Anne Janssen

Deel op social media
Tanken in Tsjechië

Tanken in Tsjechië

Als je met de auto naar Tsjechië gaat is het verstandig om op de hoogte te zijn van een aantal zaken. Eén daarvan is het benzine tanken in Tsjechië, iets wat onvermijdelijk is tijdens een rondreis. Alles wat je hier vindt kan jou helpen tijdens een autovakantie naar Tsjechië. Bijvoorbeeld de prijzen voor brandstof en oplaadpunten voor elektrische auto’s. Zo kun je goed voorbereid op reis gaan naar het Oost-Europese land.  

Brandstofprijzen in Tsjechië

De brandstofprijzen in Tsjechië liggen over het algemeen lager dan in Nederland. De benzineprijs in Tsjechië ligt rond de €1,30 per liter en de prijs van diesel is ongeveer €1,26 per liter. Hier kun je helaas niet 100% aan vast houden want net zoals bij ons, wisselen de prijzen per dag. De dieselprijs verschilt minder dan de prijs van benzine met die in Nederland.  

Welke benzine tanken in Tsjechië?

De loodvrije Euro 95 kun je hier overal goed verkrijgen bij de tankstations in het land. Je kunt grotendeels dezelfde benzine tanken als je thuis gewend bent. Benamingen hiervoor zijn Natural 95, Benzin of Super. De auto’s die normaliter Euro 98 tanken kunnen hier ook loodvrije superplus 98 scoren maar ook Natural 100 of Super plus 100 zijn goed verkrijgbaar. Wanneer je normaliter 98 octaangetal tankt, kun je ook zonder problemen Natural 100 tanken, hierin zit bijna geen verschil.  

Diesel tanken in Tsjechië

Als je diesel nodig hebt, dan is het ook geen probleem. Overal is het goed verkrijgbaar, zowel langs de snelwegen als in de kleinere dorpen. Om zeker te weten dat ze het hebben kun je ook naar namen als Nafta of Mazot kijken. Zo wordt diesel in het land aangeduid.  

E85

Belangrijk om te weten is dat E85 niet geschikt is voor normale benzineauto’s. Het bestaat uit 15% benzine en 85% bio-ethanol. Dit is een brandstof speciaal voor flexifuelauto’s. Wanneer je het per ongeluk in de tank hebt gegooid, rijd niet verder en laat het zo snel mogelijk uit de brandstoftank verwijderen. Er zijn maar liefst 350 benzinestations die deze brandstof aanbieden. Kijk dus altijd goed naar het getal als je de auto volgooit.  

LPG

Heeft jouw auto LPG nodig? Dan kun je bij meer dan 1200 stations terecht. De Tsjechische benamingen zijn Autoplyn of Ropnýplyn. Naast de Nederlandse standaardaansluiting (bajonet) heb je ook de Gasnippel voor Italië nodig. Je kunt deze bij de ANWB kopen, belangrijk om dit voor vertrek te doen en deze nippel altijd mee te nemen in de auto. Alle locaties kun je vinden op Mylpg.eu of lpg.cz.  

Gas

Doordat er maar 170 stations zijn die de mogelijkheid bieden om aardgas bij te vullen is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Er zijn verschillende overzichten waarin je alle locaties kunt vinden zoals Cngeurope.com of de app Pitpoint. Hierdoor is het een stuk makkelijker om een plek te vinden waar CNG, de Europese benaming voor gas, wordt aangeboden. 

tanken

Oplaadpunten voor de elektrische auto

Op vakantie met een elektrische auto wordt steeds makkelijker, helaas is dat in Tsjechië nog niet helemaal het geval. Er zijn maar 660 oplaadpunten waar je de auto kunt opladen. Om er een beter beeld van te krijgen, Nederland heeft er 34.800. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en te onderzoeken waar deze punten zich bevinden. Het grootste gedeelte bevindt zich in en rond Praag. Op verschillende websites kun je de locaties vinden: Chargemap.com, Openchargemap.org, Oplaadpalen.nl of E-tankstellen-finder.com. Hierdoor kun je altijd en overal een oplaadpunt lokaliseren. Verder kun je ook de app Chargemap gebruiken.  

Tankstations in Tsjechië

De meeste stations hanteren openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag gaan ze om 08.00 open en sluiten ze ook om 20.00 uur, de meeste zijn op zondag gesloten. Denk er dus aan dat je niet zoals in Nederland 24 uur per dag kunt tanken. Rond Praag en langs snelwegen zijn de tankstations wel vaak 24 uur per dag open maar in kleinere dorpen en het binnenland kun je hier niet op rekenen. Op de meeste plekken is het gebruikelijk om het betalen voor brandstof met contanten te doen. Rond Praag en op de snelwegen kan het ook vaak met een creditcard maar een Nederlandse bankpas werkt vrijwel nergens. Zorg dus dat je voldoende contanten op zak hebt om te tanken. Ook zijn er een aantal tankautomaten waar geen fysiek personeel aanwezig is, hier kan met creditcard betaald worden. Helaas kan het ook in dit geval zijn dat de Nederlandse creditcard niet geaccepteerd wordt.  

Goedkoop tanken in Tsjechië

Over het algemeen liggen de prijzen in het land al een stuk lager dan bij ons. Maar daarnaast kun je nog een aantal trucs toepassen om goedkoop te tanken. Natuurlijk is het zo dat je langs de snelwegen meer betaald dan in kleine dorpen. Je kunt daarom beter op het platteland tanken en met name Praag en omgeving vermijden. Hier liggen de prijzen een stuk hoger dan in de rest van het land.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen