Vignet Kroatie

Vignet Kroatie

Vignet Kroatie

Op deze pagina vind je alle informatie over de tolwegen in Kroatië. De tol kan niet vooraf worden voldaan.

Reis je met de auto naar Kroatië dan heb je altijd een vignet voor Slovenië nodig. Dat vignet kun je wel bij ons bestellen via onderstaande button.

Vignet Kroatië – heb ik een tolvignet voor Kroatië nodig?

Heb je plannen om met eigen vervoer op vakantie naar Kroatië te gaan? Of moet je erdoorheen reizen op weg naar een ander land? Houd er dan rekening mee dat je op bijna alle autosnelwegen in Kroatië tol moet betalen. Dat geldt voor motoren, auto’s, bestelwagens, campers en aanhangwagens. Je zou denken dat je dan tijdig een vignet Kroatië moet aanschaffen, maar dat werkt in Kroatië toch een beetje anders. Daar kennen ze geen digitaal vignet dat je makkelijk onine kunt bestellen. Wel kun je bij tolstations een tolbadge kopen of simpelweg contant betalen aan de tolpoortjes in Kroatië. Maar een vignet Kroatië kopen in Nederland of een vignet Kroatië online kopen is dus niet mogelijk!

Lees hieronder waar je tol in Kroatië moet betalen en voor welke voertuigen die tolplicht precies geldt. Wil je alvast een tolvignet kopen voor de landen waar je doorheen reist voordat je Kroatië bereikt? Dat kan wél gewoon online in Nederland bij Wegenvignetten.nl. Via ons eenvoudige bestelproces regel je alles snel en veilig en je ziet ook meteen welk e-vignet je het beste kunt nemen. Zo reis je straks zonder tolproblemen naar én door Kroatië. 

Vignet Kroatië – heb ik een tolvignet voor Kroatië nodig?

Veel reizigers en vakantieganers willen graag online hun Kroatië vignet kopen bij Wegenvignetten.nl. Maar voor Kroatië bestaat die handige mogelijkheid helaas niet. Ook bij de ANWB kun je hiervoor niet terecht en onderweg langs de snelweg kun je alleen contact betalen of ter plekke een speciale tolbadge aanschaffen. 

Tol betalen doe je onderweg

Zodra je de grens met Kroatië bereikt moet je gaan nadenken over de tolplicht in dat land. Je kunt op twee manieren tol betalen: contant bij tolpoortjes of via een speciale elektronische tolbadge. Bij tolpoortjes kun je betalen in kuna’s (de Kroatische muntsoort) of in euro’s. Dit kan alleen bij bemande tolpoortjes, dus let op dat je in de goede rij gaat staan. Anders verlies je kostbare tijd met nodeloos wachten! Daarnaast worden de meeste creditcards gewoon geaccepteerd, dus je kunt ook pinnen. Wisselgeld krijg je overigens altijd terug in kuna’s, ook als met euro’s hebt betaald.

Je kunt ook kiezen voor een tolbadge (de Elektronicka Naplata Cestarine, afgekort ENC). Dan krijg je meteen 20% korting op de geldende toltarieven. Bovendien kun je dan overal makkelijker doorrijden als het druk is, zonder in lange rijen te staan wachten. Het is dus goedkoper en het draagt ook nog eens bij aan het vakantiegevoel! Je kunt de tolbadge kopen bij de tolstations, waar deze elektronisch wordt gekoppeld aan jouw voertuig. Let wel op: deze badge is vreemd genoeg niet geldig voor de A2, daarvoor heb je weer een Karta 40 of een AZM nodig. Meer informatie hierover kun je vinden op azm.hr en hac.hr/en/toll/etc.

Tolvignet Kroatië bij Wegenvignetten.nl?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je tol of tolbadge voor Kroatië net zo makkelijk te regelen als voor veel andere landen: via Wegenvignetten.nl. Zodra hierin verandering komt, kun je dat direct lezen op deze website. Wel kun je bij Wegenvignetten.nl terecht voor tolvignetten en milieustickers die je nodig hebt voor de landen waar je doorheen reist op weg naar Kroatië. Dus wil je probleemloos kunnen doorrijden tot aan de grens met Kroatië, klik dan even door naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

Tolwegen Kroatië – op welke wegen is tol verplicht?

In Kroatië is het tolsysteem vrij simpel geregeld: alle autosnelwegen zijn tolwegen, behalve de snelweg rond de hoofdstad Zagreb. Je betaalt tol voor elk gedeelte dat je op deze autosnelwegen aflegt, hoe kort het traject ook is. De tol wordt geheven door verschillende instanties, soms landelijk en soms door een bepaalde regio, zoals Istrië. Dat maakt het allemaal niet heel overzichtelijk, maar op diverse Kroatische websites is wel alle informatie te vinden. Dus met een beetje zoeken kom je er altijd uit.

Over het algemeen geldt de tolplicht voor alle motorvoertuigen, dat wil zeggen motoren, auto’s, campers, caravans, bestelwagens, busjes, aanhangers, vrachtwagens, bussen en overig zwaarverkeer. LET OP: anders dan in veel andere landen betalen motorrijders dus ook tol in Kroatië!

Op onderstaande kaart zie je alle Kroatische tolwegen.

Sommige trajecten zijn tolvrij

De tolplicht geldt niet voor álle (auto)snelwegen in Kroatië. Er zijn enkele uitzonderingen. Voor de volgende trajecten hoef je geen tol te betalen:

Andere landen op je route 

Op weg naar Kroatië kom je ook door een aantal andere landen. Vooral de route via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië ligt erg voor de hand. Ook in die landen moet je vaak tol betalen voor autosnelwegen en doorgaande wegen of heb je soms een milieusticker nodig. Daarnaast zijn de categorieën voertuigen waarvoor je moet betalen per land verschillend.

Bij Wegenvignetten.nl kun je voor al die landen snel en eenvoudig de benodigde e-vignetten en milieustickers aanschaffen. Ook kun je er voor het hele traject Nederland-Kroatië de tol berekenen. Klik op het land van jouw keuze voor meer info over alle mogelijkheden.

Bestellen via Wegenvignetten.nl werkt snel en eenvoudig, thuis vanachter je eigen computer. Je kunt het hele bestelproces in een paar muisklikken doorlopen, zo makkelijk is het. Daarna regelen wij alles perfect voor je, zodat jij onbezorgd op reis kunt. Bestel je een e-vignet op werkdagen voor 17.00 uur, dan ontvang je het dezelfde dag nog in je mailbox. Zorg wel dat je een printje van het e-vignet enige tijd bewaart, voor het geval er ooit een onterechte verkeersboete in de brievenbus valt.

Tolwegen Kroatië – kosten & tarieven

Voor welke voertuigen geldt de tolplicht?

In Kroatië zijn de voertuigen ingedeeld in drie klassen: I, IA en II. Daarbij is klasse II weer onderverdeeld in twee subgroepen. Elke klasse heeft zijn eigen toltarief, dus je weet altijd precies waar je aan toe bent. Hieronder kun je zien tot welke klasse jouw voertuig behoort. Let op: trek je een caravan of aanhanger, dan valt dat onder een aparte klasse!

Voertuigklassen in Kroatië

Alle trajecten en tarieven op een rij 

Hoewel je de tol voor Kroatië niet vooraf via Wegenvignetten.nl kunt regelen, helpen we je graag om je reis op dat punt zo goed mogelijk voor te bereiden. Het kan dus handig zijn om vooraf te weten welke tarieven je bij de verschillende toltrajcten kunt verwachten. Hieronder zie je de belangrijkste toltrajecten met de bijbehorende tarieven in een overzicht. De tarieven zijn aangegeven in Kroatische kuna’s.

 

Traject

Klasse I-A

Klasse I

Klasse II

A1 Zagreb - Split - Čarapine (richting Dubrovnik)

139

232

360

A2 Zagreb – Macelj

29

48

72

A3 Zagreb – Bregana

4

7

9

A3 Zagreb – Lipovac

77

128

193

A4 Zagreb – Goričan

26

44

65

A7 Rupa – Rijeka

5

8

15

A11 Zagreb - Sisak

6

10

15

De toltarieven worden regelmatig aangepast aan de actualiteit. Het is daarom verstandig om ze vlak voor vertrek nog eens te checken. Dat kan voor de meeste trajecten op hac.hr/en/toll/toll-rates. Voor de A2 Zagreb - Macelj kijk je op azm.hr. Daarnaast heeft de provincie Istrië zijn eigen tarieven voor de A8 en A9, die vind je op bina-istra.com. Ten slotte kun je uiteraard ook korte deeltrajecten kiezen, zoals een stukje snelweg tussen het ene en het andere dorp. Voor alle bijbehorende toltarieven plus alle overige informatie over tol in Kroatië kun je terecht op hac.hr/en en huka.hr/en. Dus wil je de tol Kroatië berekenen, dan zijn er genoeg websites die je kunt raadplegen….

Tolwegen Kroatië – controle & boetes 

Omdat je alleen bij tolpoortjes je tolbadge kunt kopen of je tol Kroatië kunt betalen, zal het lastig zijn om zonder tolbetaling de snelweg op te gaan. Dus de kans dat je ‘illegaal’ over de tolwegen in Kroatië kunt zoeven, is vrij klein. Toch wordt er uiteraard wel regelmatig gecontroleerd of iedere reiziger ook daadwerkelijk op correcte wijze tol heeft betaald. Is dat niet het geval? Dan volgt er uiteraard een serieuze boete. Die moet je bij een controle meestal ter plekke betalen, dus ga nooit van huis zonder wat contant Kroatisch geld op zak!

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen