Douane in Zwitserland

Ga je op reis naar Zwitserland? Dan is het slim om je van tevoren te verdiepen in wat je wel en niet mag invoeren in en meenemen naar Zwitserland. Zo voorkom je problemen met de Zwitserse douane.

Ga je met de auto reizen naar Zwitserland? Dan is het mogelijk om van alles mee te nemen dit land in, omdat je de ruimte en de mogelijkheid hebt om het te vervoeren. Er zijn echter wel regels opgesteld over wat je wel en niet mag meenemen naar Zwitserland. Je kunt denken aan regels op het gebied van alcohol, huisdieren en geneesmiddelen. Wil je weten wat de regels zijn van de douane in Zwitserland en wat de regelgeving is op het gebied van invoerrechten in Zwitserland? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je meer!

 

1

Alcohol en sigaretten Zwitserland

Reizigers vanaf 17 jaar hebben toestemming om alcoholische dranken mee te nemen naar Zwitserland. Er zijn echter wel regels over de hoeveelheden drank die men mag importeren. Toegestane invoer in Zwitserland met betrekking tot alcoholische dranken is:

  • 1 liter drank met een alcoholpercentage van 18% of hoger EN
  • 5 liter drank met een alcoholpercentage van maximaal 18%.

Drank met een alcoholpercentage tot 0,5% wordt niet meegerekend als het gaat om het importeren van drank in Zwitserland.

Op het gebied van tabak geldt ook dat personen vanaf 17 jaar tabak mogen invoeren in Zwitserland. De toegestane hoeveelheden zijn als volgt:

  • 250 sigaretten OF
  • 250 cigarillo’s tot 250 gram OF
  • 50 sigaren tot 250 gram OF
  • 250 gram tabak.
close up sigaretten
2

De hond mee naar Zwitserland?

Heb je een hond of meerdere honden? Dan is het wel zo gezellig als deze mee mogen op vakantie. Wanneer je op vakantie gaat naar Zwitserland hoef je je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Zwitserland is een ontzettend hondvriendelijk land en je hond is hier van harte welkom. Er geldt daarom ook geen verbod voor specifieke hondenrassen. Ook op de meeste campings is het geen probleem als je je hond meeneemt (maar check dit wel van tevoren!). Je vindt in Zwitserland overal borden waar aangegeven staat of je hond wel of niet welkom is op de plek waar je bent. Honden zijn niet toegestaan in restaurants, maar op een terras is het vaak geen enkel probleem als je je hond bij je hebt. Ook staat er bij recreatieve strandjes vaak aangegeven of de hond welkom is en of hij aangelijnd of los mag lopen. Ga je tussen maart en mei naar Zwitserland op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je hond veel aan de lijn moet lopen, vanwege het wild dat jongen krijgt. En net zoals in ieder land wordt er van je verwacht dat je de uitwerpselen van je hond netjes opruimt.

Ook je hond of kat heeft een paspoort nodig voor Zwitserland. Een EU-dierenpaspoort voor je huisdier is verkrijgbaar bij de dierenarts. In een paspoort staat onder andere het ras, de naam en het adres waar het dier woont. Ook vind je in een dierenpaspoort het registratienummer van de chip van de hond en het bewijs dat het dier is ingeënt tegen rabiës.

Het is verplicht dat je je hond minstens 21 dagen voor vertrek naar Zwitserland laat inenten tegen hondsdolheid (dit is de rabiësvaccinatie). De geldigheid van het vaccin is zo’n 1 tot 3 jaar, afhankelijk van de fabrikant van het vaccin. Zwitserland is geen risicogebied voor honden op het gebied van gezondheid, maar wel is het slim om altijd met je dierenarts te bespreken welke preventieve maatregelen je kunt nemen tegen bijvoorbeeld teken of andere insectenbeten als je je hond meeneemt op vakantie naar Zwitserland.

In Zwitserland mogen honden mee in de bus, trein en zelfs in de kabelbaan. In de auto moet je hond veilig vervoerd worden op de achterbank, in een reiskennel of in de kofferruimte achter een rek. Bij de grenscontrole van Zwitserland moet je je huisdier aanmelden. Het is belangrijk om te controleren hoe dit zit in de landen waar je doorheen rijdt terwijl je onderweg bent naar Zwitserland. Moet je je hond ook bij de douane van andere landen aanmelden? Controleer dan van tevoren wat je bij je moet hebben en wat je van tevoren geregeld moet hebben, zodat je je huisdier onbezorgd mee kunt nemen naar Zwitserland.

hond in de sneeuw
3

Geneesmiddelen en regelgeving

Op het moment dat je zelf gebruik maakt van specifieke geneesmiddelen en je deze mee wil nemen naar Zwitserland, dan is het belangrijk dat je een medisch paspoort meeneemt. In het Europees Medisch Paspoort staat vermeld welke medicijnen je gebruikt en welke ziekten of aandoeningen je hebt. Je kunt je medisch paspoort aanvragen bij je huisarts of je apotheek. Dit kost niet veel en zo kan je je medicatie gewoon meenemen op vakantie.

4

Opiumwet

Aanvullend op de regelgeving voor geneesmiddelen, is het belangrijk om te controleren of jouw geneesmiddelen vallen onder de Opiumwet (dit geldt voor bepaalde slaapmedicatie, medicatie voor mensen met ADHD en sterke pijnstillers). Voor deze pijnstillers heb je een Schengenverklaring nodig (een gelegaliseerde medische verklaring) in aanvulling op je Europees Medisch Paspoort. Deze verklaring is 30 dagen geldig. Je moet de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aanvragen. Heb je geen verklaring bij je en reis je naar Zwitserland met medicatie die valt onder de Opiumwet? Dan ben je strafbaar.

verschillende medicijnen op een lepel
5

Overige douaneregels in Zwitserland

Hoewel er in Zwitserland geen douaneregels of grenscontroles zijn die uitzonderlijk zijn wanneer je deze vergelijkt met de grenscontroles of douaneregels van andere landen, willen we je toch graag wijzen op de volgende punten:

6

De invoer van levensmiddelen in Zwitserland

De invoer van levensmiddelen is toegestaan, mits de levensmiddelen bestemd zijn voor eigen gebruik. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de levensmiddelen die je invoert uit een EU-land komen. De invoer van levensmiddelen, zoals vlees, eieren, melk of honing, uit niet-EU-landen is niet toegestaan.

7

Reizen naar Zwitserland met de auto

Om in Zwitserland gebruik te kunnen en mogen maken van alle autosnelwegen, moet je een wegenvignet aanschaffen. Met dit wegenvignet (of autobahnvignet) heb je toegang tot alle autosnelwegen en kan je je vrij door Zwitserland bewegen. Dit wegenvignet moet je van tevoren aanvragen en staat op kenteken (je kunt dus niet andermans wegenvignet gebruiken, maar je moet echt je eigen vignet aanvragen). Het is het meest handig om het vignet voorafgaand aan je reis aan te schaffen, zodat je, wanneer je Zwitserland binnenrijdt, meteen gebruik kunt maken van de snelwegen. De kosten voor een vignet voor Zwitserland bedragen €49.95. Ook is het belangrijk om te weten dat je extra tol moet betalen voor bepaalde tolwegen, zoals tunnels.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen