Reisadvies voor Hongarije

Hongarije als vakantieland heeft geen bijzondere veiligheidsrisico’s en er geldt een positief reisadvies. Het land is relatief goed ontwikkeld en je kunt ervanuit gaan dat je hier veilig op vakantie kunt gaan. Toch is het altijd verstandig om je in te lezen in de risico’s van het land en om je hier goed op voor te bereiden. Wij hebben alles van algemene veiligheidsinformatie, tot criminaliteit en gezondheid voor je op een rijtje gezet. Bovendien hebben we wat tips voor de veiligheid voor jouw vakantie.  

 

1

Algemene veiligheidsinformatie

Volgens de Rijksoverheid zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s en is Hongarije een veilig land om naartoe te gaan. Voor het actueel reisadvies kun je de website van de Buitenlandse zaken bezoeken. Is er plots toch wat aan de hand tijdens jouw reis, dan kun je naar de Nederlandse ambassade in Boedapest. Voornamelijk als er problemen zijn met betrekking tot veilig op reis, kun je hier terecht. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je paspoort.  

Contactgegevens Nederlandse Ambassade in Boedapest

  • Ambassadeur
  • René van Hell
  • Adres
  • Kapás u. 6-12 Vízíváros Office Center H-1027 Budapest
  • Telefoon
  • +31613366300 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
  • Fax
  • +31613265978
  • E-mail
  • bpd@minbuza.nl
  • Openingstijden
  • Maandag tot vrijdag 09.00 tot 16.30 uur
2

Criminaliteit in de stad

Ondanks dat Hongarije op de lijst van veilige vakantielanden staan, en het reisadvies van Boedapest positief is, kunnen zakkenrollers actief zijn in de stad. De stad staat niet in de lijst met criminele steden in Europa, maar het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met je eigendommen. Als Nederlander in Hongarije ben je een makkelijke prooi, vaak loop je met veel contanten op zak en ben je niet bekend in de plaats waar je bent. Tijdens een citytrip in de hoofdstad moet je voornamelijk oppassen voor zakkenrollers in het openbaar verover. Verder zijn zakkenrollers vaak te vinden bij drukke plekken zoals het parlementsgebouw en andere bezienswaardigheden. Budapest is niet gevaarlijk maar je moet wel goed opletten op je paspoort en portemonnee. Als je gaat reizen naar Hongarije als man, dan zijn er vaak ook vrouwen die je aanspreken voor een drankje in een bar of restaurant. In het restaurant staan geen prijzen aangegeven wat vaak voor een onaangename verrassing zorgt bij het afrekenen. Een drankje kan op deze plekken al gauw oplopen in de tientallen euro’s. Zorg dus dat je hier niet intrapt, het kan je zelfs honderden euro’s kosten. Ben je op autovakantie? Dan is er een andere truc; ze staan langs de kant van de weg en doen alsof er iets mis is met je banden. Er wordt geseind dat je moet stoppen en wanneer je zelfs naar de banden gaat kijken, wordt jouw auto gestolen. Wees hier dus ook alert op!  

3

Gezondheidszorg in Hongarije

Medische hulp in het buitenland nodig hebben is nooit leuk. Het scheelt in ieder geval als het land een over goede gezondheidszorg beschikt. Toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Daarom is het belangrijk dat je altijd een reisverzekering afsluit en natuurlijk ook een zorgverzekering in Europa hebt. Om goed voorbereid op reis te zijn, is het verstandig om alle informatie van beide verzekeringen bij de hand te hebben inclusief noodnummers. Wanneer er op reis iets gebeurt, dien je altijd eerst de reisverzekering te bellen en daarna pas de zorgverzekering. Als je in het ziekenhuis belandt voordat je de reisverzekering hebt gebeld, dan kunnen er problemen ontstaan. Vraag dus je partner of reisgenoot altijd om meteen de reisverzekering te bellen in een noodgeval. Afhankelijk van de verblijfsduur, reisomstandigheden en je verblijf kun je een vaccinatie halen voor rabiës of tekenencefalitis. Voor meer informatie over persoonsgebonden aanbevolen vaccinaties kun je terecht op de website van de GGD reisvaccinaties. De gezondheidsrisco’s binnen het land zijn niet hoger dan in Nederland maar er kan altijd iets gebeuren. Het meenemen van een medisch paspoort voor de Schengenlanden is ook verstandig, zeker wanneer je medicijnen slikt. Bij zwaardere ingrepen is de zorg in Hongarije minder goed en kun je beter in Nederland behandeld worden, als die mogelijkheid er is.  

4

Tips voor een veilige vakantie

Op vakantie naar Hongarije begint natuurlijk op het vliegveld, daar is het ook meteen opletten geblazen. Er worden bij een Boedapest vakantie namelijk veel mensen opgelicht bij het nemen van een taxi. Het reisadvies voor Boedapest geldt dan ook als volgt, negeer opdringerige mannen die je een voertuig aanbieden. Volg de zwarte lijn vanaf de bagageband naar de uitgang, deze brengt je naar de standplaats van de betrouwbare taxi’s. Ze werken hier niet met een meter en het bedrag naar het centrum van de stad staat vast. Verder is het bij de vakantie voorbereidingen goed om te weten dat ieder land andere wetten en regels heeft. Zo is het gebruik van drugs geheel verboden in Hongarije en mag je dit dus niet meenemen vanuit Nederland. Een vakantie verloopt een stuk soepeler met een goede voorbereiding als het gaat om veiligheid.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen