Vignet Zwitserland

Vignet Zwitserland

Vignet Zwitserland

Bestel hieronder eenvoudig je vignet voor Zwitserland.
€49.95
Extra vignet nodig voor aanhanger
Direct leverbaar - Geldig t/m 31 januari 2024!

Vignet Zwitserland – heb ik een tolvignet voor Zwitserland nodig?

Ga jij graag met de motor, auto, caravan of camper op vakantie naar Zwitserland? Lekker zomervakantie vieren of gewoon vanwege de wintersport? Dan kom je beslist het snelste op je bestemming via een of meerdere Zwitserse autosnelwegen. En daar heb je al sinds jaar en dag een tolsticker voor nodig. Ook als je niet in Zwitserland zelf moet zijn, maar alleen op doorreis bent (bijvoorbeeld naar Italië, Oostenrijk of Joegoslavië), is zo’n tolvignet verplicht.

Heb jij zulke reisplannen? Vergeet het tolvignet Zwitserland dan vooral niet! Middels dit Autobahnvignet Zwitserland betaal je in feite een beetje wegenbelasting voor het gebruik van al die schitterende autosnelwegen. Het heeft ook geen om te proberen om alle toltrajecten in Zwitserland te ontwijken, want de tolplicht geldt voor alle autosnelwegen – dus daar kun je bijna niet omheen. Als je even niet oplet, zit je tóch op een tolweg. En heb je dan geen geldig wegenvignet, dan kun je op een dikke boete rekenen.

Neem daarom geen enkel risico en zorg tijdig dat je een vignet hebt geregeld voor de tolwegen in Zwitserland. Hieronder vertellen we je meer over dit vignet en hoe je het kunt aanvragen. Zo kun je met een gerust hart op weg naar Zwitserland. Goede reis!

Tol Zwitserland – op welke wegen geldt een vignetplicht?

In Zwitserland is het, zoals alles daar, erg overzichtelijk. Het tolvignet is verplicht op alle autosnelwegen, dus als je met je voertuig van één van die snelwegen gebruik wilt maken heb je altijd het Zwitserse tolvignet nodig! Dat wil zeggen: als jouw auto of motor een maximum toegestane massa heeft van 3500 kg. Voertuigen die met een aanhangwagen of caravan rijden, hebben twee vignetten nodig. Let op! Het voertuig en de aanhanger hebben samen een toegestane maximum massa t/m 3500 kilogram.

Er is ook een tolplicht voor motorvoertuigen met een massa boven de 3500 kg (bussen, vrachtwagens, grote campers e.d.), maar die moeten deze speciale Schwerverkehrsabgabe regelen bij de douane aan de grens (zie verderop in dit artikel). 

Op onderstaande kaart zie je alle Zwitserlandse tolwegen.
 

waar is een vignet nodig in Zwitserland?

Wegenvignet Zwitserland – extra tol voor tunnels

Eerder zeiden we dat het tolvignet Zwitserland geldt voor alle autosnelwegen. Dat is niet helemaal waar. Want er zitten in het Zwitserse wegennet ook enkele tunnels, waar je apart voor moet betalen. Dit geldt dan met name voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor een andere belangrijke tunnel, de bekende Sint-Gotthardtunnel, hoef je overigens niet te betalen. 

Opletten met huurauto’s!

Reis je in of door Zwitserland met een huurauto? Let dan goed op of de Autobahnsticker er wel op zit. Huur je het voertuig in Zwitserland, dan is dat meestal wel het geval. Maar als de huurauto in een ander land staat geregistreerd, ontbreekt het vignet vaak en moet je er dus alsnog voor zorgen. Overleg in dat geval altijd eerst even met de verhuurder van het voertuig.

Tolvignet Zwitserland – soorten vignetten & kosten

In de meeste Europese landen heb je diverse vignetten voor verschillende voertuigen, en soms ook nog apart voor verschillende toltrajecten. Gelukkig hebben de Zwitsers het je op dat punt super makkelijk gemaakt. Er bestaat voor de Zwitserse autosnelwegen namelijk maar één tolvignet – en dat geldt voor alle voertuigen zonder aanhanger. Dus of je nu met de motor, de auto of de camper door Zwitserland wilt toeren: ze moeten allemaal één en hetzelfde vignet hebben. 

Wel betaal je in Zwitserland apart voor een aanhanger of caravan. Maar ook dan is het weer simpel: het gaat om precies dezelfde tolsticker als voor het trekkende voertuig. Voor een auto + caravan koop je dus gewoon twee dezelfde tolstickers. 

Zo’n Zwitserland vignet is op papier een heel kalenderjaar geldig, en dat jaartal staat ook op het vignet. Maar in werkelijkheid is het 14 maanden geldig, want ook de maand voor én de maand na het kalenderjaar tellen mee. Zo is het tolvignet 2023 al geldig vanaf 1 december 2023 en het loopt door tot en met 31 januari 2024.

Voor welk voertuig heb je een tolvignet nodig?

Het Zwitserse tolvignet is verplicht voor motoren en auto’s met een maximale massa van 3500 kg. Ook voor aanhangers en caravans moet je apart een vignet aanschaffen. Er is wel meteen weer een uitzondering: motoren die een aanhanger trekken hoeven geen extra vignet aan te schaffen. 

Voor voertuigen boven de 3500 kg, bijvoorbeeld zware campers, gelden andere regels. Voor zulke voertuigen moet je een speciale Schwerverkehrsabgabe betalen. Je kunt je hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen. Is daar niemand aanwezig? Dan staan er wel borden langs de weg met een nummer dat je kunt bellen. Hier kun je je voertuig telefonisch aanmelden en laten registreren. Hoeveel het dan kost, hangt af van je verblijfsduur.
 

Waar kun je het wegenvignet Zwitserland kopen?

Wil jij een wegenvignet Zwitserland kopen? Dat kan op diverse plaatsen. Je kunt het natuurlijk onderweg aanschaffen rond de grensovergangen. Of via de website van de Zwitsers overheid (in het Duits). Maar je kunt de sticker of het e-vignet ook comfortabel en veilig vooraf bestellen via een betrouwbaar intermediair. Waar je het Zwitserland vignet ook koopt, zorg in elk geval dat je het aankoopbewijs goed bewaart zolang het vignet geldig is – en bij voorkeur nog wat langer. Er kan namelijk wel eens om gevraagd worden en mocht je ooit ergens een boete krijgen, dan heb je bewijsmateriaal…

Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Onderweg

Het tolvignet voor Zwitserland kun je onderweg aanschaffen, onder meer bij sommige grensovergangen en bij veel tankstations, tolstations en postkantoren. Die moeten dan wel open zijn en het is handig om een geldige betaalkaart bij je te hebben. Je kunt ook contact betalen (geen muntgeld, alleen biljetten), maar wisselgeld krijg je in Zwitserse franken tegen een uiterst ongunstige koers. Bovendien kan het onderweg erg druk zijn, zeker in het hoogseizoen. Wil je echt rustig op reis zonder tijd te verliezen? Dan is het altijd prettiger om dit soort dingen vooraf geregeld te hebben.

Bij de ANWB

Ga je op reis? Dan kun je voor allerlei hulp en ondersteuning altijd terecht bij de ANWB. Ook het Zwitserland vignet voor de autosnelwegen kun je er aanschaffen. Maar als je het echt snel en makkelijk wilt regelen, is een specialist als Wegenvignetten.nl misschien nog een beter idee. Zorg in elk geval dat je het vignet Zwitserland op een of andere manier regelt, ruim voordat je vertrekt!

Makkelijk online bij Wegenvignetten.nl

Veel reizigers bestellen hun tolsticker voor Zwitserland online bij Wegenvignetten.nl. Want dat is snel en eenvoudig. De kosten voor een Zwitsers autovignet zijn bij ons € 49,95. Dat is wel iets meer dan bijvoorbeeld bij de Zwitserse grens, maar daar krijg je veel rust en gemak voor terug. Ons hele bestelproces is eenvoudig en gewoon in het Nederlands: je hoeft alleen een paar gegevens in te vullen, af te rekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. Je kunt dan vertrekken met de sticker al op je voorruit! Wel zo prettig, want je hebt zelf al genoeg aan je hoofd als je op reis gaat.

Aanvragen werkt heel simpel. Zodra we jouw aanvraag en betaling hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Bestel de tolsticker op werkdagen voor 17.00 uur, dan behandelen we jouw aanvraag nog dezelfde dag en heb je de sticker doorgaans de volgende dag al in huis!

De kosten voor het tolvignet Zwitserland zijn bij ons altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Je kunt bij ons veilig en snel online betalen met iDeal, Paypal, Bancontact of een Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Waar moet je het vignet Zwitserland plakken?

Je zou zeggen: als die tolsticker maar ergens op zit, is het wel duidelijk dat er betaald is. Maar in Zwitserland ligt dat niet zo eenvoudig! Daar is het echt van belang dat je de sticker volgens bepaalde richtlijnen op de juiste plek bevestigt. Anders heb je al gauw een probleem bij een controle. Als je je aan de volgende regels houdt, moet het allemaal in orde komen.

Auto: plak hier je tolvignet

Bij een auto moet je het milieuvignet voor Zwitserland aan de binnenkant van de voorruit plakken. Daarbij kun je kiezen uit drie verschillende plekken:

1.    Achter de binnenspiegel, dus in het midden bovenaan.
2.    Aan de bestuurderskant, linksonder in de hoek.
3.    Aan de bestuurderskant, linksboven in de hoek.

Motor: plak hier je vignet

Bij een motor heb je minder plek voor de tolsticker, maar hij moet toch goed zichtbaar zijn. Dat is het geval als je hem bijvoorbeeld plakt op de tank, de kuip of het windscherm.

Aanhangwagen: plak hier je tolsticker

Bij een aanhanger of caravan zijn er twee mogelijkheden om het tolvignet te bevestigen:

1.    Heb je geen voorruit of helemaal geen ruiten? Dan moet je het vignet plakken aan de linkerzijde op een niet verwisselbare plek die bovendien makkelijk toegankelijk is. Om diefstal te voorkomen, liefst ook zo onzichtbaar mogelijk. Dat kan nogal een gedoe zijn, omdat je misschien eerst het dekzeil moet verwijderen of de kap van de aanhanger openen.
2.    Heb je alleen zijruiten? Dan moet je het vignet plakken op een ruit aan de linkerzijde.

Let op! Zorg dat je de sticker volgens de regels bevestigt, dus niet met plakband of iets dergelijks! En zitten er nog Zwitserland vignetten van oudere jaren op je voertuig? Dan moet je die eerst verwijderen voordat je een nieuwe sticker aanbrengt. Ten slotte: voorkom dat je de sticker beschadigt, want dat maakt hem ongeldig…

Tolwegen Zwitserland – controles & boetes

Aangezien je het tolvignet Zwitserland nodig hebt voor álle Zwitserse autosnelwegen, kunnen we kort zijn over de uitzonderingen: die zijn er namelijk niet! Dat maakt het voor de Zwitserse overheid natuurlijk meteen makkelijk om te controleren. Als je op een Zwitserse autosnelweg wordt aangetroffen met een voertuig zónder geldige tolsticker, ben je meteen de klos. Zo simpel is dat. De autoriteiten controleren onder meer met behulp van camera’s, maar ook heel vaak door middel van traditionele wegcontrole’s. De boete op ‘rijden zonder tolvignet’ kan oplopen tot 200 Zwitserse franken. Eén ding is zeker: de kosten voor een geldig tolvignet liggen aanzienlijk lager! Vaak betekent een verkeersboete in Zwitserland ook boter bij de vis: direct aftikken dus. Maar ook als je de boete krijgt thuisgestuurd, kun je hem maar beter snel bealen. Overheden werken steeds meer samen om buitenlandse boetes geïnd te krijgen, dus er is geen ontkomen aan. Daarbij komt dat er nog eens extra hoge kosten volgen als je niet tijdig betaalt.

Ons advies is dus: wil je in of door Zwitserland rijden, neem dan geen risico en koop op tijd het Autobahnvignet.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen