Bijna een op vijf auto’s is een SUV: helft van Nederland vindt dat onzin

Auto’s worden steeds groter en zwaarder. Zo bestaat het Nederlandse wagenpark inmiddels voor 18 procent uit SUV’s. En hoewel dus bijna een op de vijf Nederlandse automobilisten een SUV voor de deur heeft staan, vindt slechts iets meer dan 10 procent deze 'ver-SUV-sering' een goede dan wel logische ontwikkeling. Sterker nog: bijna de helft van Nederland vindt het feit dat we massaal zweren bij een hoge instap onnodig of zelfs ronduit een slechte zaak. Dat blijkt uit een representatieve enquête door Wegenvignetten.nl onder 1250 Nederlanders.

1

Wat vinden Nederlanders van de toename van het aantal SUV's in Nederland?

Je zou wellicht verwachten dat met name ouderen de veiligheid van een grote auto en het gemak van een hoge instap waarderen. Maar uit het onderzoek blijkt dat vooral twintigers en dertigers zweren bij een SUV. Zij zijn van mening dat de toename van het aantal SUV's vanwege hun comfort en veiligheid een logische ontwikkeling is. In iets mindere mate noemen zij het voordeel van de ruimte voor gezinnen en het afleggen van lange afstanden.

2

Wat vinden SUV-rijders zelf?

Niet geheel verrassend zijn SUV-rijders zelf vaker voorstander van deze auto's dan mensen met een kleinere auto. Desondanks vindt toch nog ruim één op de acht SUV-rijders dergelijke wagens 'onnodig' in Nederland. Een kleinere groep - 6 procent - vindt de toename van het aantal auto's waarin ze zelf ook rijden een slechte ontwikkeling, vanwege de ruimte die ze innemen en de vervuiling die ze veroorzaken. Ter vergelijking: van de groep zonder SUV is bijna een kwart die mening toegedaan.

3

SUV voordeliger in wegenbelasting

Een nadeel van SUV’s is hun relatief hoge gewicht, op basis waarvan de motorrijtuigenbelasting wordt bepaald. Maar minister Hermans wil dit mogelijk veranderen en voortaan niet het gewicht, maar het oppervlak (lengte x breedte) leidend laten zijn. SUV’s zijn vooral breed en hoog, maar niet per se lang, vergeleken bijvoorbeeld bij de in Nederland nog altijd populaire stationwagon.

Wegenvignetten.nl zette enkele veelverkochte SUV’s en hun stationwagon-tegenhanger naast elkaar. In alle gevallen geldt dat het percentuele verschil in gewicht aanzienlijk groter is dan het verschil in oppervlak. Oftewel: de SUV-rijder gaat straks mogelijk relatief minder wegenbelasting betalen vergeleken met de Nederlander met een stationwagon. In sommige gevallen zal het nagenoeg om het even of zelfs voordeliger zijn om een SUV te kiezen. Freek Jurg van Wegenvignetten.nl vermoedt dan ook dat het aandeel SUV’s in het Nederlandse wagenpark dan ook verder zal toenemen, als minister Hermans dit plan daadwerkelijk doorzet.

Het idee hierachter is om het hogere gewicht van de accu’s van elektrische auto’s te compenseren, zodat deze aantrekkelijk blijven. Maar een onbedoeld gevolg kan dus zijn dat we massaal voor zware SUV’s gaan kiezen. Die verbruiken meer energie, verslijten door hun gewicht sneller hun banden, produceren meer remstof en nemen meer ruimte in. Dat heeft ook gevolgen voor de luchtkwaliteit in steden, waar fijnstof uit remmen en bandenslijtage steeds vaker een probleem vormt.

Jurg vraagt zich zodoende af of de nieuwe variant van de wegenbelasting de beste oplossing is: “Ik kan me zo voorstellen dat het thema rekeningrijden zodoende de komende jaren toch weer op tafel komt. Dat is al met al de meest eerlijke belasting.”

4

Steeds meer steden grijpen in

Steeds meer steden kijken daarom kritisch naar zware auto’s in de stad. In Parijs betalen eigenaren van zware auto’s sinds dit jaar bijvoorbeeld fors meer parkeerkosten. En veel Franse binnensteden en andere gebieden gelden als milieuzone, waar de zogeheten Crit’Air (milieusticker) verplicht is. “In Nederland mag je met een oudere dieselauto de binnensteden van Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht niet in. Maar je kunt je afvragen of je alleen naar het type brandstof en bouwjaar moet kijken, als straks halve steden volstaan met grote SUV’s”, aldus Jurg.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen