Reisinformatie Voor Zwitserland

Ga je binnenkort met de auto naar Zwitserland op vakantie? Dan is het verstandig om een goede voorbereiding te treffen. In Zwitserland zijn sommige dingen namelijk net eventjes wat anders dan in Nederland; zeker als het om autorijden in Zwitserland gaat. Maar op deze pagina vind je ook alle informatie over de Zwitserse munteenheid, de tolwegen in Zwitserland, en alles over de douane in het land. Op deze manier kan je zorgeloos en veilig op vakantie naar de Alpen!

het meer van geneve

 

1

Met de auto naar Zwitserland

Met de auto reizen naar Zwitserland heeft enige voorbereiding nodig. Zo is het bijvoorbeeld handig om voor je vertrek een tolvignet voor Zwitserland te bestellen. Een Zwitsers tolvignet is namelijk verplicht wanneer je gebruik maakt van de snelwegen in het land. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van CHF 200. Op Wegenvignetten kun je het vignet Zwitserland voor je vakantie bestellen; zo weet je zeker dat je geen risico loopt. De kosten van een vignet voor Zwitserland bedragen €45,95 inclusief verzending. Indien je jouw bestelling voor 17:00 plaatst, wordt deze dezelfde dag nog verzonden!

Reizen naar Zwitserland met de auto kan in het verkeer wat andere situaties opleveren dan in Nederland. Zo is de maximumsnelheid op de Zwitserse snelwegen bijvoorbeeld wat anders dan in Nederland en kunnen de verkeersborden wat afwijken. Ook is er op de snelwegen geen vluchtstrook waar hulpdiensten zoals ambulances en politieauto’s overheen rijden. In Zwitserland geldt de regel dat bij filevorming bestuurder een midden doorgang vrijhouden voor de hulpdiensten. Naast deze voorbeelden zijn er meer verkeersregels in Zwitserland waar je rekening mee dient te houden. Lees je dus goed in!

Rijd je toch per ongeluk wat te hard, of rijd je door rood? Dan kan je best een fikse boete verwachten. Voor veel verkeersovertredingen staat een vast boetebedrag. Boetes in Zwitserland voor kleine verkeersovertredingen kun je vaak ter plekke betalen en daarmee afhandelen. Echter, voor zware verkeersovertredingen; zoals forse snelheidsovertredingen of rijden onder invloed zijn de boetes inkomensafhankelijk en wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Autorijden in Zwitserland betekend ook dat je bepaalde items in je auto moet hebben. Zo is bijvoorbeeld een gevarendriehoek verplicht in de auto. Daarnaast is het altijd handig om sneeuwkettingen in de achterbak te hebben. In sommige gevallen kan het namelijk verplicht zijn om deze te gebruiken. Winterbanden zijn niet verplicht om te gebruiken, maar wanneer je geen winterbanden hebt en hierdoor een ongeluk veroorzaakt ben je wel strafbaar. Alles om de wet en regelgeving omtrent winterbanden in sneeuwkettingen vind je hier.

bergtop zwitserland
2

Douane en reisdocumenten

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, waardoor je nog door de douane van Zwitserland heen moet. Het is daarom handig om je in te lezen naar de douaneregels. Veel mensen kampen namelijk met vragen zoals: Hoeveel sigaretten mag je importeren naar Zwitserland? Slik je opiaten? Dan is de opiumwet voor jou op toepassing. Hiervoor moet je een speciale schengenverklaring voor hebben. Op de website van het CAK kun je meer informatie vinden over reizen met medicijnen.

Voor Zwitserland hoef je geen visum te hebben. Ook hoef je niet per sé een paspoort te hebben; een ID kaart is in principe ook voldoende. Wil je meer informatie over reisdocumenten? Wij leggen uit hoe het zit met persoonsdocumenten, maar ook met autodocumenten. Handig, wanneer je met de auto op vakantie naar Zwitserland gaat.

zwitserse alpen met de vlag van zwitserland
3

Algemene informatie

Zwitserland staat voornamelijk bekend om de prachtige natuur en overheerlijke chocolade. Je kunt hier zowel in de zomer als in de winter heerlijk op vakantie. Wij hebben wat algemene informatie voor Zwitserland voor je op een rijtje gezet.

  • De hoofdstad van Zwitserland is Bern
  • Wanneer je wilt bellen naar Zwitserland, dien je het landnummer +41 te gebruiken.
  • Het stopcontact in Zwitserland is anders dan in Nederland. Je hebt dus een wereld stekker nodig.
  • Zwitserland heeft geen tijdsverschil ten opzicht van Nederland.
  • In Zwitserland spreekt men Frans, Duits (Zwitsersduits), Italiaans, en Reto Romaans.
  • Het kraanwater is veilig om te drinken.
  • Zwitserse websites eindigen op .ch

Geld in Zwitserland

Betalen in Zwitserland doe je met de Zwitserse Frank. Dit is namelijk de officiële munteenheid van het land. Alhoewel Zwitzerland dus geen lid is van de Europese Unie, kan je hier alsnog wel met Euro’s betalen. Over het algemeen ligt het prijsniveau in Zwitserland wat hoger dan in Nederland.

Beste reistijd

Over het algemeen ligt de beste reistijd voor Zwitserland tussen de maanden Mei en September. Echter, de beste reistijd voor Zwitzerland hangt af van het vakantiedoel. Zo ligt de beste reisperiode voor de wintersport tussen Januari en Maart. Voor een wandelvakantie kun je het beste tussen Juli en September het land bezoeken.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen