Het verkeer in Slovenië

Wanneer je met de auto op vakantie naar Slovenië gaat, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de verkeerssituatie in het land. Door op de hoogte te zijn van de verkeersinformatie en wegwerkzaamheden kun je de reis route aanpassen en hierdoor vaak lange files vermijden. In dit artikel vind je alle informatie over de files op de snelwegen, het tolvignet voor Slovenië, en drukke knooppunten in het land.  

 

1

Drukke wegen en grensovergangen in Slovenië

Er zijn verschillende punten waar je drukke wegen kunt tegenkomen of grensovergangen waar je wel een aantal uur kunt staan. Hieronder hebben we de twee belangrijkste drukke wegen en grensovergang uiteengezet. Verder is de Sloveense snelweg over het algemeen goed begaanbaar. De vakantiedrukte komt voornamelijk rond Ljubljana voor, in de maanden juni tot en met augustus. De drukste dagen zijn 25 juni en 15 augustus.  

Karawankentunnel

Bij de Karawankentunnel is file geen uitzondering maar een regel. De tunnel heeft maar één buis en verbindt de Oostenrijkse A11 met de Sloveense A2. De file in Slovenië is hier vrijwel altijd te vinden omdat het een populaire grensovergang is tijdens een rondreis door Europa.  

Grens tussen Slovenië en Kroatië

De grensovergang tussen deze twee landen wordt vaak gebruikt door automobilisten. De reden hiervoor is dat veel bestuurders geen vignet voor Slovenië hebben aangeschaft voor hun reis, en dit ter plekke in het land moeten doen. Hierdoor kunnen de wachttijden enorm oplopen.  

Overige drukke wegen

De A1 van Ljubljana naar Izola tussen de hoofdstad en Vrhnika en Postojna is erg druk. De G6 van Postojna naar Jelsane, de G7 van Kozina naar Starod, de G11 van Koper naar Dragonja, de G111 van Izola naar Portoroz en de H3 ringweg rond de hoofdstad. Deze wegen kun je het beste vermijden tijdens de spitsuren en in de zomermaanden op zaterdag. 

file op de snelweg
2

Verkeersinformatie onderweg

Wanneer je onderweg bent is het handig om actuele file informatie te hebben, zodat je als het mogelijk is een andere route kunt nemen. Er zijn verschillende manieren om onderweg op de hoogte te blijven van actuele files. Allereerst natuurlijk via de radio daar kun je een filemelding horen via radio Slovenia. Hier wordt in de zomermaanden tussen 07.30 en 19.30 het verkeersnieuws ook in het Engels voorgelezen. Je kunt deze zender ontvangen op 93.5, 95.3, 98,9 of 99.9 FM afhankelijk van jouw locatie in het land. Ook kun je voor de internationale radio gaan die je op 91.1, 93,4, 96.7, 100.4, 100.8 of 102.8 FM vindt. Hier kun je ieder uur om kwart voor naar het Engelse nieuws luisteren. Naast de radio heb je ook internet al goede optie. Er zijn twee websites die je het actuele verkeer laten zien: Amzs.si of Dars.si. Hoewel alle websites Sloveens zijn, kun je kiezen voor een Engelse pagina. Verder kun je ook de Promet app downloaden, waarin je ieder moment kunt controleren waar de files en druktes zich bevinden.  

3

Tips om files te vermijden

Tijdens een rondreis in Slovenië kun je tips om files te vermijden wel gebruiken. De nummer één tip is eigenlijk om de weekenden te vermijden. Zeker op de hierboven genoemde drukke wegen en bij grensovergangen kun je het beste niet rijden in het weekend. In de maanden juni tot en met augustus is het namelijk extreem druk op deze plekken tijdens het weekend. Naast de weekenden kun je doordeweeks het beste de spitsuren vermijden. Tussen 07.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur kun je het beste niet de weg op gaan. Verder kan het gebruik van actuele apps erg verstandig zijn, Google Maps geeft altijd de snelste route aan en neemt daarbij de drukte mee. Zo kun je dus eenvoudig de snelste route kiezen, de app past ook onderweg de route aan wanneer er file of drukte op de gekozen route is ontstaan.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen