Betalen in Hongarije met Euro en HUF

Ga je binnenkort op vakantie naar Hongarije? Wees je er dan van bewust dat het land en andere munteenheid heeft. De Forint (HUF) is de officiële valuta van het land. Op veel plekken kun je  in Hongarije betalen met de Euro of de Hongaarse Forint. In dit artikel kun je alles vinden over de prijzen in de hoofdstad, pinnen of cash afrekenen en het geven van fooi. Zo kun je goed voorbereid op reis gaan naar Hongarije als vakantieland en kom je niet voor verrassingen te staan.  

 

1

Hongaarse munteenheid: De Forint

In Hongarije met de euro betalen is op veel plekken gewoon mogelijk ondanks dat de valuta in Hongarije de Forint is. Belangrijk om te weten is wel dat je altijd Hongaars geld terug krijgt, ook als je met euros betaalt. De Hongaarse munteenheid wordt ook wel de HUF genoemd en kun je bij wisselkantoren onder die afkorting vinden. Houd er rekening mee dat wanneer je met euros betaalt, je altijd meer betaald, in verband met de wisselkoers. De beste tip is daarom de Forint te pinnen. Contact geld is altijd handig om op zak te hebben tijdens je reis. Cash betalen is altijd voordeliger in Forint. Een handige tip daarbij is wel dat je de contanten over verschillende tassen en portemonnees verdeelt, zodat het minder aantrekkelijk is voor zakkenrollers. 

munteenheid Hongarije HUF biljetten
2

Wisselkoers HUF – EUR

Wanneer je in Hongarije bent, wil je natuurlijk weten wat de wisselkoers van de HUF – Euro is. Hier is lastig één antwoord op de te geven omdat de koers van de HUF iedere dag verschilt. 1 euro is hoeveel Hongaarse Forint? Zo ongeveer kan je ervan uitgaan dat dit 320 Forint. Als je wilt rekenen van Hongaarse Forint naar euro kun je dus het beste onthouden dat 320 ongeveer 1 euro is. Wanneer je dus een product van 1.000 Hongaarse Forint ziet, is het ongeveer 3 euro. Toch is het makkelijkst om een offline app te downloaden waarmee je de munteenheid kunt omrekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.  

3

De prijzen in Hongarije (en Boedapest)

De Hongarije prijzen liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Toch liggen de prijzen in Boedapest en bij het Balatonmeer een stuk hoger dan in de rest van het land. In Boedapest zijn de prijzen van eten en drinken rond de €8 tot 10 euro voor een uitgebreid diner. De prijzen van sigaretten kun je niet met die van Nederland vergelijken, ruim 50% goedkoper dan bij ons. De prijzen voor restaurants, accommodaties en dergelijke zijn in het binnenland nog lager. Je kunt makkelijk een hotel vinden voor €30 euro per nacht, terwijl het in Boedapest of rond het Balatonmeer rond de €50 euro kost. Als je gaat kamperen, dan hebben de meeste campings geen pinautomaat en moet je dus de geldzaken allemaal in contanten regelen. Het is dus over het algemeen een goedkope vakantie. Opvallend is wel dat de prijzen voor levensmiddelen wel 40% duurder zijn. Verder is het gebruikelijk om fooi te geven in Hongarije. Er zit geen servicekosten inbegrepen bij de rekening, een fooi van 10% is gebruikelijk. In Boedapest en rond het Balatonmeer ligt dit ongeveer rond de 15%.  

4

Betalen in Hongarije

Het makkelijkste betaalmiddel in Hongarije is de Forint. Je kunt het beste pinnen en met contanten overal betalen. Handig om te weten is wel, dat je per transactie bij een ATM ongeveer €2,50 betaalt. Dit komt omdat de bank ook geld in rekening brengt om de koers te berekenen. Je kunt daarom het best pinnen voor een groter bedrag, zodat je niet iedere keer €2,50 extra moet betalen. Het pinnen in Boedapest is over het algemeen makkelijk en er zijn veel pinautomaten te vinden. Op het platteland is het iets lastiger en moet je dus goed nadenken over de hoeveelheid die je wilt pinnen. Natuurlijk kun je ook geld wisselen, alleen betaal je hier veel commissie voor en krijg je dus relatief gezien minder Forinten voor jouw euro’s. In Hongarije met de euro betalen kan ook maar de plekken die dit toestaan rekenen ook veel commissie. Het betalen in Hongarije kun je dus het beste doen met Hongaarse Forinten. Geld in Hongarije kun je het beste uit een pinautomaat halen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen