Anne Janssen

Deel op social media
Betalen met de euro in Slovenië

Betalen met de euro in Slovenië

Wanneer je op vakantie naar Slovenië gaat, dan zijn er natuurlijk een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Zo ook het betalen in het buitenland, hoe gaat dat en waar moet je op voorbereid zijn? Hier vind je alle informatie over de munteenheid in Slovenië, de mogelijkheden om te betalen met pinpas of creditcard en het geven van fooi. Met welk budget moet je rekening houden tijdens een vakantie? Daarnaast geven we ook een aantal tips om met een klein vakantie budget te kunnen reizen. Na het lezen van dit artikel kun je dus goed voorbereid op vakantie naar Slovenië.  

De munteenheid in Slovenië

Tot 31 december 2006 had het land een eigen munteenheid: de Tolar. Het was een valuta waarmee het voor toeristen lastig te rekenen was omdat 1 euro ongeveer 250 Tolar waard was. Tijdens een vakantie liep men al gauw met duizenden Tolar rond. Er waren van de munteenheid in Slovenië zelfs biljetten van 10.000 Tolar. De Sloveense munt heeft op 1 januari 2007 plaats gemaakt voor de Euro. Momenteel is de valuta dus gewoon de euro en hoef je geen rekening te houden met een wisselkoers. Leuk weetje: Slovenië was het dertiende land in de Europese Unie waar de euro werd ingevoerd

munteenheid tolar in Slovenië

Met bankpas of creditcard betalen

Over het algemeen kun je overal pinnen in Slovenië, de meeste bankpassen en creditcards worden namelijk vrijwel overal geaccepteerd. In restaurants, cafés of winkels kun je met zowel met maestro als mastercard betalen en hoef je geen extra kosten te voldoen. Wanneer je bij een geldautomaat in Slovenië wat euro’s wilt pinnen, dan moet je met een creditcard wel een commissie bijbetalen. Je kunt het beste zoveel mogelijk met een bankpas afrekenen of geld opnemen. Een geldautomaat heet in Slovenië een bancomat. Denk er wel aan dat de bedragen misschien een aantal dagen later worden afgeschreven doordat je pint in het buitenland.  

Budget in Slovenië

Wanneer je het vakantiebudget gaat bepalen dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Het prijsniveau van Slovenië ligt een beetje tussen die van West-Europa en het goedkopere Oost-Europa. Een aantal zaken en het budget daarvan hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet.  

Product/dienst Budget Normaal
Overnachting €12 €65
Maaltijd (diner) €7 €15
Kopje koffie €1,20 €2,50
Bier €2,50 €4,50
Bezienswaardigheden €5 €20
Totaal per dag (gemiddeld) €35 euro per persoon €70 euro per persoon

  De grootste kostenpost waar veel mensen geen rekening mee houden zijn de bezienswaardigheden in Slovenië. Je betaalt namelijk bij een kasteel of een Avonturenpark al snel €20 entree per persoon. Het is daarom handig om hier wel rekening mee te houden. Als je alles op een budget manier doet dan ben je een stuk goedkoper uit maar zal je dus ook een aantal bezienswaardigheden moeten overslaan. 

Sloveense vlag op betaalkaart

Wel of geen fooi geven?

Bij het betalen in een vakantieland is ook het geven van fooi erg belangrijk. Hier wordt over het algemeen bij de rekening altijd servicekosten inclusief berekend, in dat geval is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. In kleinere restaurants is het minder gebruikelijk en kun je dus zelf een fooi van 10 tot 15% rekenen. Wel is het normaal om een kleine fooi achter te laten wanneer de service erg goed is. Zo kun je het bedrag afronden voor een paar euro of het wisselgeld laten liggen als blijk van dank. Indien je gebruik maakt van taxi’s (ze rijden vrijwel allemaal op de meter) dan kun je het bedrag tot een rond bedrag afronden als fooi.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen