Italianen zijn de wegpiraten van Europa (volgens Nederlanders), maar wat zeggen de cijfers?

Ze hebben er onovertroffen goede koffie, de beste keuken en vaak prachtig weer, maar rijden kunnen ze niet in Italië. Althans, zo denken Nederlanders erover. In een panelonderzoek van Wegenvignetten.nl worden Italianen verkozen tot slechtste automobilisten van Europa, nét iets slechter nog dan Polen. De cijfers vertellen echter een ander verhaal. Zo is de kans op een ongeluk in onze buurlanden een stuk groter.

Wegenvignetten.nl legde een representatief panel van 1250 Nederlanders de volgende vraag voor: Hoe beoordeel je de rijstijl van automobilisten in de volgende landen? Italianen en Polen er het slechtst van af. Meer dan vier op de tien Nederlanders bestempelen hun rijstijl als (zeer) slecht. Daarentegen zijn we het meest te spreken over het weggedrag van de inwoners van Denemarken. 70 procent van de ondervraagden beoordeelt hun rijstijl als 'goed' of 'zeer goed'. Twee derde is ook te spreken over Duitse, Zweedse, Zwitserse en Noorse automobilisten.

1

Minste ongelukken in Denemarken

Dat Denen hun ogen goed op de weg houden blijkt ook uit de EU-ongevallencijfers. Tussen 2013 en 2023 raakten er per miljoen inwoners gemiddeld 475 Denen betrokken bij een verkeersongeluk. Ter vergelijking: in Nederland is dat ruim het dubbele. Ook op Cyprus en in Finland, Noorwegen en - opvallend genoeg - Polen, is de kans op een ongeluk relatief klein. Vlak over de grens lopen we daarentegen een stuk meer risico. Want hoewel in het dichtbevolkte dwergstaatje Liechtenstein relatief gezien de meeste ongelukken voorkomen, staan ook België, Duitsland en Oostenrijk opvallend hoog op dit lijstje. De door Nederlanders vervloekte Italiaanse automobilisten staan op plek acht wat betreft de meeste ongelukken per miljoen inwoners in de EU.
2

Relatief aantal verkeersongelukken en verkeersdoden per EU-land

3

Meeste verkeersdoden in Roemenië

Gelukkig heeft een verkeersongeluk in de meeste gevallen geen fatale gevolgen. De Scandinavische landen, Zwitserland en Nederland doen het het best: hier is het aantal verkeersdoden per miljoen inwoners het laagst. In Roemenië daarentegen loopt een ongeval het vaakst dramatisch af, gevolgd door Bulgarije en Letland.
Volgens Mattijs Wijnmalen van Wegenvignetten.nl hoeft dit niet per se een gevolg te zijn van een gevaarlijke rijstijl. “Uit onderzoek van de ACEA blijkt dat het wagenpark in bijvoorbeeld Roemenië tot de oudste van Europa behoort. En juist moderne auto’s worden steeds veiliger, met verplichte waarschuwingssystemen en veel strengere crashtests, waarbij ook meer rekening gehouden met kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers, in plaats van alleen met de inzittenden van de auto zelf. Oftewel: áls het misgaat met een nieuwe auto, is de kans op fatale gevolgen een stuk kleiner dan met een oude wagen .”
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen