Anne Janssen

Deel op social media
zwitserse frank munt

Betalen in Zwitserland

De Zwitserse munteenheid is de Zwitserse Frank (CHF). Hoewel Zwitserland niet meedoet met de euro, worden euro’s (met name bankbiljetten, munten niet altijd) vaak wel geaccepteerd (wel tegen een ietwat ongunstige koers). De wisselkoers kan verschillen. Als je wil weten wat de huidige wisselkoers is of wat de koers van de Zwitserse Frank is op het moment dat je in Zwitserland bent, kan je dat het beste online opzoeken op het moment dat je in Zwitserland bent of op het moment dat je bijna naar Zwitserland vertrekt.

Van de Zwitserse Frank naar de Euro

Hoewel Zwitserland in Europa ligt, is Zwitserland geen deel van de Euro-zone. De valuta in Zwitserland is met de komst van de euro als betaalmiddel in Europa gewoon hetzelfde gebleven. De wisseling van de Zwitserse Frank naar de Euro laat dus voorlopig nog even op zich wachten.

Pinnen en cash betalen in Zwitserland

Betalen in Zwitserland is, ondanks het feit dat het land een andere valuta heeft, niet ingewikkeld. In Zwitserland worden bankpassen vrijwel overal geaccepteerd. Pinnen in Zwitserland is dus geen enkel probleem. Ook zijn er in het land veel geldautomaten te vinden (‘bancomat’). Vaak is het goedkoper om te betalen met een bankpas dan met een creditcard. Wat betreft cash betalen: je kunt met de Zwitserse Frank betalen, maar je kunt vaak ook met eurobiljetten betalen.

frank biljet

Prijspeil en fooien geven

Wat betreft het prijspeil kan je tijdens je reis rekening houden met de volgende tarieven:
- Overnachtingen (budget): vanaf €60
- Middenklasseovernachting: vanaf €100.
- Eenvoudige maaltijd: vanaf €20.
- Uitgebreider diner: vanaf €45.
- Kopje koffie: vanaf €4.
- Bier: vanaf €5,50.

Fooien zitten inbegrepen in de prijs die je betaalt bij een restaurant of een hotel.

Autovignet voor Zwitserland

Ga je naar Zwitserland met de auto? Zorg dan dat je een autovignet (ook wel: wegenvignet of autobahnvignet) hebt. Met een autovignet heb je toegang tot alle autosnelwegen van Zwitserland. Een autovignet Zwitserland is verplicht als je gebruik wilt maken van het totale wegennetwerk van Zwitserland.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen