Anne Janssen

Deel op social media

Acht op de tien Nederlanders rijden te lang door zonder pauze op weg naar vakantiebestemming

Amersfoort, [datum]

Elke twee uur even de benen strekken en de blik van de weg af: het is een stelregel die we allemaal wel kennen. Maar in de praktijk houden minder dan twee op de tien Nederlandse vakantiegangers zich hieraan. Het gros neemt na elke tweeënhalf of elke drie uur pauze, terwijl ruim een op de zeven vakantiegangers zelfs vier uur of langer doorrijdt zonder te stoppen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wegenvignetten.nl onder 930 Nederlanders.

Met name de jongere generatie neemt het niet zo nauw met het advies om elke twee uur even te pauzeren. Minder dan tien procent van de twintigers en dertigers houdt zich hieraan, tegen meer dan een kwart van de zestigplussers. Bijna twintig procent van de twintigers rijdt zelfs vier uur of nog langer door. Verder blijken vrouwen zich iets strikter aan het voorschrift te houden dan mannen en nemen noorderlingen en Flevolanders dit advies een stuk serieuzer dan de rest van het land.

Minder concentratie en tragere reacties

De stelregel om na elke twee uur rijden een pauze te nemen, wordt al jarenlang geadviseerd door onder meer Veilig Verkeer Nederland en de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij baseren dit op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de concentratie en reactietijd na ongeveer twee uur aanzienlijk afnemen. Wie langer achter het stuur blijft zitten zonder pauze, loopt een verhoogd risico op vermoeidheid, microslaapjes en verminderde alertheid: factoren die de kans op een verkeersongeluk fors vergroten.

Vakantie begint al onderweg

De reden dat het gros van Nederland dit advies desondanks in de wind slaat, lijkt voor de hand te liggen: we willen gewoon zo snel mogelijk op de plek van bestemming zijn. Dat zou je denken, maar uit het onderzoek van Wegenvignetten.nl blijkt juist dat twee derde onderweg toch vooral wil genieten van de omgeving. Voor hen begint de vakantie op het moment dat ze de auto instappen. Slechts een op de drie ondervraagden ziet de autorit dus vooral als iets noodzakelijks om er zo snel mogelijk te zijn. Ook hier geldt dat dit percentage bij de jongere generaties hoger ligt.

“Het is een opvallende paradox”, zegt Mattijs Wijnmalen van Wegenvignetten.nl. “We zeggen wel dat de vakantie begint zodra we de auto instappen, maar gedragen ons alsof we zo snel mogelijk de finish moeten halen. Terwijl een korte pauze onderweg helemaal geen tijdsverlies hoeft te betekenen. Wie z’n stop slim plant - bijvoorbeeld net voor een knelpunt of druk tijdstip - voorkomt vaak dat-ie later in de file belandt én rijdt een stuk veiliger verder.”

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen