Anne Janssen

Deel op social media
Verkeersinformatie in Zwitserland

Verkeersinformatie in Zwitserland

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Zwitserland? Een goede keuze! Zwitserland is een prachtig land dat zich in alle jaargetijden uitstekend leent voor een fijne vakantie. Voor zowel zomer- als winterliefhebbers valt er in Zwitserland voldoende te bewegen en te zien. De schitterende bergen zijn zeer geliefd bij actievelingen die ofwel van skiën, ofwel van wandelen houden en ook voor de vakantieganger die niet al te actief wil zijn op vakantie zijn er genoeg leuke steden en dorpjes om te genieten van de sfeer en de cultuur. Het is verstandig om voor vertrek naar Zwitserland in de gaten te houden of er bijzonderheden zijn op de wegen. Je kunt hierbij denken aan algemene verkeersinformatie, maar ook aan verkeersdrukte en verwachte files, aan geplande werkzaamheden waar je van tevoren rekening mee kunt houden in je route, aan het wel of niet door tunnels heen rijden en aan het aanschaffen van een wegenvignet. In dit blog geven wij je alle verkeersinformatie die je nodig hebt voor een vakantie naar Zwitserland. Zo kun je zorgeloos en veilig rijden in Zwitserland. Lees gauw verder voor meer informatie! 

weg in de alpen

Algemene verkeersinformatie

Op vakantie gaan naar Zwitserland is het fijnste als je goed voorbereid bent. Een goede start is het halve werk en daarom is het slim om van tevoren je route uit te stippelen en voorbereid te zijn op eventuele problemen, drukte, wegwerkzaamheden of files in Zwitserland. Hoewel wij je hieronder algemene informatie geven over de verkeerssituatie in Zwitserland, is het ook fijn om zelf op de hoogte te zijn van de situatie op dat moment. Touring Club Suisse (TCS) is via telefoonnummer 0900 57 12 34 bereikbaar voor verkeersinformatie (in het Engels, Frans en Duits). Ook is de TCS bereikbaar op www.tcs.ch. Ook kan je via de Duitstalige radio luisteren naar verkeersinformatie. De frequentie is te vinden op de borden langs de weg. Kom je met pech langs de weg te staan? Dan kan je bellen met de ANWB Alarmcentrale op nummer +31 70 314 14 14. Je kunt ook de Europese Wegenwacht bellen op nummer 088 269 22 22. Tenslotte is het verstandig om voor vertrek de ANWB Vakantiehulp App te downloaden. Hier kan je handige pechhulpinformatie vinden, maar kan je ook terecht voor de verkeersregels van het land van bestemming, een praktische taalgids, overige verkeersinformatie en nog veel meer. 

rijden in zwitserland

Verkeersdrukte en fileverwachting in Zwitserland

Voor de komende periode valt al goed in te schatten wat de drukke periodes zijn om met de auto naar Zwitserland te gaan. Voor de herfst/winter 2018/2019 gelden de volgende drukke periodes:

 • Richting het zuiden kan je file verwachten op: 6, 13, 20 en 27 oktober, 22 en 29 december, 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari, 23 en 30 maart.
 • Extreme drukte richting het zuiden kan je verwachten op: 2 maart.
 • Richting het noorden kan je drukte verwachten op: 6, 13, 20 en 27 oktober, 29 december, 5, 6 en 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari, 10 en 30 maart.
 • Extreme drukte richting het noorden kan je verwachten op: 2 en 9 maart.

Op de Zwitserse wegen zijn er een aantal wegen die meer verkeer aantrekken dan andere wegen. Op deze wegen kan je standaard meer verkeersdrukte verwachten. Het gaat om de volgende wegen en punten:

 • A1 Bern-Zürich-Winterthur (bij Önsingen en Aarau en bij Brüttisellen, Limmatal, Härkingen, Zürich en Wiggertal
 • A1/A6/A12 (bij Bern)
 • A1/A3 (bij Zürich)
 • A1/A9 (bij Lausanne)
 • A2 Basel-Luzern-Gotthard-Chiasso (bij de Belchentunnel en bij knooppunt Wiggertal, aan beide kanten van de Sint Gotthardtunnel en bij Chiasso)
 • A13 St. Margreten-Sargans-Bellinzona (bij St. Margrethen, Chur en aan beide kanten van de San Bernardinotunnel)
 • A13/H13 Bellinzona-Locarno (van april tot september standaard veel verkeersdrukte)

Grensovergang van Zwitserland

Ook bij de grensovergangen is het verstandig om rekening te houden met extra drukte. Bij de grensovergangen met Duitsland kan je extra drukte verwachten bij Basel, Thayngen/Schaffhausen en Konstanz/Kreuzlingen. Richting Oostenrijk is verkeersdrukte te verwachten bij de grensovergang St.Margrethen en Au. Richting Italië moet je rekening houden met verkeersdrukte bij de grensovergang met Chiasso en tenslotte moet je richting Frankrijk rekening houden met extra drukte bij Bardonnex/Genève. Het is uiteraard altijd verstandig om voor vertrek nog even de actuele situatie en fileverwachting te checken. Deze kan altijd wijzigen. Voor de verwachte drukte voor de lente/zomer 2019 kan je de website van de ANWB in de gaten blijven houden. Deze zal in de aanloop naar de lente geüpdatet worden. 

filevorming

Werkzaamheden

In Zwitserland wordt er veel gewerkt aan de wegen om deze in een zo optimaal mogelijke staat te houden voor het vele verkeer dat van het Zwitserse wegennetwerk gebruik maakt. Een overzicht van de werkzaamheden in Zwitserland is altijd te vinden op de website van de ANWB, maar wij hebben de belangrijkste wegen waar werkzaamheden worden uitgevoerd even voor je op een rijtje gezet. Let wel op: werkzaamheden kunnen altijd gewijzigd worden of uitlopen. Het is belangrijk om voor vertrek altijd de actuele werkzaamheden te checken.

 • H2 Sint Gotthardpas: bij Airola – Göschenen, in beide richtingen. Vanwege winterse omstandigheden is deze pas tussen november en mei bovendien standaard gesloten.
 • A4 bij de Sisikoner- en Morschachertunnel, oplevering verwacht in 2023.
 • A6 Bern-Thun/Interlaken (bij Wankdorf-Muri, in beide richtingen, oplevering verwacht in 2019 en bij Rubigen-Spiez, in beide richtingen, oplevering verwacht in 2022).
 • A8 Sachseln-Sarnen (bij de Sachselntunnel, in beide richtingen, oplevering verwacht in 2019).

 

Gotthardtunnel en San Bernardinotunnel

Vanwege de vele bergen in Zwitserland, zijn er ontzettend veel tunnels in het land. Wanneer je door deze tunnels heen rijdt, hoef je geen bergen over en hoef je niet via uitdagende bergpassen te rijden, maar rijd je recht door het bergmassief heen. De twee belangrijke tunnels in het wegennetwerk van Zwitserland zijn de Gotthardtunnel en de San Bernardinotunnel. De Gotthardtunnel doorkruist het Gotthardmassief en de hoofdkam van de Alpen. De tunnel is bijna 17 kilometer lang en verbindt twee delen van het land waar andere talen gesproken worden: Duits en Italiaans. De San Bernardinotunnel is 6,6 kilometer lang en ligt in het bergkanton Graubünden. Ook deze tunnel overschrijdt de taalgrens van Duits en Italiaans. In beide tunnels kan het erg druk zijn. Hoewel er in de Gotthardtunnel met behulp van verkeerslichten zoveel mogelijk wordt voorkomen dat er files ontstaan, staat het bij deze tunnel eigenlijk altijd stil op vrijdagmiddag en zaterdagochtend, zéker in de vakantieperiodes. Hoewel de grootste werkzaamheden hebben plaatsgevonden in juni en september van dit jaar, staat er weer een grote klus aan te komen, omdat er een tweede Gotthardtunnel gebouwd gaat worden. Deze start van de bouw vindt vermoedelijk plaats in 2020 en zal waarschijnlijk tot ongeveer 2028 duren. Ook in de San Bernardinotunnel is drukte niet vreemd. Ook in deze tunnel zijn de grootste werkzaamheden al achter de rug (juni 2018), maar ook hier is het met name in vakantieperiodes erg druk en kan er file staan. 

gotthardtunnel

Vignet Zwitserland

Voor het rijden op de Zwitserse wegen heb je een tolvignet nodig. Daarnaast moet je aanvullend tol betalen wanneer je gebruik maakt van de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Een vignet is een kalenderjaar geldig, inclusief december en januari van de aansluitende jaren. Een voorbeeld: een tolvignet voor Zwitserland voor het jaar 2018 is dus geldig van december 2017 t/m januari 2019. De vignetplicht geldt voor alle auto’s en motoren met een toegestane maximummassa van 3500 kg. Het vignet plak je aan de binnenzijde van de voorruit, ofwel linksonder, ofwel linksboven. Het vignet moet goed zichtbaar zijn en mag niet beschadigd zijn. Je moet kunnen aantonen dat je het vignet zelf gekocht hebt. Bewaar daarom het aankoopbewijs en neem deze mee wanneer je op vakantie gaat naar Zwitserland.  

Op vakantie naar Zwitserland? Wees goed voorbereid!

Ga je op vakantie naar Zwitserland? Wees dan goed voorbereid! Lees de algemene verkeersinformatie goed door, verdiep je in de werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden, zorg ervoor dat je een wegenvignet hebt aangeschaft en plan je route. Zo kan je onbezorgd op vakantie gaan en kan je genieten van een heerlijke, welverdiende reis door het prachtige Zwitserland! Wij wensen je een veilige reis toe!

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen