Verkeersregels in Slowakije

Slowakije is een prachtig land! Een vakantie in Slowakije kan je enorm verrassen. Slowakije is geen enorm toeristisch land, maar het land biedt prachtige plekken, mooie natuur, een interessante cultuur en prachtige bezienswaardigheden die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. Maar wanneer je met de auto naar Slowakije gaat en gaat rijden in Slowakije, is het wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in dit land. De verkeersregels in Slowakije zijn namelijk niet helemaal hetzelfde als de verkeersregels in Nederland en België (hoewel deze wel veel overeenkomen). In dit artikel vertellen we je heel graag meer over de verkeersregels in Slowakije, de maximumsnelheid in Slowakije, het betalen van tol in Slowakije en het aanvragen van een vignet, het krijgen van een verkeersboete in Slowakije en nog veel meer. Lees je mee?

 

1

Algemene verkeersregels in Slowakije

In Slowakije gelden er een aantal algemene verkeersregels die belangrijk zijn in dit land. Eén van de belangrijkste basisregels voor het verkeer in Slowakije is dat je rechts rijdt en links inhaalt, maar naast deze basisregels zijn er ook overige verkeersregels die je in acht moet nemen als je deelneemt in het Slowaakse verkeer. Het maakt voor deze verkeersregels niet uit wat voor soort voertuig je bestuurt. Houd je je niet aan deze verkeersregels? Dan kan je een verkeersboete krijgen. Wij hebben de belangrijkste algemene verkeersregels even voor je op een rijtje gezet. Algemene verkeersregels met betrekking tot veilig rijgedrag

  • Het is in Slowakije verplicht om je als bestuurder zo veilig mogelijk te gedragen. Dit betekent dat je je aandacht bij het verkeer moet houden en dat  je je moet aanpassen aan medeweggebruikers wanneer dit nodig is om de veiligheid van jouzelf en je medeweggebruikers te waarborgen.
  • Op basis van de bovenstaande regel loop je het risico op een bekeuring wanneer je eet, drinkt of rookt terwijl je een voertuig bestuurt. Het gebruik van alcohol en drugs tijdens het rijden
  • Het is absoluut verboden om alcohol gedronken te hebben wanneer je een voertuig bestuurt. Ditzelfde geldt voor drugs. Ook sporen van drugs in het bloed zijn ten strengste verboden wanneer je een voertuig bestuurt. Het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden
  • Tijdens het rijden is het verboden om gebruik te maken van een mobiele telefoon. Dit verbod geldt ook voor fietsers. Wel mag er handsfree gebeld worden.
navigatie auto

Het gebruik van navigatieapparatuur

Je kunt een verkeersboete krijgen wanneer je navigatieapparatuur in het midden van de voorruit geplakt hebt. Dit vermindert het zicht en kan eventuele  gevaarlijke situaties opleveren.

Voorrang verlenen of inhalen

  • Op een kruising hebben bestuurders van rechts voorrang, tenzij dit anders is aangegeven door middel van verkeersborden.
  • Trams hebben altijd voorrang, ook op voetgangers en fietsers.
  • Als er een bus wil invoegen op de normale rijbaan vanwege het einde van de busbaan, ben je als automobilist verplicht om de bus voorrang te verlenen.
  • Verkeer op een rotonde heeft voorrang wanneer er voorrangsborden of stopborden staan of wanneer er verkeerstekens op de weg staan die dit aangeven. Indien dit niet het geval heeft, dan moet verkeer op de rotonde voorrang verlenen aan verkeer dat van rechts komt.
  • Een rijdende tram mag ingehaald worden, maar dit moet rechts gedaan worden (tenzij er rechts niet genoeg ruimte is om in te halen, dan mag dit ook links, met uitzondering van de hoofdstad Bratislava waar trams niet links ingehaald mogen worden).

Parkeren en stilstaan

  • Het is verboden om stil te staan op de volgende plaatsen:
    1. Plaatsen waar je voertuig niet goed zichtbaar is;
    2. Op een brug;
    3. Binnen 5 meter van een oversteekplaats voor voetgangers of een kruising;
    4. Binnen 15 meter van een overweg, een tunnel of een onderdoorgang;
    5. Binnen 30 meter voor en 5 meter na een tram- of bushalte;
    6. Langs tramrails en in nauwe straten, met uitzondering van plekken waar er minstens 3 meter overblijft voor passerend verkeer.
  • Parkeren is alleen toegestaan in de eigen rijrichting. Aan de linkerkant van de weg parkeren (ook in parkeervakken) is dus niet toegestaan.
  • Parkeren is verboden wanneer er een niet-onderbroken witte streep getrokken is langs een weg of trottoir. Verkeersregels in het geval van pech of een ongeval
  • Wanneer inzittenden van een voertuig het voertuig moeten verlaten vanwege pech of een ongeval, zijn alle inzittenden van het voertuig verplicht om een veiligheidshesje te dragen.
  • De bestuurder moet in het geval van pech de alarmlichten van het voertuig inschakelen, een veiligheidshesje dragen en een gevarendriehoek plaatsen op ten minste 100 meter achter het voertuig om overige weggebruikers te waarschuwen dat het voertuig stilstaat langs de weg.
parkinglot

Verkeersborden

Hoewel de verkeersborden in Slowakije niet veel afwijken van de Nederlandse verkeersborden, is het slim om van tevoren toch door te nemen welke verkeersborden er afwijken van de Nederlandse verkeersborden of welke verkeersborden er wél in Slowakije gebruikt worden die wij in Nederland niet kennen.

Sowieso is het handig om te weten dat waarschuwingsborden in Slowakije geen witte, maar een gele achtergrond hebben. Op de website van de ANWB vind je een overzicht van verkeersborden die niet bekend zijn voor weggebruikers in Nederland, maar die je wel in Slowakije langs de weg kunt tegenkomen. Het is aan te raden om dit goed door te lezen, zodat je in Slowakije niet voor verrassingen komt te staan of een verkeersboete krijgt omdat je een verkeersbord niet goed begrepen hebt.

De maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Slowakije hangt uiteraard af van de plek waar je rijdt en het voertuig waarin je rijdt. Wanneer je de maximaal toegestane snelheid in Slowakije overschrijft, kan je een verkeersboete krijgen. Over het algemeen gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Binnen de bebouwde kom mogen personenauto’s met een toegestane maximummassa van minder dan 3500 kg en motoren maximaal 50 km/h rijden. Deze hoeveelheid binnen de bebouwde kom geldt ook voor personenauto’s met caravan of aanhangwagen.
  • Buiten de bebouwde kom mogen zowel personenauto’s met een toegestane maximummassa van minder dan 3500 kg en motoren en personenauto’s met caravan of aanhangwagen maximaal 90 km/h rijden.
  • Op autosnelwegen geldt er voor personenauto’s met een toegestane maximummassa van minder dan 3500 kg en motoren een maximumsnelheid van 130 km/h. Voor personenauto’s met caravan of aanhangwagen geldt er op autosnelwegen een maximumsnelheid van 90 km/h.

Verkeersboetes in Slowakije

In Slowakije zijn er minimum- en maximumbedragen die je moet betalen wanneer je een bekeuring krijgt. Deze bedragen hangen af van de overtreding die je hebt begaan. Voor de ene overtreding krijg je een hogere boete dan voor de andere overtreding.

Milieuzones

Op dit moment zijn er nog geen milieuzones in Slowakije, maar wetende dat deze in veel andere Europese steden al wel ingesteld zijn, is het te verwachten dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

Tol in Slowakije

In Slowakije moet je tol betalen om gebruik te mogen maken van het Slowaakse wegennetwerk. Deze tol betaal je door middel van een e-ticket (ook wel een elektronisch vignet genoemd). Dit e-ticket vervangt de voormalige sticker die je op de voorruit van je auto moest plakken. Wanneer je een elektronisch vignet voor Slowakije aanschaft, wordt het kenteken van het voertuig waarmee je op vakantie gaat naar Slowakije geregistreerd. Op basis van je kenteken wordt, eenmaal in Slowakije, ook gecontroleerd of je een geldig e-ticket hebt aangeschaft. Een elektronisch vignet is niet verplicht voor motorrijders, maar wel voor personenauto’s, bestelauto’s en campers. Je kunt dit vignet voor Slowakije verkrijgen op eznamka.sk, maar ook bij grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de Slowaakse grens. Het is echter het meest makkelijk om het vignet Slowakije voorafgaand aan je reis alvast aan te schaffen.

2

Verkeersregels voor specifieke voertuigen

Er zijn verkeersregels in Slowakije die gelden voor alle voertuigen, maar sommige regels zijn ook afgestemd op specifieke voertuigen, zoals regels met betrekking tot de snelheden die je mag rijden in Slowakije, de hoeveelheid tol in Slowakije die je moet betalen door middel van een elektronisch vignet (e-ticket) en nog meer regels. Hieronder hebben we de specifieke regels voor bepaalde voertuigen voor je op een rijtje gezet.

Verkeersregels voor de auto in Slowakije

Als je met de auto naar Slowakije gaat, gelden er de volgende verkeersregels. Houd je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een verkeersboete. De hoogte van deze verkeersboete is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Het gaat om de volgende, algemene regels voor de auto (let op: regels die hetzelfde zijn als de regels in Nederland, zijn niet genoemd, het gaat hier om regels die anders zijn dan de verkeersregels die gelden in Nederland:

  • In de auto ben je verplicht om dimlicht of dagrijlicht (ook led) te voeren.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar oud en korter dan 1,50 meter mogen niet voorin de auto zitten en kinderen met een gewicht dat lager is dan 36 kilogram moeten in een goedgekeurd en passend  kinderzitje zitten in de auto.
  • Het is verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos mee te nemen in de auto.

Verkeersregels voor motoren in Slowakije

Ook voor motoren zijn er specifieke verkeersregels. Ook hier geldt: houd je je niet aan de regels, dan riskeer je een boete. Het gaat hier om de volgende regels:

  • Zowel de bestuurder van een motor als de passagier op een motor zijn verplicht om een helm te dragen. In het geval van een helm zonder vizier is een stofbril verplicht.
  • Het is voor motorrijders verboden om te roken tijdens het rijden.
  • Motorrijders zijn verplicht om met dimlicht aan te rijden, ook overdag. Verkeersregels voor de fiets in Slowakije Ga je fietsen in Slowakije? Ook dan gelden er aparte regels waar je rekening mee moet houden. Je vindt ze hier:
  • Buiten de bebouwde kom ben je verplicht om een helm te dragen wanneer je fietst.
  • Fietsers jonger dan 15 jaar zijn ook binnen de bebouwde kom verplicht om een helm te dragen.
  • Het is verplicht dat een fiets voorzien is van vaste lampen. Het voorlicht moet een gele of witte kleur hebben, het achterlicht moet een rode kleur hebben.
  • Het is verplicht om op een fiets te rijden met goed werkende remmen, een goed werkende bel en een rode reflector achterop de fiets.
  • Het meevoeren van kinderen onder de 7 jaar is alleen toegestaan voor personen ouder dan 18 jaar.
  • Kinderen jonger dan 10 jaar mogen niet alleen op de openbare weg fietsen, maar moeten vergezeld worden door een persoon die ouder is dan 15 jaar.
  • Het is verboden om alcohol te drinken en daarna te fietsen op de wegen in Slowakije.
  • Fietsers mogen geen gebruik maken van een mobiele telefoon. Handsfree bellen mag wel.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen