Verplicht mee in de auto in Oostenrijk

Met de auto naar Oostenrijk

Ga je met de auto naar Oostenrijk? Dan moet je een aantal zaken verplicht mee in de auto. De belangrijkste items hebben wij voor je uitgezocht en hier voor je op een rijtje gezet. Meer praktische tips voor Oostenrijk vind je hier.

Wanneer je over de gaat rijden in Oostenrijk met de auto, dan is het verplicht om een autobahn vignet te hebben. Deze fungeert als een soort wegenbelasting. Je betaalt op deze manier voor het feit dat je gebruik maakt van het Oostenrijkse wegennetwerk, net zoals je in Nederland wegenbelasting betaalt om gebruik te mogen maken van onze eigen wegen. Zo’n vignet is te verkrijgen met een geldigheidsduur van 10 dagen, twee maanden, of een jaar. Afhankelijk van de lengte en frequentie van jouw autoreis naar Oostenrijk en van hoe vaak je op vakantie gaat naar dit mooie land, kan je een passend tolvignet aanvragen. Bestel nu je 10 dagen vignet voor Oostenrijk voor €15,95. Voor 16:00 besteld is dezelfde dag in huis!

 

1

Wat moet je in de auto hebben?

Wanneer je op vakantie gaat in Oostenrijk met de auto, zijn er een aantal items die je verplicht mee moet nemen tijdens je reis. Deze items zijn er voor jouw eigen veiligheid én voor de veiligheid van je medeweggebruikers. Je doet er dus verstandig aan om deze producten aan te schaffen voordat je op reis gaat. Hieronder vind je een overzicht

Het is verplicht om een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Dit hesje moet voldoen aan de EN-471 norm en moet voorzien zijn van retro-reflecterende banen. Wanneer je buiten de bebouwde kom jouw voertuig verlaat, moet je jouw veiligheidshesje dragen. Ook al is het dragen van dit hesje alleen verplicht voor de bestuurder, wordt er geadviseerd om een veiligheidshesje voor elke inzittende mee te nemen. Zo is iedereen goed zichtbaar wanneer je de auto noodgedwongen moet verlaten.

De gevarendriehoek is een ander item dat je verplicht mee moet nemen tijdens je autovakantie. Heb je pech of een ongeval? Dan moet je deze achter je voertuig zetten. Langs de snelwegen plaats je de driehoek op zo’n 200 meter afstand van jouw auto. Langs overige weken, zoals autowegen, is dit 100 meter. De gevarendriehoek zorgt ervoor dat jouw medeweggebruikers er al van tevoren op worden geattendeerd dat jij met jouw auto langs de weg staat. Zij kunnen zo hun snelheid minderen en jouw veiligheid beter waarborgen. Let op: wanneer je de gevarendriehoek plaatst en je dus een stuk op de vluchtstrook van de snelweg moet lopen, moet je een veiligheidshesje dragen.

Een verbanddoos is niet alleen verplicht, het is ook nog eens ontzettend handig. Zo heb je altijd genoeg pleisters en verband bij de hand. Met de wintersport kan de onderkoeling deken nog wel eens een leven redden. Nog een tip! Zorg dat er een mitella in je verbanddoos zit. Deze kan nog eens goed te pas komen bij een skiongeluk. Zorg dus dat deze compleet is!

Heb je een huurauto? Check dan even voor de zekerheid of alles aanwezig is. Vaak is dit wel het geval, maar het kan zo zijn dat de vorige huurder een veiligheidshesje nodig had, en deze niet heeft teruggeplaatst. Door alles te checken, kom je niet voor verrassingen te staan.

weg in de alpen
2

Op autovakantie in de winter

Ga je op wintersport? Dan moet je niet alleen rekening houden met het feit dat je items IN de auto verplicht mee moet nemen, maar dat je ook spullen voor de auto zelf mee moet nemen die verplicht zijn om bij je te hebben. Je kunt hierbij denken aan winterbanden en aan sneeuwkettingen. Winterbanden zijn verplicht van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden. De banden moeten de aanduiding M+S hebben en moeten een minimale profieldiepte van 4 millimeter hebben (voor diagonaalbanden geldt een minimale profieldikte van 5 millimeter). Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen verplicht wanneer dit aangegeven wordt met een verkeersbord. Wel wordt dringend aangeraden om altijd sneeuwkettingen mee te nemen. Je weet immers nooit in wat voor winterse situatie je terecht komt.

3

Niet verplicht, maar wel verstandig

Er zijn ook items die niet verplicht zijn om mee te nemen, maar waarvan het wel verstandig is om ze bij je te hebben. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Een brandblusser is niet verplicht om mee te nemen, maar het is wel slim om deze altijd in je auto te hebben liggen. In het geval van vuur, om wat voor reden dan ook, kan je snel handelen en ergere schade of gevaar van personen voorkomen.
  • Het meenemen van een reservebril is in Oostenrijk niet verplicht, maar er wordt wel geadviseerd dat personen met een bril of contactlenzen een reservebril meenemen. Stel dat er iets gebeurt met je huidige bril of je lenzen, dan heb je altijd nog een andere bril die je kunt dragen en zorg je er zo voor dat je goed overzicht blijft houden over het verkeer.
  • Reservelampen zijn ook niet verplicht, maar je kunt je voorstellen dat het zonde is dat je op zoek moet naar een garage wanneer een van je lampen ermee ophoudt, terwijl je zelf ook gewoon een nieuwe lamp in je auto had kunnen plaatsen. Het meenemen van reservelampen voor je auto kan dus een hoop gedoe schelen en is bovendien weinig moeite.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen