Anne Janssen

Deel op social media
Op vakantie naar de Hoge Tatra in Slowakije

Op vakantie naar de Hoge Tatra in Slowakije

Slowaaks paradijs

Veel mensen denken niet aan Slowakije als vakantieland. Het is vrij onbekend onder de meeste vakantiegangers en beschikt niet direct over zon, zee, en strand. Maar toch is Slowakije een ontzettend mooi vakantieland en bovendien nog een redelijk onbekende vakantiebestemming. Het voordeel hiervan is dat het nog niet overloopt van het massatoerisme. Houd je van wandelen? Dan is het Tatra gebergte zeker wat voor jou!  

Slowakije en natuur

Natuurliefhebbers kunnen hun geluk niet op in Slovakije. Je vindt er ruwe bergtoppen, rustige valleien, en ontzettend veel flora en fauna. Omdat de natuur nog wat ongerepter is, kijk je hier je ogen uit. Zo vind je hier bijvoorbeeld niet alleen herten, gemzen, en marmotten, maar ook wolven, beren, lynxen, en adelaars. Hiernaast vind je er bergmeren, maar ook grotten welke zijn voorzien van gangenstelsels. De Hoge Tatra is verklaard tot een nationaal park en staat ook op de UNESCO-wereld erfgoedlijst. 

Strsbke Pleso bergmeer in Slowakije

Het Tatra gebergte: Een onbekende vakantiebestemming

De Hoge Tatra in Slowakije is onderdeel van het Tatragebergte. Dit gebergte ligt zowel in het zuiden van Polen als in het noorden van Slowakije. De Hoge Tatra (Vysoke Tatry) is onderdeel van de Karpaten en is het hoogste gebergte van het land. Het kenmerkt zich door zijn spitse toppen en steile wanden.  

Strsbke Pleso

De mooiste plek is misschien wel Štrbské Pleso. Dit is het meest bezochte meer van de Hoge Tatra. Dit bergmeer ligt op 1350 meter hoogte en is maar liefst 20 hectare groot. Vanaf hier kun je zowel wat kortere wandelingen als dagtochten maken. De wandelingen zijn niet altijd even gemakkelijk en kunnen best inspannend zijn. Wanneer je vanaf hier een mooie bergwandeling wilt maken, kun je bijvoorbeeld naar de Skokwatervallen lopen. Dit is een wandeling van ongeveer drie uur lopen. Op 1494 meter hoogte ligt het bergmeer Popradske Pleso. Deze wandeling is redelijk eenvoudig en het duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur om het Tatranska magistrala te lopen. Wanneer je hier bent aangekomen en je wilt nog verder lopen in de bergen, dan kun je richting het grootste bergmeer van de Tatras klimmen: Velke Hincovo Pleso. Deze wandeling is wat intensiever omdat de paden wat steiler zijn. Vanaf Strsbke Pleso ku n je ook de kabelbaan nemen tot Solisko. Je kunt hier binnen een uur wandelen naar de top van de Predne Solisko, welke zich op 2093 meter hoogte bevindt. Wanneer je wat meer uitdaging zoekt kun je ervoor kiezen om vanaf Solisko naar Vysne Wahlenbergovo en Furkotsky te lopen. Dit is een pittige dagtocht, dus wees wel goed voorbereid. Bij de afdaling op de weg terug kom je ook langs de Skokwatervallen. Hiernaast zijn er natuurlijk nog een tal aan andere wandelroutes te vinden in het Tatragebergte. Je kunt hier oneindig wandelen door de prachtige en ruwe natuur. Breng ook een bezoekje aan het een van de hoogste punten van het gebergte: Lomnicky. Dit punt kun je bereiken via een kabelbaan. De hoogste top is overigens Gerlachovsky Stit, welke op 2655 meter hoogte ligt.

Štrbské Pleso uitzicht met boot

Demänovská Dolina

Naast de hoge Tatra heb je ook, je raad het waarschijnlijk al, de lage Tatra. Demanovska Dolina is een vallei van 15 kilometer, gelegen in het lage Tatra gebergte. Ben je op zoek naar rust, dan moet je hier zijn. Maar de Demanovavallei staat ook bekend om zijn grotten, welke het langste grottenstelsel van het land vertegenwoordigen. De grotten zijn ontdekt in 1921 en trekken jaarlijks 150,000 tot 170,000 bezoekers. De grot heeft een interessant gangenstelsel gevormd door de rivier de Demanova. In deze grot vind je verschillende druipstenen, stalagmieten, kleine watervallen en zelfs wat meertjes. In een klein gedeelte van de grot stroomt zelfs nog een rivier! Ook zijn de ijsgrotten te vinden in hetzelfde gebied als de druipsteengrotten. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier ijsformaties vinden. 

natuur in slowakije

Bereid je goed voor!

De wandeltochten zijn niet altijd even eenvoudig. Sterker nog, er zitten ontzettend pittige tochten bij. Trek dus goede wandelschoenen aan en een doos met blarenpleisters. Ook handig is om een paar droge sokken mee te nemen. Niks is zo vervelend als met natte sokken lopen omdat het regent, je in een beekje bent gestapt, of zweet. Neem ook een waterdichte jas mee en een pet, voor als het gaat regenen. Daarnaast is het fijn om voldoende eten en drinken mee te nemen. Je hebt namelijk flink wat brandstof nodig tijdens je avontuur in de bergen. Zeker omdat dit een relatief onbekende vakantiebestemming is, vind je hier geen supermarkten, winkels of restaurantjes waar je ook kijkt. Je moet het overdag dus echt hebben van je eigen gesmeerde broodjes en pakjes appelsap. Misschien is het belangrijkste nog wel om een EHBO setje mee te nemen. De kans dat je een keer uitglijdt over een rots, of een tekenbeet te pakken hebt is namelijk aanwezig. In dat geval is het fijn als je een pleister kunt plakken en gelijk kunt handelen. In de zomer is het verstandig om iets tegen de muggen mee te nemen; je wordt namelijk lek gestoken als je niet oplet.  

Beste reistijd van het Tatragebergte

In de hoge Tatra’s heerst een hooggebergteklimaat. Vooral in de hoog gelegen gedeeltes is de temperatuur bijna het gehele jaar onder nul graden Celsius. Dit betekend dat het hier altijd vriest en de grond daar ook bevroren is. Uiteraard geld de regel, hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Neem dus verschillende soorten kleding mee en trek vooral veel laagjes aan. In de valleien van het gebergte welke iets lager liggen heeft zich een heel ander klimaat gevormd. Hier heerst namelijk een gematigd continentaal klimaat, waar er ook grote verschillen tussen de seizoenen zit. Zo kan het in de winter vriezen, maar in de zomer boven de 25 graden Celsius worden. Wel valt hier het gehele jaar redelijk wat neerslag. De meeste regen valt in de zomermaanden. Daarom is het voorjaar en het najaar de beste reisperiode voor Slowakije. 

zonsopgang bergen

Rondreis in Slowakije met de auto

Ben je van plan om met de auto naar het Slowaaks paradijs te rijden? Vanaf Nederland naar Slowakije is ongeveer 1400 kilometer. Je bent zonder files 14 uur onderweg van Amsterdam naar de Hoge Tatra in Slowakije. Je rijdt eerst via het Duitse Hannover richting Berlijn. Vervolgens rijd je door Polen via de steden Wroclaw, Katowice, en Krakau. Vanaf Krakau rijd je vervolgens naar beneden naar de Hoge Tatra bergen. Wanneer je naar Slowakije op vakantie gaat, is het handig om je goed voor te bereiden. Zo is het auto rijden in het buitenland namelijk net wat anders dan in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat je tol in Slowakije moet betalen? Het vignet is een vorm van wegenbelasting wat betaald moet worden wanneer je gebruik maakt van de Slovaakse snelwegen. Doe je dit niet? Dan kan je een boete verwachten tijdens je rondreis in Slowakije. Kijk ook eens op onze pagina over praktische reisinformatie voor Slowakije. Hier kun je alles vinden wat te maken heeft met autorijden in Slovakije.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen