Anne Janssen

Deel op social media
landschap oostenrijk

Betalen in Oostenrijk

Wanneer je naar Oostenrijk op vakantie gaat, zijn er verschillende dingen die je moet meenemen in je voorbereiding. Met welke valuta wordt er in dit land betaald? Is er sprake van een Oostenrijkse munt of betalen je er met de euro? En op welke manieren kan je eigenlijk betalen? Op deze pagina hebben wij de belangrijkste informatie over de munteenheid in Oostenrijk en betalen in Oostenrijk op een rijtje gezet. Een voorbereid mens telt immers voor twee.

Allereerst willen we je graag wijzen op het feit dat je een autobahnvignet voor Oostenrijk aan moet schaffen. Wanneer je met de auto over de Oostenrijkse snelwegen rijdt, heb je dit vignet nodig, omdat je dit nodig hebt om toegang te krijgen tot de autobahn. Heb je dit niet? Dan riskeer je een fikse boete. Het bestellen van een tolvignet is gelukkig zeer eenvoudig. Bestel nu het via wegenvignetten.nl het verplichte tolvignet voor €15,95. Ook hebben we alle praktische informatie voor je reis hier op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent.

de oude oostenrijkse munt

Munteenheid Oostenrijk

In Oostenrijk is de euro de valuta waarmee betaald wordt. Dit is erg fijn, omdat je in dit land dus geen prijzen hoeft om te rekenen of wisselkoersen hoeft te checken. Ook wordt de bankpas bijna overal geaccepteerd en zitten er geen extra kosten aan het pinnen in het buitenland met de betaalpas. Geld pinnen met de creditcard kost echter wel geld en hiervoor betaal je extra transactiekosten. Deze kosten hangen af van de bank of creditcardmaatschappij waar je bij aangesloten bent. Het is dus slim om dit voorafgaand aan je vakantie na te vragen. Let op! In sommige berghutten accepteren ze alleen maar cash. Dit komt echter steeds minder vaak voor. Houd voor de zekerheid altijd wat euro’s in je portemonnee.


Het prijsniveau in Oostenrijk

Op vakantie gaan kost natuurlijk altijd geld, maar het ene land is duurder dan het andere. Het is van tevoren prettig om te weten of de prijzen in een land gemiddeld hoger of lager liggen dan de prijzen zoals je ze van thuis kent. Met wat voor prijzen kan je rekening houden in Oostenrijk? Zijn de kosten voor bijvoorbeeld een taxirit, je accommodatie voor een vakantie of een maaltijd duurder of goedkoper dan in Nederland? Wij hebben een aantal prijsschattingen voor je op een rijtje gezet, zodat je een idee krijgt van de kosten die je krijgt in dit land. Let op: deze prijzen zijn een indicatie en kunnen natuurlijk per regio maar ook per seizoen wisselen. Ga je in het hoogseizoen op vakantie? Dan moet je rekenen op hogere prijzen, zeker in het geval van accommodaties.

-       Een basisovernachting: vanaf €30.

-       Een middenklasseovernachting: vanaf €105.

-       Een simpele maaltijd: vanaf €10.

-       Een 3-gangen diner: vanaf €25.

-       Een rit met de taxi (we gaan hier uit van een rit van ongeveer 3 km): vanaf €10.

-       Een kopje koffie: ongeveer €3.

-       Een biertje: vanaf €3.

oostenrijkse vlag op 50 euro biljetten

Hoeveel kun je per dag pinnen?

Hoeveel je per dag kunt pinnen hangt af van jouw bank. Oostenrijk valt binnen de landen waar je sowieso toegang hebt om geld te kunnen pinnen. Je hoeft dus van tevoren geen maatregelen te treffen wanneer je naar dit land gaat en je hier met je bankpas wil betalen. Je kunt van tevoren bij jouw bank navragen wat jouw daglimiet in het buitenland is. Is dit limiet te laag? Dan kan je overwegen om bepaalde transacties met je creditcard te betalen. Gelukkig kan je op de meeste plekken ook gewoon met je bankpas betalen en kan je het pinnen van contant geld vaak ook gewoon even uitstellen tot de volgende dag.

Wat zijn de kosten voor geld opnemen in het buitenland?
In sommige gebieden in Oostenrijk is het gebruikelijk om veel met cash te betalen en minder of niet te betalen per pin. Vooral in skigebieden kan dit normaal zijn. Dit kan betekenen dat het nodig is dat je geld moet pinnen in het buitenland. De kosten om geld op te nemen in het buitenland met een creditcard verschillen per bank. Sommige banken of creditcardmaatschappijen vragen een vast bedrag per keer dat je je creditcard gebruikt. In dit soort gevallen is het raadzaam om in één keer een groter bedrag op te nemen in plaats van telkens kleine bedragen te pinnen.


Fooi geven in Oostenrijk

Op vakantie is het altijd lastig om te bepalen of het nou wel of niet normaal is om fooi te geven. En wanneer het wel gebruikelijk is, is het lastig om te bepalen hoeveel fooi je moet geven. Het geld voor de bediening is in Oostenrijk vaak al bij de prijs inbegrepen. Dit betekent dat het in principe niet nodig is om een extra beloning achter te laten voor degene die jou geholpen heeft. Ben je erg tevreden met de service? Dan kan je een fooi geven, of het wisselgeld op tafel laten liggen. Betaal je met je betaalpas? Dan kan je aangeven dat je een hoger bedrag wilt afrekenen. In dit geval rond je het vaak naar boven af. Bij de taxi in Oostenrijk is het normaal om het bedrag naar boven af te ronden.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen