Reisdocumenten voor Zwitserland

Ga je op vakantie naar Zwitserland? Dan is het belangrijk om te onderzoeken wat je mee moet nemen als je in of naar Zwitserland gaat reizen. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig voor Zwitserland of moet je een visum aanvragen? Hoe zit het met een rijbewijs in Zwitserland en wat is een wegenvignet precies? In dit artikel lees je welke reisdocumenten voor Zwitserland je voor je vakantie niet mag vergeten. Lees gauw verder voor meer informatie!

 

1

Paspoort en ID-kaart

Heb je een paspoort of een identiteitskaart nodig als je naar Zwitserland op vakantie gaat? Dat gaan we je nu vertellen! Tijdens je reis naar Zwitserland moet je zorgen dat je een geldig reisdocument in de vorm van een persoonsdocument bij je hebt. Dit geldt ook voor de mensen met wie je eventueel op vakantie gaat, zoals gezinsleden. Een persoonsdocument kan zowel een paspoort als een identiteitskaart zijn. Het is belangrijk dat je, wanneer je je paspoort of je ID-kaart meeneemt naar Zwitserland, je ervoor zorgt dat dit een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is. Hoewel dit niet gecontroleerd wordt bij de douane in Zwitserland, kan het altijd zo zijn dat je je moet identificeren tijdens je vakantie, net zoals je dat overal moet kunnen. Je hebt voor Zwitserland geen visum nodig en dus hoef je je voorafgaand aan je vakantie geen zorgen te maken over een visumaanvraag. Heb je geen paspoort en geen ID kaart? Dan kun je deze aanvragen bij jouw gemeente.

2

Reisdocumenten van kinderen

Voor kinderen geldt dat zij hun eigen reisdocument moeten hebben, omdat bijschrijven in het paspoort van de ouders sinds 2012 niet meer geldig is. Zwitserland is onderdeel van de Schengenzone en binnen de Schengenzone is het aan te raden om een kopie van het paspoort van eventuele niet meereizende ouders en een toestemmingsformulier mee te geven om te voorkomen dat je lang moet wachten of gedoe krijgt bij controles.

nederlands paspoort en rijbewijs
3

Auto- en voertuigdocumenten

Zwitserland is niet veeleisend op het gebied van voertuigdocumenten. Het is, wanneer je gaat rijden in Zwitserland, niet verplicht om een landsticker te hebben. De landcode op je kentekenplaat voldoet. Zit er geen landcode op je kentekenplaat? Dan moet je uiteraard wel zorgen voor een landsticker. Daarnaast is het belangrijk dat je voertuig verzekerd is en wanneer je rijdt met een caravan of aanhangwagen moet je kunnen aantonen dat je caravan/aanhangwagen ook verzekerd is (dit kan middels een groene kaart waarop alle verzekeringsgegevens staan). Een groene kaart is een jaar geldig, dus het is zaak om deze ieder jaar opnieuw aan te vragen. Ga je door Zwitserland reizen in een leenvoertuig (bijvoorbeeld een leaseauto)? Dan is het belangrijk dat je een ondertekende machtiging meeneemt van de eigenaar. De machtiging is bij voorkeur in meerdere talen geschreven.

4

Rijbewijs

Vanzelfsprekend is het nodig om een rijbewijs mee te nemen onderweg naar Zwitserland. Een Nederlands of Belgisch rijbewijs is in Zwitserland gewoon geldig. Het is niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen voor je vakantie in Zwitserland. Dit kan alleen in uiterste gevallen gevraagd worden, bijvoorbeeld wanneer je een voertuig huurt.

5

Autobahnvignet

Waar je goed op moet letten wanneer je gaat reizen naar Zwitserland, is dat je een autobahnvignet (of in het Nederlands een ‘wegenvignet’) nodig hebt. Je moet een vignet Zwitserland aanvragen om gebruik te kunnen maken van alle Zwitserse wegen. Zonder vignet mag je in Zwitserland geen gebruik maken van de Zwitserse autosnelwegen. Een vignet kan je online aanvragen voordat je reis begint, maar je kunt deze ook aanschaffen in Zwitserland zelf. Let wel op: wanneer je je autobahnvignet voor Zwitserland aanschaft in Zwitserland zelf, loop je het risico dat je, wanneer je het land inrijdt, al direct een vignet nodig hebt omdat je gebruik maakt van een autosnelweg. Je loopt dan dus direct het risico op een boete. Het meest verstandige is om je wegenvignet voor Zwitserland vooraf aan te vragen, zodat je geen risico loopt.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen