Hoe werkt de Oostenrijkse videomaut?

Ga je met de auto naar Oostenrijk? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo heb je voor veel landen tolvignetten nodig om gebruik te mogen maken van de lokale wegen. Dit is ook in Oostenrijk het geval. In dit land moet je, om gebruik te mogen maken van de snelwegen (autobahn), verplicht een tolvignet voor Oostenrijk aanvragen. Bovendien heeft Oostenrijk ook voor een aantal trajecten nog aparte tolwegen. Voor deze wegen is het autovignet niet geldig. Je moet hier apart in Oostenrijk tol betalen en deze kosten komen bovenop de kosten van de vignetplicht. Deze trajecten worden ook wel de Sondermautstrecken genoemd. Over deze wegen vertellen we je verderop in dit artikel meer.

een bergpas in oostenrijk

 

1

Tol in Oostenrijk

Oostenrijk en tol: het is een combinatie die goed werkt. Het land is innovatief op het gebied van de tolwegen. Zo kan je er tegenwoordig voor kiezen om gebruik te maken van een digitaal vignet voor de reguliere snelwegen en een digitaal trajecttol voor bepaalde Sondermautstrecken. Zo betaal je ook tol voor de Karawankentunnel, de Pyhrn autobahn, en voor de videomaut Brennerpas in Oostenrijk (de digitale tol voor de Brennerpas kan je zelfs vooraf betalen!). Wil je via de Arlbergtunnel rijden? Dan betaal je ook tol. Klik hier voor informatie voor de prijs voor een enkele rit door de Tauerntunnel. Je kunt op deze manier eenvoudig je tol berekenen, zodat je van tevoren weet wat je gaat betalen.

2

Video maut (Digitale Streckenmaut)

De videomautkarte wordt gekoppeld aan jouw kenteken. Wanneer je een tolpoortje (zogenoemde ‘mautstelle’) passeert, scant de camera jouw kenteken. Op het moment dat de camera jouw kenteken herkent, gaan de poortjes open. De video maut is een handig alternatief voor de sticker versie van het vignet. Niet alleen is er geen sprake van het gebruik van materiaal om de stickers te maken, maar ook bespaart deze manier van betalen veel tijd. Je hoeft immers niet of amper in de rij te staan voor de mautstelle, er ontstaan geen files bij de tolpoortjes en het systeem van de huidige video maut in Oostenrijk is betrouwbaarder.

De videomaut heeft aparte mautstelle, maar je kunt ook gerust door reguliere tolpoortjes rijden. Deze beschikken namelijk ook over een camera en ook hier wordt jouw kenteken gewoon gescand wanneer je er doorheen rijdt.

3

Voordelen digitaal vignet

 • Geen lange wachttijden en files meer voor de tolpoortjes
 • Je krijgt het vignet in uw mail binnen 24 uur. Voor 16:00 besteld? Dan wordt het dezelfde dag nog verzonden.
 • Je hoeft geen vignet meer op je autoruit te plakken.
 • Wordt je autoruit vervangen? Dan hoef je nu geen nieuw vignet te kopen. Het digitale vignet staat namelijk geregistreerd op jouw kenteken en blijft dus gewoon geldig.
4

Digitaal trajecttol en vignet

Er zijn verschillende opties wanneer je een digitale toltrajecten wilt kopen. Zo kun je kiezen voor een enkele rit, of voor een retour. Rijd je meerdere keren per jaar door Oostenrijk? Dan is het verstandig om een jaarkaart te aan te schaffen. Dit is goedkoper dan het telkens opnieuw aanschaffen van een kaart. Het digitale vignet is net zoals de sticker vorm te verkrijgen in drie vormen. Zo kun je kiezen voor een 10-daagse pas, een vignet van 2 maanden, of een jaarkaart. Wederom is een jaarkaart een verstandige keuze wanneer je meerdere keren per jaar door Oostenrijk rijdt.

rijdende auto in oostenrijk
5

Toltrajecten in Oostenrijk

Kies je er niet voor om een traject voor digitale tol aan te schaffen, maar wil je wel van tevoren je tolkosten berekenen? Om van tevoren tol berekenen, moet je weten welke route je gaat rijden en van welke tolwegen je gebruik gaat maken. Hieronder hebben we een overzicht geplaatst van wegen in Oostenrijk waarbij je van tevoren weet dat tol betalen daar verplicht is.

Sondermautstrecken:

De onderstaande lijst betreft een overzicht van de Sondermautstrecken, dus de wegen waar apart in Oostenrijk tol betaald moet worden. Voor alle overige Autobahnen (A) en Schnelstrassen (S) in Oostenrijk geldt de hierboven besproken vignetplicht

 • A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)
 • A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)
 • A10 Tauern Autobahn (inclusief de Tauern- en Katschbergtunnel)
 • A11 Karawankentunnel
 • A13 Brennerautobahn
 • S16 Arlberg Schnellstrasse

Bijzondere toltrajecten:

Naast de Sondermautstrecken zijn er in Oostenrijk ook diverse tolpaswegen. Het merendeel hiervan is niet berijdbaar in de winter en is niet toegankelijk voor auto’s met caravan. Dit betreft de volgende wegen:

 • Felbertauernstrasse
 • Gerlitzen Gipfelstrasse
 • Gerlossstrasse (hiervoor heb je een dagkaart nodig)
 • Grossglockner Hochalpenstrasse (hiervoor heb je een dagkaart nodig)
 • Kaunertal Gletscherstrasse
 • Malta Hochalmstrasse
 • Nockalmstasse
 • Silvrette-Hochalpenstrasse
 • Timmelsjochstrasse
 • Villacher Alpenstrasse
6

Wegenvignetten.nl

Wanneer je een digitaal vignet koopt, is het vaak het geval dat deze pas na 18 dagen na de aankoop geldig is. Echter, wanneer je binnen 18 dagen het vignet nodig hebt, kan dit als een groot ongemak ervaren worden.

Wil je jouw vignet of trajecttol binnen 18 dagen gebruiken? Dan is het raadzaam om jouw vignet bij ons te bestellen. Bij ons geldt: vandaag besteld? Dan heb je het vignet dezelfde dag in huis! Zo kun je jouw vignet al 24 uur nadat je deze besteld hebt gebruiken. Bestel jouw wegenvignet dus nu! Ben je benieuwd naar de verkeersregels of pisteregels van Oostenrijk? Kijk dan op onze pagina reisinformatie voor alle reisinformatie voor Oostenrijk.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen