Anne Janssen

Deel op social media
europabrug

Tol voor de Brennerpas

Wanneer je met de auto op vakantie naar Oostenrijk wilt, moet je rekening houden met de Oostenrijkse tolwegen. In Oostenrijk worden deze wegen ook wel sondermautstrecken genoemd. Dit zijn voornamelijk strategisch gelegen wegen en tunnels waarvoor je tol moet betalen. Een compleet overzicht van alle tolwegen in Oostenrijk vind je op deze pagina. Op deze pagina bespreken we de tol voor de Brenner. Je kunt de Brennerpas tol vooraf betalen door een digitaal tolvignet aan te schaffen. Zo kun je online een enkele rit voor de pas bestellen, maar een retour kan ook indien je heen en terug over het traject rijdt.

Wanneer je naar de Alpen gaat, heb je voor Oostenrijk een vignet nodig. Dit vignet staat los van de tolwegen en is verplicht voor alle voertuigen die gebruik maken van de Oostenrijkse snelwegen. Een vignet kun je aanschaffen voor 10 dagen, een maand, of voor een jaar. Wat voor jou het voordeligst is hangt af van de lengte en de frequentie van jouw reis. Wanneer je door Oostenrijk rijdt zonder vignet, riskeer je een fikse boete. Neem dus geen risico en bestel nu het verplichte wegenvignet voor Oostenrijk. Indien je voor 16:00 jouw snelwegvignet voor Oostenrijk besteld is deze dezelfde in behandeling genomen. Bij ons hoef je geen 18 dagen te wachten, maar kun je direct bestellen. Zo kun je gemakkelijk reizen door Oostenrijk.

roadtrip alpen

Brenner Autobahn

Ga je op vakantie naar Tirol? Dan rijd je waarschijnlijk over de Brennerautobahn. De ligging van de Brenner Autobahn (A13) loopt vanaf Innsbruck tot aan de grens van Italië. In Italië staat de pas ook bekend als de Passo del Brennero. Veel vakantiegangers die met de auto of caravan naar het Gardameer reizen, rijden over de Brennerpass. Door deze vakantiedrukte kan er file ontstaan in het hoogseizoen. Wil je de verkeersdrukte vermijden, dan kun je het beste al vroeg de pas over rijden. Je hoeft overigens geen extra vignet aan te schaffen wanneer je met de caravan naar Italië via de Brennerpass rijdt.

De Autobahn loopt door de alpen van Tirol en is dan ook voornamelijk populair onder vakantiegangers. Wat de Brenner pas onderscheid van de andere sondermautstrecken in Oostenrijk, is dat het geen tunnels bevat. De A13 Brennerautobahn beschikt namelijk over een viaduct, die ook wel bekend staat als de Europa brug. De Europabrucke loopt over het Silltal, en heeft een lengte van 820 meter, en is 190 meter hoog. Voor een lange periode was de Europa brug het hoogste viaduct van Europa. Naar schattingen rijden er dagelijks 40,000 voertuigen over het viaduct. De omzet van het toltraject bedroeg naar schatting €45,7 miljoen.

De A13 is in totaal 36 kilometer lang en is met een hoogte van 1,374 meter tevens ook de hoogste snelweg van Oostenrijk. De weg bestaat al een tijdje; sinds 1963 is het eerste deel geopend. In 1963 opende het gedeelte tussen het Stubaital en Innsbruck, gevolgd door de Brennersee in 1968. De grensovergang met Italië opende in 1971. De snelweg was compleet in 1975 toen het laatste gedeelte werd geopend: de tak van de A13 naar de A12.

Videomaut Brennerpas

 

Op de bovenstaande kaart is het traject van de Brenner pas te zien. Heb je geen zin om te wachten voor de tolpoortjes en wil je de file van de Brennerautobahn vermijden? Dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de videomaut. Op deze manier hoef je niet meer te stoppen om tol te betalen, en kan je eenvoudig doorrijden. De Oostenrijkse videomaut wordt gekoppeld aan het kenteken van jouw auto. Op het moment dat je een tolpoort passeert, scant de videomaut jouw kenteken voor controle. Vervolgens kan je eenvoudig doorrijden. Je hoeft het vignet voor Oostenrijk dus niet te plakken op jouw autovoorruit! De Brennerpas maut is te vinden bij Schönberg im Stubaital, iets onder Innsbruck.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen