Routeplanner Oostenrijk

Met de auto naar Oostenrijk

Ga je binnenkort met de auto naar Oostenrijk? Vergeet dan niet dat je voor de Oostenrijkse snelwegen een verplicht tolvignet nodig hebt. Deze dient als een soort wegenbelasting en is te koop vanaf €15,95. Zonder autovignet over de snelweg rijden? Dan riskeer je een boete. Meer informatie of een vignet bestellen kan bij ons op Wegenvignetten.nl. Wil je meer informatie voor jouw reis naar Oostenrijk? Kijk dan hier voor een overzicht van alle belangrijke informatie voor Oostenrijk.

 

Hoe lang duurt rijden naar Oostenrijk?

Een autoreis vergt altijd wat planning. Wat is nou de beste route naar Oostenrijk? Hoe lang het duurt en de beste autoroute of camperroute hangt altijd af van je vertrekpunt en je bestemming. Hoewel zowel Nederland als je mooie vakantiebestemming beide geen enorm grote landen zijn, maakt de stad van waaruit je vertrekt en de plek waar je naar toe gaat op vakantie wel uit voor je reistijd en de route die je het beste kunt rijden. De gemiddelde afstand van Nederland naar Oostenrijk is zo’n 1100 kilometer, berekend vanuit Utrecht en hier rijd je ongeveer 10 tot 12 uur over, afhankelijk van de snelheid die je rijdt en de verkeersdrukte op dat moment. Om de afstand van Amsterdam naar Wenen af te leggen met de auto, heb je zo’n 12 uur nodig. Reis je met het vliegtuig? Dan is het slim om te kijken hoeveel tijd de reis van het vliegveld naar jouw vakantiebestemming in beslag neemt. Leg je de afstand van Inssbruck naar Gerlos af met de taxi? Dan ben je ruim een uur bezig.

De beste route naar Oostenrijk

Wanneer je naar het midden van Oostenrijk wilt, kun je het beste eerst richting München rijden. Daarna heb je de keuze om via Kufstein of Salzburg naar je eindbestemming te rijden. Let echter wel op: in en rondom München is de verkeersdrukte groot. Je hebt hier kans om flink in de file komen te staan. Het is daarom handig om de verkeersdrukte van tevoren in de gaten te houden en eventueel een andere route in gedachten te hebben wanneer de files zich ophopen. In het overzicht hieronder hebben wij een overzicht van de verkeersdrukte in Oostenrijk zodat je weet met welke files je rekening kunt houden. Ga je naar het Oosten van Oostenrijk, dan is het handig om de route van Passau – Linz te rijden. Voor het westen van het land raden wij aan om de route van Ulm naar Bregenz te rijden.

Drukke wegen in de winter

  • De A10 van Salzburg naar Villach. Vaak staat hier file bij tolstation Sankt Michael im Lungau, bij de Katschbergtunnel en bij knooppunt Villach.
  • De B179 Fernpasroute. Hier is veel verkeersdrukte tussen Füssen en Imst. Het vermijden van de Fernpas is tijdens drukke periodes vaak het beste.

Drukke grensovergangen (files van en naar Oostenrijk)

  • Er staan vaak files bij de grensovergang met Duitsland bij Kufstein (A12).
  • Er staat geregeld file bij de grensovergang met Italië bij de Brennerautobahn (A13) en de Brenner-Bundesstrasse (B182).

Drukke dagen in 2019

  • Er wordt verwacht dat er veel verkeersdrukte is op 2, 9, 16 en 23 februari richting het zuiden en op 5 januari, 9, 16, 23 en 24 februari en 10 maart. Ernstige verkeersdrukte kan je verwachten op 2 maart richting het zuiden en op 2 en 9 maart richting het noorden.

snelweg in oostenrijk

De Oostenrijkse snelwegen

Er zijn verschillende snelwegen in dit mooie land. Wij hebben de belangrijkste snelwegen voor je op een rij gezet:

NummerNaam snelwegRoute
A1West AutobahnWenen-Auhof – Sankt Pölten – Linz – Salzburg – A8 München
A2Süd AutobahnWenen-Inzersdorf – Wiener Neustadt – Graz – Klagenfurt – Villach – A23 Udine
A3Südost AutobahnKnooppunt Guntramsdorf (A2) – knooppunt Eisenstadt (S31)
A4Ost AutobahnWenen-Erdberg – Schwechat – Bruck an der Leitha – M1 Boedapest
A5Nord AutobahnKnooppunt Eibesbrunn (S1) – Wolkersdorf im Weinviertel – Schrick
A6Nordost AutobahnKnooppunt Bruckneudorf (A4) – D4/D2 Bratislava
A7Mühlkreis AutobahnLinz – Gallneukirchen – Unterweitersdorf – S10 Freistadt
A8Innkreis AutobahnKnooppunt Voralpenkreuz (A1/A9) – Wels -Ried im Innkreis – A3 Passau
A9Phyrn AutobahnKnooppunt Voralpenkreuz  (A1/A8) – Kirchdorf an der Krems – Liezen – knooppunt St. Michael (S6/S36) – Graz – A1 Maribor
A10Tauern AutobahnSalzburg – Bischofshofen – Spittal an der Drau – Villach
A11Karawanken AutobahnVillach – A2 Ljubljana
A12Inntal AutobahnA93 München/Salzburg – Kufstein – Innsbruck – Landeck – S16 Bludenz
A13Brenner AutobahnInnsbruck – A22 Bozen
A14Rheintal/Walgau AutobahnA96 Lindau – Bregenz – Feldkirch – Bludenz – S16 Landeck
A21Wiener Aubenring AutobahnKnooppunt Steinhäusl (A1) – Alland – knooppunt Vösendorf (A2/S1)
A22Donauufer AutobahnKnooppunt Wien-Kaisermühlen (A23) – Korneuburg -Stockerau – S3 Hollabrunn
A23Autobahn Südosttangente WienWenen-Altmannsdorf – Wenen-Hirschstetten – S2 Wenen-Subenbrunn
A25Welser AutobahnKnooppunt Haid (A1) – Marchtrenk – Wels – knooppunt Wels (A8)
A26Linzer AutobahnKnooppunt Hummelhof (A7) – Linz-Urfahr)

 

Verkeersdrukte

Wanneer je de snelste route naar Oostenrijk wilt hebben, is het verstandig om gebruik te maken van een routeplanner om de snelste route te berekenen. Echter, het is ook verstandig om de verkeersdrukte kalender te bekijken. Deze geeft namelijk aan wanneer er drukte wordt verwacht op de Duitse en Oostenrijkse snelwegen. Zo kun je de beruchte zwarte zaterdag beter vermijden.

0

Your Cart