Anne Janssen

Deel op social media
boete onder ruitenwisser

Boetes in Zwitserland

  • Boetes per snelheidsovertreding in Zwitserland
  • Rijden onder invloed
  • Overige verkeersovertredingen
  • Tagessätze
  • Afhandeling
  • Boetes Zwitserland niet betalen?

Wanneer je met de auto naar Zwitserland op vakantie gaat, kunnen  verkeersovertredingen nog weleens gedoe opleveren. Op deze pagina vind je een overzicht van de boetes in Zwitserland en de bijbehorende bedragen. Zo kun je veilig met de auto rijden in Zwitserland.

verkeersboete

Boetes per snelheidsovertreding in Zwitserland

Overtreed je de maximumsnelheid in Zwitserland? Dan loop je het risico op een fikse boete. In de onderstaande tabel staan de verkeersboetes in Zwitserland. De prijzen die zijn weergegeven zijn vanaf prijzen voor de boetes. De daadwerkelijke boete kan dus altijd hoger uitvallen. Wij hebben alle prijzen voor de verkeersboetes op een rijtje gezet wanneer je de maximumsnelheid in Zwitserland overtreed.

Autosnelweg


Snelheidsovertredingen t/m 5 km/h: CHF 20
Snelheidsovertredingen t/m 10 km/h: CHF 60
Snelheidsovertredingen t/m 15 km/h: CHF 120
Snelheidsovertredingen t/m 20 km/h: CHF 180
Snelheidsovertredingen t/m 25 km/h: CHF 260
Snelheidsovertredingen t/m 30 km/h: CHF 400
Snelheidsovertredingen t/m 35 km/h: CHF 600
Snelheidsovertredingen vanaf 35 km/h: inkomensafhankelijke boete


Autowegen en wegen buiten de bebouwde kom


Snelheidsovertredingen t/m 5 km/h: CHF 40
Snelheidsovertredingen t/m 10 km/h: CHF 100
Snelheidsovertredingen t/m 15 km/h: CHF 160
Snelheidsovertredingen t/m 20 km/h: CHF 240
Snelheidsovertredingen t/m 25 km/h: CHF 400
Snelheidsovertredingen t/m 30 km/h: CHF 600
Snelheidsovertredingen vanaf 30 km/h: inkomensafhankelijke bekeuring


Binnen de bebouwde kom


Snelheidsovertredingen t/m 5 km/h: CHF 40
Snelheidsovertredingen t/m 10 km/h: CHF 120
Snelheidsovertredingen t/m 15 km/h: CHF 250
Snelheidsovertredingen t/m 17 km/h: CHF 400
Snelheidsovertredingen t/m 20 km/h: CHF 600
Snelheidsovertredingen vanaf 20 km/h: inkomensafhankelijke verkeersboete


Rijden onder invloed

In de onderstaande alcoholpromillage tabel staat per alcohol promillage de vanaf boete weergegeven:

Een alcoholpromillage hoger dan o,5: CHF 600
Een alcoholpromillage hoger dan 0,6: CHF 700
Een alcoholpromillage hoger dan 0,7: CHF 800
Een alcoholpromillage hoger dan 0,8: inkomensafhankelijke geldboete

rijden onder invloed

Overige verkeersovertredingen

De verkeersboete in Zwitserland voor door licht rijden is vanaf CHF 250. Hetzelfde bedrag geldt bij een overtreding van een inhaalverbod of het overschrijden van een doorgetrokken streep. De bekeuring voor een parkeerovertreding bedraagt CHF 40. Verleen je geen voorrang waar dit wel moet? Dan is de hoogte van de boete afhankelijk van de situatie.

Wanneer je geen veiligheidsgordel draagt of gebruikt, riskeer je een bekeuring van CHF 60. Ook in Zwitserland is het verboden om tijdens het autorijden een mobiele telefoon te gebruiken. Wanneer je toch tijdens het rijden een mobiele telefoon gebruikt, riskeer je een boete van CHF 100.

Wanneer je op autowegen of snelwegen rijdt zonder verplicht vignet in Zwitserland, riskeer je een bekeuring. De boete voor rijden zonder vignet is CHF 200. Dit vignet is namelijk verplicht voor alle voertuigen met een maximum massa t/m 3500 kilo die over de autoweg of snelweg van Zwitserland rijden. Na aanschaf is het vignet een vol kalender jaar geldig. Je kunt voor €45.95 jouw vignet voor Zwitserland kopen. Op werkdagen voor 16:00 besteld is dezelfde dag nog in huis.

Tagessätze

Zware verkeersovertredingen worden in Zwitserland anders afgehandeld dan in Nederland. Zo heb je in Zwitserland heb je bekeuringen die inkomensafhankelijk zijn. Welke boetes als zwaar worden gezien forse snelheidsovertredingen of rijden onder invloed. Binnen de bebouwde kom wordt een snelheidsovertreding van 20 km/h gezien als een zwaar delict. Buiten de bebouwde kom worden overtredingen vanaf 30 km/h als zware overtredingen gezien en op autosnelwegen is dit vanaf 35 km/h.

Zwitserland werkt met Tagessätze. Voor elke overtreding staat er een bepaalde hoeveelheid Tagessätze. Een enkele Tagessatz is een bepaald percentage van je bruto belastbaar inkomen. Dit percentage wordt vervolgens vermenigvuldigt met de aantal Tagessätze die voor de boete staan.

wielklem

Afhandeling

Ben je een verkeersovertreding begaan? Dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Zo kun je een boete voor een lichte overtreding tot CHF ter plekke betalen. Let op! Op het moment dat je betaalt kan je de bekeuring niet meer aanvechten. Wanneer je wel in beroep wilt gaan wordt er een proces-verbaal opgemaakt welke wordt gevolgd door een strafrechtelijke procedure. Dit moet binnen 10 dagen. Wanneer je wordt aangehouden door de politie, kun je een waarborgsom betalen. De hoogte van de waarborgsom is in de meeste gevallen gelijk aan de bekeuring die je kunt verwachten.

Ook kan er een proces verbaal worden opgemaakt bij overige verkeersovertredingen. Deze wordt doorgestuurd naar de Zwitserse autoriteiten welke de exacte hoogte van de bekeuring vastleggen. Wanneer je niet ter plekke je boete afbetaald, heb je een betalingstermijn van 30 dagen. Ook kan de bestuurder een gevangenisstraf krijgen voor ernstige overtredingen.

In principe is de kentekenhouder altijd aansprakelijk. Wanneer de kentekenhouder meewerkt aan het vaststellen van de identiteiten van de bestuurder die destijds de overtreding is begaan, kan de bekeuring worden overgedragen. Wanneer de kentekenhouder niet meewerkt, dan is deze zelf verantwoordelijk.

Zwitserland werkt niet met het punten systeem maar je kunt wel een rijontzegging krijgen naast een geldboete. Dit betekend dat je voor een bepaalde periode niet meer in Zwitserland mag rijden. De rijontzegging geldt enkel voor Zwitserland zelf, je mag dus wel nog in Nederland en overige landen rijden. Je krijgt thuis een beschikking toegestuurd waarin staat om welke periode het gaat.


Boetes Zwitserland niet betalen?

De tijd van de bekeuring verscheuren en weggooien bestaat niet meer. Het wordt namelijk steeds lastiger om een boete uit het buitenland niet te betalen. Doordat er nu een betere communicatie is voor het uitwisselen van gegevens tussen Europese landen, kun je helaas niet meer onder je bekeuring uitkomen. De enige oplossing is dus om toch de geldboete netjes te betalen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen