Wat te doen bij een ski ongeval?

Het wintersportseizoen is volop aan de gang en we gaan met z’n allen massaal richting de Alpen voor een fijne ski vakantie. Voor sommige is het de eerste keer, waar andere al ervaren skiërs zijn; op de piste vind je het allemaal. Misschien wijk je uit voor een beginnende skiër die opeens voor je komt, verlies je het evenwicht, of rem je net te laat. In elk geval ben je gevallen en heb je een flink wat sneeuw gehapt. Maar wat te doen bij een ski ongeval? Wij leggen het je uit, zodat je voorbereid bent op allerlei situaties.  

 

1

EHBO bij een skiongeluk

Ben je getuige van een ski ongeluk in de Alpen? Dan is het belangrijk hulp na het ongeval te bieden. In Oostenrijk is het zelfs verplicht om je medemens te helpen! Wat te doen bij een skiongeluk?  

 1. Breng het slachtoffer in veiligheid
 2. Zorg dat de plek van het ongeval veilig is. Dit doe je door vijf meter van het slachtoffer een kruis te maken van ski’s of skistokken bijvoorbeeld. Deze steek je in de sneeuw zodat ze blijven staan. Op deze manier waarschuw je andere wintersporters dat ze hieromheen skiën en/of wat vaart minderen. Het kan zijn dat het slachtoffer op een onveilige plek ligt. Alleen wanneer dit het geval is verplaats je het slachtoffer naar een veilige plek. Wanneer je dit kan vermijden moet je dit zeker doen; je wilt namelijk eigenlijk helemaal niet dat het slachtoffer beweegt.  

 3. Hulp na het ongeval
 4. Is de persoon nog bij bewustzijn? Probeer deze niet te laten bewegen. Zeker wanneer het slachtoffer last heeft van zijn/haar nek, rug en/of de benen niet meer voelt is dit erg belangrijk. Wanneer het slachtoffer niet echt iets mankeert, kan je deze het beste naar de rand van de piste helpen. De verongelukte kan natuurlijk in paniek zijn. Daarom is het belangrijk dat je zelf rustig blijft en het slachtoffer probeert te kalmeren. Indien de persoon buiten bewustzijn is maar nog wel ademhaalt is het belangrijk om het slachtoffer (voorzichtig) in de stabiele zijligging te leggen. Wanneer er geen ademhaling meer is, begin je direct met reanimeren. De snelheid van handelen is hierbij cruciaal, twijfel dus niet! In alle gevallen voorzie je de verongelukte van een isolatiedeken. Deze zorgt er namelijk voor dat het slachtoffer niet onderkoelt raakt na het ski ongeluk op de piste. De zilveren kant van de isolatie deken moet naar beneden! Je herkent onderkoeling aan de volgende symptomen: trillen, een koud en bleke huid, snelle en oppervlakkige ademhaling. Het kan zijn dat na een ski ongeval een persoon veel bloed verliest. In dit geval druk je op de wond om het bloedverlies enigszins te beperken. Pas hierbij wel op dat er geen vuil in de wond komt. Je kunt het beste handschoenen uit je EHBO setje pakken samen met wat steriele gaasjes.  

 5. Reddingsdienst en noodnummer
 6. Nu je ervoor hebt gezorgd dat de plek is veilig gesteld en het slachtoffer stabiel is, bel je de bergredding. In Europa is het algemene alarmnummer 112. Deze kun je altijd bellen wanneer je het niet meer weet. Wil je direct de bergredding aan de lijn, dan bel je het volgende noodnummer: Oostenrijk: 140 Italië: 118 Frankrijk: 15 Duitsland: 112 Zwitserland: 1414   Wanneer je de reddingsdienst aan de telefoon hebt is het belangrijk dat je de volgende dingen omschrijft:

  1. De plek van het ongeval. In welk dorp ben je, welke piste en waar op de piste. Wanneer je niet precies weet waar je bent beschrijf dan welke lift je voor het laatst hebt genomen, welke berghut je net voorbij bent gegaan. Het handigste is toch om even naar de pistebordjes te kijken, je ziet dan namelijk gelijk de kleur van de piste, en in de meeste gevallen ook het pistenummer.
  2. Wat is er precies gebeurd? Op deze manier kan de bergredding inschatten hoe ernstig het is.
  3. Wat zijn de verwondingen van het slachtoffer en/of in welke staat bevind het slachtoffer zich?
  4. Wie is er bij het ongeval betrokken; hoeveel slachtoffers zijn er.
  5. Vermeld altijd ook je eigen naam en telefoonnummer. Wanneer de reddingsdienst je niet kan vinden kunnen ze je bellen.
vrouw gevallen op de piste
2

Meest voorkomende blessures op wintersport

Wanneer iemand een skiongeluk heeft gehad is er een grote kans dat het slachtoffer een van de volgende dingen mankeert:

 • Een gebroken sleutelbeen
 • Een verstuikte of gebroken knie of enkel
 • Gebroken polsen
 • Gebroken arm/ribben
3

Een ski ongeval voorkomen

Je kunt natuurlijk nooit helemaal voorkomen om te vallen, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen. Zo is het belangrijk om je aan de FIS regels te houden. Ook is het belangrijk dat je niet over je eigen grenzen gaat, en stopt wanneer je moe wordt. Wat misschien wel het allerbelangrijkst is, is om regelmatige bochten te maken. Zo kunnen andere skiërs inschatten wanneer ze je kunnen passeren.  

4

Kosten van een ski ongeval en traumahelikopter

Hoeveel kost een skiongeval nou eigenlijk? Dat is afhankelijk van de situatie en is daarom per ongeluk verschillend. Al met al is het een flink bedrag wanneer je niet verzekerd bent. Dit zijn namelijk de kosten wanneer je geen skiverzekering hebt:

 • Een vlucht met de traumahelikopter gaat gepaard met een reddingsoperatie. De gehele operatie heeft een uurtarief van gemiddeld €4.500,-. Het ligt er dus ook aan hoe lang de helikopter moet vliegen om jou op te halen. Reken in ieder geval op een factuur van rond de €2500-€3500.
 • De banaan of sneeuwscooter kost al snel tussen de €450 en €600.
 • Het vervoer met de ambulance kost ongeveer €2000,-
 • Eenmaal in het ziekenhuis moet de arts naar je kijken. Hiervoor zal je €200,- moeten betalen. Foto’s en gips kosten komen hier nog bij.

Al met al een flinke kostenpost dus. Het is dus verstandig om een reisverzekering met wintersportdekking aan te schaffen. Let hierbij goed op, want vaak wordt niet alles verzekerd. Ook belangrijk om te weten is dat je niet verzekerd bent wanneer je off-piste skiet.  

5

Aansprakelijkheid bij een valpartij

Ben je tegen iemand aan geskied of is iemand door jou verongelukt? Dan kunnen de medische kosten van het slachtoffer de jouwe worden. Als het goed is wordt dit vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering. Echter, indien het ongeluk is veroorzaakt wanneer je alcohol ophad en/of roekeloos gedrag vertoonde, zal je dit uit je eigen zak moeten halen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen