Boetes Oostenrijk

Het zal je misschien weleens overkomen zijn: je rijdt net wat te hard, parkeert je auto waar het niet mag, of rijdt per ongeluk door rood. Zeker als je in een ander land rijdt, kan dit weleens wat gedoe opleveren. Wij hebben een overzicht van de boetes in Oostenrijk voor je gemaakt. Of lees alles over de Oostenrijkse verkeersregels.

 

Verkeersboete

Er zijn verschillende boetes in Oostenrijk die je kunt krijgen. Hieronder staan de verschillende boetes voor 2018 en de prijzen voor de bekeuringen. Let op! De prijzen die zijn weergegeven zijn vanaf prijzen. De uiteindelijke bekeuring in Oostenrijk kan dus hoger uitvallen dan het aangegeven bedrag in dit artikel.

De kosten voor een snelheidsovertreding zijn in de tabel hieronder weergegeven. Bij aanzienlijke overtredingen kan een rijverbod in Oostenrijk worden opgelegd.

km/hsnelwegen en autowegen in €overige wegen in €
tot 102020
11 tot 193525
20 tot 255035
26 tot 305050
vanaf 317070
vanaf 41 binnen de bebouwde kom150150
vanaf 51 buiten de bebouwde kom150150

wielklem

De boete voor door rood rijden bedraagt in 2018 €70. Bij een overtreding van een inhaalverbod of rijden over een doorgetrokken streep zijn de kosten voor een bekeuring in Oostenrijk €35. Dit bedrag is tevens gelijk aan de bekeuring voor geen gordel tijdens het rijden en rijden zonder sneeuwkettingen waar dit verplicht is.

Parkeer je jouw auto verkeerd? Dan zijn de kosten van de bekeuring €20. Wanneer je geen voorrang verleent riskeer je een boete van €70. Ook in Oostenrijk is het verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken. Het tarief voor de bekeuring staat op €50.

Rijdt je zonder vignet oostenrijk? Dan riskeer je een boete van €120. Een tolvignet is namelijk verplicht voor diverse toltrajecten. Ook dien je een algemeen autovignet te hebben. Dit is verplicht wanneer je gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen en autowegen.

Ook is het verplicht om een veiligheidshesje in de auto te hebben. Heb je dit niet? Dan riskeer je een boete van €14. Deze boete krijg je ook wanneer je wel een hesje hebt, maar deze niet draagt wanneer het nodig is. Naast het hesje zijn er meer zaken die verplicht zijn om in de auto te hebben. Vind hier een overzicht van alle verplichte items in de auto.

Uiteraard zijn er ook boetes in Oostenrijk voor het rijden onder invloed. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

promilagegeldboete in €minimaal termijn ontzegging van rijbevoegdheid
0,5 - 0,8300-
0,8 - 1,28001 maand
1,2 - 1,612004 maanden
vanaf 1,616006 maanden

boete uitschrijven

Afhandeling

Je bent bijvoorbeeld door rood gereden, dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Wanneer je een kleine overtreding bent begaan dan kan je op dat moment een boete worden opgelegd. Dit is bijvoorbeeld wanneer je foutparkeert. Deze boete is maximaal €90 en dient te worden voldaan binnen 14 dagen.

Bij een grotere verkeersovertreding geldt een ander verhaal. De kentekenhouder ontvangt deze boete en moet binnen 4 weken voldaan worden. Let op! Wanneer je de boete hebt betaald, betekend dat de boete is afgehandeld. Je kan dan geen beroep meer aantekenen. Zo’n boete heet een Anonymvergügung. Ongeacht de bestuurder, is de kentekenhouder aansprakelijk voor de verkeersovertreding.

 

Puntensysteem

Oostenrijk kent een zogeheten puntensysteem dat ook voor buitenlanders geldt. Wanneer je 3 overtredingen bent begaan, krijg je een rijontzegging van minimaal 3 maanden. De uiteindelijke lengte van de rijontzegging is afhankelijk van de overtredingen.

0

Your Cart