Ben je een verkeersovertreding begaan? Dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Zo kun je een boete voor een lichte overtreding tot CHF ter plekke betalen. Let op! Op het moment dat je betaalt kan je de bekeuring niet meer aanvechten. Wanneer je wel in beroep wilt gaan wordt er een proces-verbaal opgemaakt welke wordt gevolgd door een strafrechtelijke procedure. Dit moet binnen 10 dagen. Wanneer je wordt aangehouden door de politie, kun je een waarborgsom betalen. De hoogte van de waarborgsom is in de meeste gevallen gelijk aan de bekeuring die je kunt verwachten.
Ook kan er een proces verbaal worden opgemaakt bij overige verkeersovertredingen. Deze wordt doorgestuurd naar de Zwitserse autoriteiten welke de exacte hoogte van de bekeuring vastleggen. Wanneer je niet ter plekke je boete afbetaald, heb je een betalingstermijn van 30 dagen. Ook kan de bestuurder een gevangenisstraf krijgen voor ernstige overtredingen.
In principe is de kentekenhouder altijd aansprakelijk. Wanneer de kentekenhouder meewerkt aan het vaststellen van de identiteiten van de bestuurder die destijds de overtreding is begaan, kan de bekeuring worden overgedragen. Wanneer de kentekenhouder niet meewerkt, dan is deze zelf verantwoordelijk.
Zwitserland werkt niet met het punten systeem maar je kunt wel een rijontzegging krijgen naast een geldboete. Dit betekend dat je voor een bepaalde periode niet meer in Zwitserland mag rijden. De rijontzegging geldt enkel voor Zwitserland zelf, je mag dus wel nog in Nederland en overige landen rijden. Je krijgt thuis een beschikking toegestuurd waarin staat om welke periode het gaat.