Paarden in het Verkeer: Regels en Veiligheid op de Openbare Weg

In Nederland heb je af en toe te maken met paarden in het verkeer. Zowel ruiters, als paard en wagen alsmensen die een paard begeleiden aan de hand kan je tegenkomen op de openbare weg. Bestuurders van voertuigen weten vaak niet hoe ze zich moeten gedragen rond paarden op de weg. Hier volgen de regels en richtlijnen hoe om te gaan met paarden in het verkeer

1

Paarden in het verkeer

De belangrijkste regel is dat ruiters, koetsiers en begeleiders van paarden volgens de Nederlands wetgeving gezien worden als bestuurders (artikel 1 RVV).

Dat betekent dus in de praktijk het volgende:

  • Voorrangsregels en rode verkeerslichten gelden net zoals voor alle andere bestuurders
  • Men hoort zich zoveel mogelijk rechts te bevinden op de openbare weg
  • Borden met ruiterpaden geven aan waar je wel en niet mag rijden
  • Veiligheid boven alles

Rekening houden met elkaar is het allerbelangrijkste in het verkeer. Dit principe wordt nog belangrijker wanneer het vervoermiddel een levend wezen is. Paarden reageren vaak angstig op onbekende harde geluiden en snelle bewegingen wanneer ze hier niet aan gewend zijn. Het is daarom belangrijk voor ruiters om hun dieren vertrouwd te maken met de situatie op de weg. Maar ook bestuurders van auto's en motoren moeten hun gedrag aanpassen wanneer ze paarden tegenkomen.

2

Paarden inhalen op de weg

Indien je een ruiter op de openbare weg wilt inhalen moet dit aan de linkerkant gebeuren. Er is geen precieze wettelijke definitie van hoeveel ruimte je moet houden tussen de ruiter en het voertuig noch van wanneer je weer terug mag naar je rijstrook. Er moet echter wel voor worden gezorgd dat er voldoende afstand is tussen de auto en het paard. Automobilisten moeten extra voorzichtig zijn wanneer ze paarden inhalen om schrikreacties te voorkomen dat houdt bijvoorbeeld in niet toeteren tenzij zich een gevaarlijke situatie voordoet. Pas je snelheid aan en controleer extra goed op tegenliggers.

3

Regels voor ruiters, koetsiers en begeleiders van paarden

Zoals eerder vermeld worden ruiters, koetsiers en begeleiders van paarden beschouwd als bestuurders. Dit houdt in dat zij zich aan alle regels en richtlijnen houden die vermeld staan in de RVV en de lokale en provinciale wetten.

Dat geldt onder andere maar niet alleen voor de onderstaande regels.

  • De algemene voorrangsregel “rechts geeft voorrang aan links”
  • Stoppen voor een rood stoplicht
  • Éénrichtingsverkeer-regels
  • Let op de verkeersborden en houd je hieraan
  • Indien je gaat afslaan geef je dit aan met een handgebaar, net zoals fietsers
4

Verlichting voor paard & ruiter

Volgens artikel 36 van de RVV 1990 moeten ruiters en geleiders van rijdieren zowel overdag als het zeer slecht zicht is als nacht verlichting hebben die aan de voorkant wit of geel licht uitstraalt en aan de achterkant rood licht. Daarnaast wordt er adviseert om er altijd voor te zorgen dat mensen en dieren van een afstand goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld met reflecterende vesten en reflecterende banden voor ruiters of dekens en reflecterende beenkappen voor paarden.

5

Paarden begeleiden vanaf de fiets

Volgens de RVV 1990 is het niet expliciet verboden om paarden te begeleiden vanaf de fiets. Je geldt zowel als fietser als begeleider als bestuurder dus aan die positie is niets verandert.

Je mag alleen als begeleider of als ruiter je niet op het fietspad begeven, als begeleider zoek je het voetpad op en als ruiter zal je je naar de berm of uiterst rechts op rijbaan moeten begeven.

6

Verkeersborden voor paarden

Verkeersbord nr. C01 (verbod voor alle soorten voertuigen)

Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

In Nederland worden ruiters beschouwd als bestuurders in de RVV 1990 wordt expliciet aangegeven dat dit bord ook voor ruiters en begeleiders van rijdieren geldt.

Verkeersbord nr. C02

Eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

Verkeersbord nr. C09 (verbod voor ruiters)

Gesloten voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h en brommobielen alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen

Verkeersbord nr. G09 (ruiterpad)

Dit bord betekent ruiterpad, dus alleen ruiters mogen dit pad gebruiken. In Nederland is het geen verplichting, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Je mag het pad gebruiken maar je begaat geen overtreding als je het niet doet. Het wordt wel geadviseerd om indien er een ruiterpad aanwezig is hiervan gebruiken te maken.

Er kunnen wel bepaalde omstandigheden zijn die je verplichten om dit bord te volgen.

  • Als de lokale of provinciale regels dit aangeven
  • Als er een verbodsbord (bijv. C9 of C1) op de rijbaan staat
  • Als de verkeersveiligheid aangetast zou kunnen worden

Verkeersbord nr. G10 (einde ruiterpad)

Als laatste kunt u ook nog een driehoekig bord met een ruiter erop tegenkomen. Dit is een waarschuwing voor ruiters op of in de buurt van de rijbaan of dat er een oversteekplaats voor ruiters nabij is

7

Overige belangrijke zalen

  • Ruiters zijn ook te vinden in de bebouwde kom, niet alleen op landwegen. Zij worden volgens de RVV 1990 gezien als bestuurders, dus voor hen gelden alle regels die ook voor overige bestuurders gelden.
  • Er zijn soms speciale ruiterpaden maar dit is geen verplichting als we een sterke aanrader. Ruiters kunnen zich dus op de openbare weg bevinden.
  • Als er meerdere ruiters onderweg zijn, mogen ze niet naast elkaar rijden (artikel 12 RVV 1990), als ze andere weggebruikers zouden kunnen hinderen. Indien ze op een rustige landweg of in het bos zijn mogen ze wel naast elkaar blijven rijden.
  • Je mag een paard begeleiden vanaf een fiets, maar je mag niet op het fietspad lopen.
  • In principe moet je de uitwerpselen van je paard opruimen. Dit is in de meeste gemeenten lokaal geregeld.
  • Een helm is niet wettelijk verplicht maar wordt wel sterk aangeraden.
8

Paarden vervoeren in een trailer

Indien er paarden moeten vervoerd in een paardentrailer dan zijn er specifieke vereisten vermeld in de Wegenverkeerswet voor de trailer en de bestuurder.

  • U moet een rijbewijs B of BE hebben, dat hangt af van het gewicht van de trailer.
  • Witte volgplaat (<750kg trailer en paard) of eigen gele kentekenplaat (>750kg).
  • Als er Maximumsnelheid is 80 km/u
9

Gedrag bij loslopende paarden

Als paarden alleen of ongecontroleerd op de rijbaan of naast de weg lopen, moeten andere weggebruikers zich bijzonder defensief gedragen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om stapvoets te passeren of helemaal te stoppen om ongelukken te voorkomen. Bestuurders moeten altijd rekening houden met onvoorziene reacties van de dieren, omdat ze zich in een uitzonderlijke situatie bevinden.

Bij een ongeval moeten de volgende punten in acht worden genomen:

  • Stop en zet de alarmlichten aan
  • Zet de gevarendriehoek op als het veilig is om de auto te verlaten
  • Bel de politie (112)
  • Let op de reactie van het paard en houd voldoende afstand
Email Linkedin
Freek Jurg

Geschreven door: Freek Jurg is Head of Content bij Wegenvignetten.nl en heeft 7 jaar ervaring met betrekking tot de regelgeving van de Franse milieuzones. Hij heeft meerdere Franse steden bezocht om de procedures te testen en onderhoudt contacten met Franse instellingen over de Crit’Air-zones.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen