Met de auto naar Oostenrijk

Op vakantie naar Oostenrijk

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar Oostenrijk te gaan voor hun wintersportvakantie. Op zich logisch, want de auto geeft je veel ruimte en vrijheid wanneer je wilt rijden naar Oostenrijk. Wel is het zo fijn om goed voorbereid op vakantie te gaan; zo weet je namelijk zeker dat er geen onaangenamen verrassingen op je pad komen wanneer met je de auto door Oostenrijk rijdt. In dit artikel bespreken we veel praktische tips voor je reis. Bijvoorbeeld wat er verplicht mee in de auto moet, alles over het auto vignet, het verkeer, en tanken in Oostenrijk.  

 

1

Autobahnvignet

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk wilt rijden, dien je in het bezit te zijn van een tolvignet. De tol die je in Oostenrijk moet betalen is een soort van wegenbelasting. Voor alle voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kilogram die gebruik maken van de Oostenrijkse Autobahnen, is het bezitten van een autowegenvignet verplicht. Indien je met een caravan, aanhangwagen, of camper rijdt, gelden dezelfde regels, mits het gewicht niet zwaarder is dan de toegestane maximummassa tot en met 3500 kilogram. Is jouw voertuig zwaarder? Dan heb je de GO-box nodig. Kortom, voor jouw autovakantie heb je een autovignet nodig. Indien je zonder geldig tolvignet over de Oostenrijkse snelwegen rijdt, riskeer je een fikse boete. De kosten voor een 10-dagen vignet zijn €15,95. Is een 10-daags autowegenvignet niet voor jou van toepassing? Bij ons kun je ook vignetten van 2 maanden, of een jaarvignet aanschaffen. Klik hier voor meer informatie over de verschillende vignetten.  

2

E-vignet voor Oostenrijk

Dat je in Oostenrijk tol moet betalen is duidelijk. Waar iedereen de sticker variant van het wegenvignet kent, is voor vele het e-vignet nog vrij onbekend. Sinds een aantal jaar heeft Oostenrijk het e-vignet (digitaal vignet) geïntroduceerd. In Oostenrijk wordt dit ook wel de videomaut genoemd.  De videomaut werkt als volgt:

 1. Na jouw aanvraag koppelen wij het e-vignet aan jouw kenteken
 2. Wanneer je de tolpoortjes in Oostenrijk tegemoet rijdt, scant de videomaut jouw kenteken
 3. Omdat dit kenteken geregistreerd staat, wordt deze door het systeem herkent
 4. De tolpoortjes gaan open en je kunt eenvoudig doorrijden

Het digitale vignet kent de volgende voordelen:

 1. Gaat je autoruit kapot en moet deze worden vervangen? Niks aan de hand. Omdat je kenteken hetzelfde is, kun je alsnog gebruik maken van het e-vignet.
 2. Je kunt het vignet online bestellen. Indien je op werkdagen voor 16:00 besteld, ontvang je het vignet dezelfde dag nog in je mailbox.
 3. Het plakken en verwijderen van het fysieke is niet meer nodig.
 4. Wanneer je een digitaal vignet hebt mag je gebruik maken van aparte tolpoortjes. Op deze manier vermijd je files en lange wachttijden voor de tolpoortjes.
3

Tolwegen

Naast het reguliere auto vignet die geldig is voor en op de Oostenrijkse snelwegen, zijn er in Oostenrijk ook nog zogeheten tolwegen. Deze toltrajecten, of ook wel sondermautstrecken genoemd, zijn voornamelijk tunnels die strategisch gelegen zijn. Het vignet voor de toltunnels kan je ook online aanvragen voor je vakantie. Door gebruik van een camera op de Oostenrijkse snelwegen wordt jouw kenteken gescand en wordt deze ook herkent. Op deze manier kun je gemakkelijk doorrijden en files vermijden voor de tolpoortjes en rustig op vakantie gaan naar Oostenrijk. Oostenrijk kent de volgende tolwegen:

 • A9 Pyhrn Autobahn – Bosruck en Gleinalmtunnel
 • A10 Tauern Autobahn – Tauerntunnel en Katschbergtunnel
 • A11 Karawanken Autobahn – Karawankentunnel
 • A13 Brenner Autobahn - Brennerpas
 • S16 Arlberg Schnellstraße - Arlbergtunnel
4

Verplicht mee in de auto

Rijden naar Oostenrijk gaat dus niet zonder enkele voorbereidingen. Zo zijn er een aantal zaken die verplicht in de auto in Oostenrijk zijn. Je kunt zelfs een boete krijgen wanneer je deze items niet allemaal meeneemt tijdens je vakantie. Dus, wat moet je in de auto hebben?

 • Je dient een verbanddoos in de auto te hebben (deze moet compleet zijn).
 • Een gevarendriehoek. Deze moet je namelijk bij autopech verplicht gebruiken.
 • Een veiligheidshesje: deze moet voldoen aan de EN471-norm. Neem een veiligheidshesje per passagier mee.
 • Een vignet voor Oostenrijk. Deze is verplicht wanneer je over de snelwegen rijdt. Vind hier meer informatie over het verplichte autovignet.
 • Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven. Neem deze dus altijd mee in de auto naar Oostenrijk in de winter.

Niet verplicht, maar wel handig!

 • Een brandblusser is niet verplicht in de auto. Toch kiezen sommige mensen ervoor deze toch mee te nemen, voor just in case.
 • Een alcoholtester hoeft ook niet mee.
 • Reservelampen

Wil je een compleet overzicht en meer uitleg over wat wel en niet mee moet in de auto? Kijk dan op onze pagina over praktische reisinformatie. 

auto op een weg in de alpen
5

Het verkeer in Oostenrijk

Wanneer je gaat rijden naar Oostenrijk zijn er altijd wegen die je liever wilt vermijden. Wij bespreken hier enige verkeersinformatie waaronder de drukste knooppunten en de meest voorkomende files. Op de snelwegen (autobahnen) in Oostenrijk komen in het hoogseizoen op deze punten de meeste files voor:

 • A10 Salzburg – Villach
 • Fernpasstraße B179

Ook kan je bij de grensovergang met Duitsland (Kufstein A12) en met Italië (Brennerautobahn A13) verkeersdrukte verwachten. Het verkeer in Oostenrijk is natuurlijk in het hoogseizoen veel intensiever, waardoor de verkeersdrukte en files ook toenemen. Bereid je dus goed voor voorafgaand aan je reis.  

6

Beste route naar Oostenrijk

Wat nou de beste of snelste route naar Oostenrijk is, hangt af van je bestemming en wanneer je reist. Laten we er voor nu vanuit gaan dat je in het hoogseizoen met de auto door Oostenrijk rijdt. Het is altijd verstandig om in ieder geval vroeg te vertrekken, zo kun je het eerste stuk van je reis namelijk stevig doorrijden. De beste route door Duitsland naar Oostenrijk is via München, Ulm – Bregenz, of Passau – Linz. Het ligt er volledig aan waar je eindbestemming ligt. Let echter wel op, want in München is de verkeersdrukte erg hoog. Hier staan vaak files, maar eenmaal voorbij München kan je weer rustig reizen naar Oostenrijk.

een auto in oostenrijk
7

Verkeersregels

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat is het fijn om de belangrijkste verkeersregels van het land te weten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan met je auto in Oostenrijk.

 • Zoals eerder vermeld is het belangrijk dat je een autobaanvignet hebt. Zonder dit autobahnvignet mag je dus geen gebruik maken van de snelwegen in het land. Schaf dit dus optijd aan!
 • Kinderen die oversteken hebben altijd voorrang, ongeacht waar ze dit doen.
 • Ook in de file, of tijdens het fietsen is het gebruik van een mobiele telefoon niet toegestaan.
 • De maximumsnelheid op de snelwegen in Oostenrijk is 130 km/h tenzij anders aangegeven.
 • In de file moeten bestuurders uitwijken voor hulpdiensten. Je moet er dus voor zorgen dat er ten aller tijden een midden doorgang is waar hulpdiensten kunnen passeren.

Benieuwd naar alle verkeersregels in Oostenrijk? Die kun je vinden op de pagina over alle praktische reisinformatie voor Oostenrijk

auto met bergen op de achtergrond
8

Tanken in Oostenrijk

Rijden naar Oostenrijk betekend ook tanken in Oostenrijk. Alle brandstofsoorten zijn beschikbaar, maar ze kunnen wel onder een andere naam worden aangeboden. De brandstofprijzen veranderen natuurlijk per dag, maar over het algemeen ligt de benzineprijs in Oostenrijk lager dan de benzineprijs in Duitsland.

 • E95 staat in Oostenrijk bekend als Super of Bleifrei.
 • Superplus 98 wordt ook wel Super Plus genoemd.
 • Diesel en LPG hebben geen andere benaming in Oostenrijk.

Wil je goedkoop tanken in Oostenrijk? Volg dan deze tips:

 • Op Zondag en Maanden liggen de brandstofprijzen het laagst
 • Naast de snelweg ligt de benzineprijs al lager dan op de snelweg
 • Tank voor 12:00 ’s middags, dan liggen de prijzen vaak lager
 • Check de website spritpreisrechner.at voor het goedkoopste tankstation in de buurt
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen