelijk van de aanwezige luchtvervuiling in een bepaald gebied. Neemt de vervuiling toe, dan kan de zone worden uitgebreid en de vereiste milieusticker worden aangepast. Bovendien kunnen de beperkingen van een sticker per gebied verschillen! Toegegeven: erg overzichtelijk is het allemaal niet, maar ja, het is natuurlijk wel Frankrijk… Er is trouwens een Franse website waarop je precies kunt volgen welke milieuzones er actief zijn.

De milieusticker is altijd verplicht in steden als Parijs, Bordeaux, Lyon, Grenoble, Annecy, Chambéry, Lille, Clermont-Ferrand, Rennes, Straatsburg en Toulouse. En ook in complete departementen als Drôme, Isère, Puy-de-Dôme en Haute-Garonne.
 

Milieuzones in Frankrijk – een kort overzicht

Een milieuzone is een gebied waar de lokale overheid het verkeer wil beperken via speciale maatregelen. Frankrijk kent twee soorten milieuzones: een permanente (ZCR) en een tijdelijke (ZPA). 

De permanente milieuzone (ZCR)

In een ZCR (Zone Circulation Restreinte) is een milieusticker altijd verplicht, maar de lokale overheid mag zelf bepalen welke stickerkleuren er gelden. Vaak vind je ZCR’s in de grote stadscentra, zoals Parijs of Lyon. En de maatregelen gelden er ook op vaste tijdstippen. Het begin en het einde van een ZCR herken je aan de volgende borden:

Permanente Milieuzone Frankrijk

Image credit: Avem.fr
 

Onder deze borden staat vaak extra informatie, zoals de tijden waarvoor de regeling geldt of de kleuren van de toegestane milieustickers. Let hier echt goed op, want de ZCR-vereisten zijn niet overal precies hetzelfde!

De tijdelijke milieuzone (ZPA)

Een ZPA (Zone de Protection de l’Air) wordt alleen actief bij ernstige luchtvervuiling; is die er niet, dan heb je misschien ook geen sticker nodig! Doorgaans omvat een ZPA een heel departement of een groot stedelijk gebied. Er zijn ook gebieden waar zowel ZCR als ZPA van kracht zijn. Zo heeft Parijs een permanente milieuzone, maar als de luchtvervuiling te groot wordt, komt daar een tijdelijke bij! De maatregelen zijn dan tijdelijk strenger en het gebied kan worden uitgebreid. Ook de maximum snelheid kan worden aangepast. Dit kan allemaal van de ene op de andere dag veranderen, en het wordt bekendgemaakt in lokale kranten en op elektronische borden langs de weg.

Of je nu naar een ZCR of een ZPA gaat: check altijd vooraf de gebieden waar je heen wilt! Of loop gewoon helemaal geen risico en schaf voor de zekerheid een milieusticker aan. Dan zit je altijd goed!

Wil je meer weten over de milieuzones en milieustickers? Kijk dan op ecologique-solidaire.gouv.fr/certificats-qualite-lair-critair. Een kaartje met tijdelijke milieuzones vind je op lcsqa.org/fr/vigilance-atmospherique/procedures/carte.

Milieusticker voor Frankrijk kopen

Je kunt de milieusticker niet zomaar overal kopen. Er zijn eigenlijk maar twee wegen die we kunnen adviseren: rechtstreeks in Frankrijk bij Crit’air of via een betrouwbaar intermediair. Er zijn ook plekken waar je het wel zou verwachten, maar waar je de sticker niet kunt kopen. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Onderweg

Misschien herken je het wel: je bent helemaal klaar voor de reis maar op het laatste moment blijkt dat je een bepaald vignet bent vergeten. Geen nood: dat haal je dan onderweg wel even, bij de grens of zo. Helaas gaat dit niet op voor de Franse milieusticker. Die moet je echt al vooraf hebben geregeld, want onderweg is géén optie!

Bij de ANWB

Je kunt bij de ANWB echt héél veel regelen als je naar het buitenland gaat. Veel, maar niet alles! Eén van de dingen die je er niet kunt krijgen is een milieusticker voor Frankrijk. Zorg dus dat je die op een andere manier regelt, ruim voordat je vertrekt!

Bij Crit’air in Frankrijk

In diverse landen, waaronder Frankrijk, kun je rechtstreeks terecht bij de uitgever van de milieusticker. Meestal is dat de overheid zelf. Dit is misschien wel de goedkoopste manier, maar zeker niet de makkelijkste. De officiële website van de Franse overheid (certificat-air.gouv.fr) is bijvoorbeeld alleen in het Frans of Engels. Je moet ook je kentekenpapieren aanleveren en een uitgebreid formulier invullen. Dat kan nog best ingewikkeld zijn. Gelukkig kun je het ook láten regelen door partijen die hierin gespecialiseerd zijn.

Bij Wegenvignetten.nl

Veel reizigers bestellen hun milieusticker voor Frankrijk bij Wegenvignetten.nl. Dat is niet zonder reden. Weliswaar betaal je bij ons meer dan op de Franse website, maar bij ons hoef je géén kentekenpapieren aan te leveren en je bestelt gewoon in het Nederlands. Wel zo makkelijk dus! Ook ons hele bestelproces is eenvoudig: je hoeft alleen wat gegevens in te vullen, af te rekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. 

Het werkt simpel. Zodra we jouw aanvraag hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Is jouw aanvraag voor 17.00 uur bij ons binnen, dan verwerken we hem nog dezelfde dag. We versturen de sticker daarna per post; dit kan zo’n 14 dagen duren, zeker in het hoogseizoen, maar vaak gaat het sneller. Voor de zekerheid sturen we je binnen 48 uur ook een vignet via de mail, dat je tijdelijk kunt gebruiken. Even uitprinten, achter de voorruit leggen en de factuur meenemen: meer is niet nodig. Als de echte sticker binnen is, plak je die alsnog op je voorruit. Voor de Franse Crit’air milieusticker betaal je € 19,95 all-in, dus inclusief aanvraag, afhandeling en verzending naar Nederland. Je kunt dit bedrag veilig en snel online betalen met iDeal, Paypal of een Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Uitzonderingen: wanneer heb je géén ecovignet voor Frankrijk nodig?

Moeten echt álle voertuigen in een Franse milieuzone een milieusticker hebben? Nee, er zijn wel een paar uitzonderingen. De bijzondere gevallen, zeg maar. Zo hoeven politiewagens, ziekenwagens, brandweerauto’s en landbouwvoertuigen geen milieusticker te hebben. En er is een vrijstelling voor oldtimers, maar die geldt alleen voor voertuigen die in Frankrijk zijn geregistreerd. 

Vrijstelling met gehandicaptenparkeerkaart

Vrijstelling Europese gehandicaptenkaart

De belangrijkste vrijstelling is eigenlijk die voor gehandicapten. Als je in het bezit bent van een Europese gehandicaptenparkeerkaart, gelden de beperkingen in de milieuzones niet voor jou. Er zijn wel een paar voorwaarden. Je moet de gehandicaptenparkeerkaart uiteraard duidelijk zichtbaar achter de voorruit leggen. En je voertuig moet tóch ook de juiste milieusticker hebben. Kan jouw voertuig geen milieusticker krijgen, bijvoorbeeld omdat het te oud is, dan mag je ook zonder milieusticker (maar altijd mét gehandicaptenparkeerkaart!) de milieuzones in. Dat geldt dan weer niet als iemand anders in jouw auto rijdt, terwijl je er zelf niet bij bent.

Let goed op met huurauto’s!

Let ook op als je met een huurauto op pad gaat. Huur je die in Frankrijk, dan zit er meestal al een milieusticker op. Staat de huurauto in een ander land geregistreerd, dan is dit meestal niet het geval, terwijl je de sticker misschien wél nodig hebt tijdens jouw reis naar Frankrijk!

 

Zonder milieusticker riskeer je een fikse boete

In Frankrijk zijn ze over het algemeen niet kinderachtig met boetes. Kom je terecht in een milieuzone zonder geldige milieusticker? Is de sticker onleesbaar of zit hij niet op de juiste plek (rechtsonder achter de voorruit)? Dan kun je een fikse boete verwachten, die je binnen 45 dagen moet betalen. De boete is € 68 voor auto’s en motoren, en voor bussen en vrachtwagens zelfs € 135. Ook riskeer je soms een rijverbod. Betaal je niet op tijd, dan komt er nog eens € 180 (auto’s) of € 375 (bussen) bij. Dat zijn geen malse bedragen. Zet dat even af tegen de geringe kosten van een geldige milieusticker en de rekensom is eenvoudig!
 

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen