Anne Janssen

Deel op social media
auto rijdend in de sneeuw

Winterbanden in Zwitserland

  • Zijn winterbanden verplicht?
  • De minimale profieldiepte van sneeuwbanden
  • Zijn sneeuwkettingen in Zwitserland verplicht?

Met de auto naar Zwitserland

Met de auto op wintersport naar Zwitserland? Denk dan nog even aan het meenemen van winterbanden en sneeuwkettingen. We denken er misschien niet gelijk aan, maar om veilig op vakantie te gaan, zijn deze twee zaken wel noodzakelijk.

Zijn winterbanden verplicht?

Nee, in Zwitserland is er geen wettelijke regeling met betrekking tot het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Dit houdt in dat winter banden en sneeuw kettingen niet verplicht zijn in Zwitserland. Toch kan je je voorstellen dat het slim is om wel winter banden en/of sneeuw kettingen aan te schaffen als je in de winter naar Zwitserland gaat. Met name onder winterse omstandigheden (ijzel en sneeuw) zijn zomerbanden namelijk vaak niet toereikend. Niet alleen kan het je eigen veiligheid in gevaar brengen, maar ook die van anderen. Sterker nog, je kunt een boete krijgen wanneer je een ongeluk veroorzaakt vanwege banden met te weinig grip. Daarnaast breng je het andere verkeer onnodig in gevaar omdat je enigszins nalatig bent geweest. Hierdoor kan je bij een ongeluk ook aansprakelijk worden gesteld. Al bij al, ga je met de auto op vakantie naar Zwitserland? Dan wordt het dringend aangeraden om winter banden aan te schaffen. Bovendien is het voor je eigen veiligheid slimmer om in de winter in Zwitserland te rijden met winterbanden, vanwege de vele sneeuwval in dit land.

Winterbanden of all-season?

All-seasonbanden (4 seizoenenbanden) zijn autobanden die tussen de zomer- en de winterband liggen. Het vormt in feite dus een compromis tussen de twee banden. Het grootste voordeel is dat je dus het gehele jaar met dezelfde autobanden kunt rijden en deze niet hoeft te verwisselen. Op zich een prima idee, maar voor de winterse omstandigheden in Zwitserland zijn deze wielen echter niet toereikend. Ze schieten namelijk al snel te kort wanneer je een heuvel op wilt rijden welke glad is, of bedekt met sneeuw. Ook is de remweg van deze banden wat langer dan die van de sneeuwbanden. Wanneer je het zekere voor het onzekere wilt nemen kan je het beste kiezen voor goede winterbanden.

De minimale profieldiepte van sneeuwbanden

Wanneer je gaat rijden in Zwitserland is er dus geen wet die aangeeft dat je verplicht met sneeuwbanden moet rijden. Echter is het verstandig om winterbanden te gebruiken die zijn voorzien van de letters M + S. Deze banden worden namelijk wettelijk gezien als sneeuwbanden.

Het wordt aangeraden om bij een radiaalband een minimum profiel van 4 millimeter aan te houden, en bij een diagonaalband een profieldiepte van 5 millimeter. Zo weet je zeker dat je veilig op reis gaat met de auto naar Zwitserland.

sneeuwkettingen

Zijn sneeuwkettingen in Zwitserland verplicht?

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht in Zwitserland wanneer dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord. Op dit bord staat een autoband met daar omheen een sneeuwketting. Soms is er een onderbord aan dit ronde bord toegevoegd met daarop de tekst: ‘4x ausgenommen’. Dit houdt in dat het voor auto’s met vierwielaandrijving niet verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken. Houd er rekening mee dat je met de kettingen maximaal 50 km/h mag rijden.

Autobahnvignet Zwitserland

Ga je met de auto naar Zwitserland? Vergeet dan niet om een autobahnvignet voor Zwitserland aan te schaffen voor vertrek. Met dit vignet heb je toegang tot alle autosnelwegen van Zwitserland en zo riskeer je geen boete voor het rijden in Zwitserland zonder wegenvignet. Een wegenvignet staat op kenteken en deze moet je dus persoonlijk aanschaffen.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen