Anne Janssen

Deel op social media
Het klimaat in Slovenië

Het klimaat in Slovenië

Slovenië als vakantieland is een fijne bestemming voor zowel in de zomerperiode als in de wintermaanden. Het weer in klimaat in Slovenië is afhankelijk van de bestemming. Het land kent namelijk diverse soorten klimaten, maar de gemiddelde temperatuur in het land ligt rond de 15 graden. Op deze pagina geven we meer informatie over het weer en klimaat voor jouw vakantie in Slovenië.  

Het weer en klimaat in Slovenië

Het weer in Slovenië is op te delen in drie soorten klimaten. Er komen namelijk drie klimaatsoorten voor, hieronder lees je daarover meer. Verstandig is dus om te bekijken waar jouw reis naartoe gaat en je in die regio meer verdiept. Daarnaast kent het land ook vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst. Door de ligging in Europa lopen deze jaargetijden ongeveer gelijk met die van ons. 

uitzicht van Slovenië

Het zuidwesten – Mediterraan klimaat

Dit gedeelte van het land grenst aan de Adriatische zee en kent daardoor het Mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en warm en de winters zijn mild maar wel nat. Er komen dus geen strenge koude winters voor in dit geheel. Het gehele jaar door kun je hier goed naartoe reizen.  

Binnenland – Gematigd zeeklimaat

Het grootste gedeelte van het land kent een gematigd zeeklimaat. In dit klimaat is de gemiddelde jaartemperatuur ongeveer 12 graden en kunnen de winters strenger zijn. Als je op vakantie naar Slovenië gaat en dit gedeelte bezoekt, dan kun je het beste in het voorjaar en de zomer gaan. Het autorijden in de wintermaanden kan namelijk erg lastig zijn door de gladheid en mogelijkheid op sneeuw. Ook de hoofdstad ligt in het binnenland en kent gemiddelde temperaturen van 12 graden. In de winter kan het in de Sloveense hoofdstad erg koud zijn met temperaturen tussen de 2 en -4 graden. Het weer in Ljubljana is het beste in de maanden mei tot en met september, waar de temperatuur dan rond de 15 tot 25 graden ligt. Kortom: het Ljubljana klimaat is het beste in de zomermaanden.  

Het noordwesten – Gematigd landklimaat

In het noordwesten van het land vind je met name veel bergen en heuvels. Hier speelt het zo genoemde Alpenweer, wat betekent dat het weer erg wisselvallig kan zijn. Hoe hoger je in de bergen komt, hoe kouder het wordt. Er valt daar gemiddeld ook meer regen dan in het zuiden en het binnenland. Toch is het een perfecte locatie voor prachtige bergwandelen en kan het vakantieweer ook heel erg meevallen. Bovendien lenen de Alpen in Slovenië zich uitstekend uit voor de wintersport.  

Zomervakantie in Slovenië

Wil je tijdens de zomervakantie met de auto naar Slovenië? Denk dan eens aan een vakantie naar het Sloveense kustgebied. In de zomermaanden ligt de temperatuur hier tussen de 18 en 28 graden. Met deze temperaturen kun je een zonvakantie aan de kust combineren met een actieve vakantie in Slovenië. Wil je honderd procent zeker zijn dat het mooi weer is op vakantie, dan is Slovenië misschien niet het juiste vakantieland. Wil je naar het meer van Bled of het meer van Bohinj, dan kan dit ook het beste in de zomermaanden.  

Wintersport in Slovenië

In het noordwesten van het land vind je de Sloveense Alpen. De Alpen lenen zich uitstekend om te skiën en snowboarden tijdens een wintersport. Dit Alpenweer zorgt ervoor dat er steeds meer mensen kiezen voor een wintersport in het land. Het weer in Kransjka Gora zorgt ervoor dat dit skigebied erg sneeuwzeker is. Kijkend naar de weersverwachting op de berg en in het dal, is de februari de beste maand om hier op wintersport te gaan. 

het meer van bled in de winter

Neerslag

Gemiddeld valt er het hele jaar door tussen de 60 tot 200mm neerslag per maand. In alle maanden bevat de weersvoorspelling neerslag. Het klimaat in Slovenië is daardoor erg goed te vergelijken met dat in Nederland. Je moet eigenlijk altijd voorbereid zijn op een beetje regen. Alleen het weerbericht voor Slovenië in de kustgebieden is beter, daar valt in de zomermaanden gemiddeld de minste neerslag. Een goede tip is dus, ga goed voorbereid op pad tijdens een activiteit en neem altijd een paraplu of poncho mee.  

Klimaatcijfers

Hieronder vind je een compleet overzicht van de klimaatcijfers van het hele land. Door de verschillende klimaten die het land kent, kunnen de maximum en minimum temperatuur erg van elkaar verschillen.  

Maand Maximum temperatuur Minimum temperatuur
Januari 2 -4
Februari 6 -2
Maart 10 1
April 15 4
Mei 20 9
Juni 23 12
Juli 26 14
Augustus 25 13
September 22 11
Oktober 16 6
November 8 1
December 3 -3

Boerderij in de Sloveense alpen

Beste reistijd

Kortom de beste reistijd is in de maanden mei tot en met september. Je kunt dan rekenen op lekkere temperaturen en minder neerslag. Dit is een goede reisperiode om het land op zijn best te kunnen ontdekken. Toch moet je altijd op neerslag rekenen dus ga niet onvoorbereid op pad.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen