Anne Janssen

Deel op social media
Boetes Oostenrijk

Boetes Oostenrijk

Het zal je misschien weleens overkomen zijn: je rijdt net wat te hard, parkeert je auto waar het niet mag, of je rijdt per ongeluk door rood. Het overkomt iedereen wel eens. In ons eigen land weten we hoe dit afgehandeld wordt, maar wanneer je in een ander land rijdt, kan dit wel eens wat gedoe opleveren. Omdat het goed is om te weten met welke verkeersregels je te maken hebt in het buitenland, hebben wij een overzicht van de boetes in Oostenrijk voor je gemaakt. Je kunt in dit artikel ook alles lezen over de Oostenrijkse verkeersregels.  

Verkeersboete

Er zijn verschillende boetes in Oostenrijk die je kunt krijgen. Hieronder staan de verschillende boetes voor 2019 en de bijbehorende prijzen, zoals de prijs die je betaalt voor snelheidsovertredingen. Let wel op: de prijzen voor de bekeuringen die hieronder zijn weergegeven zijn zogenaamde ‘vanaf prijzen’. De uiteindelijke bekeuring in Oostenrijk kan dus hoger uitvallen dan het geldbedrag dat in de onderstaande tabellen wordt aangegeven. De kosten voor een snelheidsovertreding zijn in de tabel hieronder weergegeven. Bij aanzienlijke overtredingen kan een rijverbod in Oostenrijk worden opgelegd. 

wielklem

De verkeersboete in Oostenrijk voor door rood rijden bedraagt €70. Bij een overtreding van een inhaalverbod of een boete vanwege een doorgetrokken streep waar je overheen bent gereden, zijn de kosten voor een bekeuring in Oostenrijk €35. Dit bedrag is tevens gelijk aan de kosten die je betaalt wanneer je geen gordel draagt tijdens het rijden of wanneer je rijdt zonder sneeuwkettingen, terwijl er met verkeersborden staat aangegeven dat dit wel verplicht is. Parkeer je jouw auto verkeerd? Dan zijn de kosten van de bekeuring €20. Wanneer je geen voorrang verleent riskeer je een boete van €70. Ook in Oostenrijk is het verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken. Wanneer je dit tóch doet, dan loop je het risico dat je €50 moet betalen als straf voor dit gedrag. Rijd je zonder vignet Oostenrijk? Dan riskeer je een boete vanwege geen vignet voor Oostenrijk. Dit kost je maar liefst €120. Een tolvignet is namelijk verplicht voor diverse toltrajectenOok dien je een algemeen autovignet te hebben. Dit is verplicht wanneer je gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen en autowegen. Het aanvragen van een zo’n wegenvignet is heel eenvoudig en is dus absoluut de moeite waard om onnodige kosten te voorkomen. Ook is het verplicht om een veiligheidshesje in de auto te hebben. Heb je dit niet? Dan riskeer je een boete van €14. Deze boete krijg je ook wanneer je wel een hesje hebt, maar deze niet draagt wanneer het nodig is, zoals wanneer je met pech of vanwege een ongeval langs de weg staat en je je auto moet verlaten. Met een veiligheidshesje dat voldoet aan de veiligheidsnormen ben je beter zichtbaar en dit komt zowel jouw eigen veiligheid als de veiligheid van je medeweggebruikers behoorlijk ten goede. Naast het hesje zijn er meer zaken die verplicht zijn om in de auto te hebben. Hier vind je een overzicht van alle verplichte items in de auto. Uiteraard zijn er ook verkeersboetes in Oostenrijk voor het rijden onder invloed. Rijden onder invloed houdt in dat je rijdt onder invloed van ofwel alcohol, ofwel drugs. Deze middelen zorgen ervoor dat je niet gefocust en geconcentreerd kunt rijden en hierdoor kan je mogelijk een gevaar op de weg vormen. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen van deze bekeuringen. 

boete uitschrijven

Afhandeling

Laten we zeggen dat je door rood bent gereden. Dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Wanneer je een kleine overtreding bent begaan dan kan je op dat moment een boete worden opgelegd. Dit is bijvoorbeeld wanneer je foutparkeert. Deze boete is maximaal €90 en dient te worden voldaan binnen 14 dagen. Bij een grotere verkeersovertreding geldt een ander verhaal. Je wordt dan geflitst en vraagt je af: wanneer ontvang ik de boete? De kentekenhouder ontvangt de rekening thuis en deze moet binnen 4 weken voldaan worden. Let op! Wanneer je de boete hebt betaald, betekent dit dat de boete is afgehandeld. Je kan dan geen beroep meer aantekenen. Zo’n boete heet een Anonymvergügung. Ongeacht de bestuurder, is de kentekenhouder aansprakelijk voor de verkeersovertreding. Betaal je niet op tijd? Dan volgt er een procedure. Voor bekeuringen die niet betaald worden, moet sowieso een waarborgsom betaald worden. Tijdens de procedure zullen ook de straffen verhoogd worden. Je kunt er in bijzondere gevallen voor kiezen om de boete te weigeren en de zaak voor de rechter te brengen.  

Puntensysteem

Oostenrijk kent een zogeheten puntensysteem dat ook voor buitenlanders geldt. Wanneer je 3 overtredingen bent begaan, krijg je een rijontzegging van minimaal 3 maanden. De uiteindelijke lengte van de rijontzegging is afhankelijk van de overtredingen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen