How to: Vignet Zwitserland plakken

Met de auto op vakantie naar Zwitserland

De wintersport periode staat weer voor de deur, en veel Nederlanders zijn al begonnen met de voorbereidingen. We gaan elk jaar met z’n allen massaal met de auto naar de Zwitserse Alpen om te genieten van een heerlijke week op de ski’s. Voor vertrek plannen we vaak onze route, checken we banden, en laden we de sneeuwkettingen in. Alles voor een veilige en onbezorgde autovakantie.In dit artikel bespreken we precies hoe je het tolvignet voor Zwitserland op jouw voorruit moet plakken. Wil je meer kennis opdoen van alle benodigde reisinformatie voor Zwitserland? Klik hier!

 

1

Het tolvignet voor Zwitserland

Wanneer je met de auto gaat rijden in Zwitserland heb je een zogeheten autovignet nodig. Een vignet is namelijk een alternatief voor de wegenbelasting die je betaalt in het land. Het wegenvignet is verplicht voor alle voertuigen met een toegestane maximummassa t/m 3500 kg. Rijd je met een caravan? Dan heb je twee vignetten nodig. Voldoe je niet aan de vignetplicht? Dan riskeer je een fikse boete. Neem dus geen risico en bestel jouw autovignet voor vertrek al op Wegenvignetten. De kosten voor een jaarvignet voor Zwitserland bedragen €45,95. Het vignet is 14 maanden geldig, bijvoorbeeld van 1 December 2018 tot 31 Januari 2020. 

uitzicht in zwitserland land en meer
2

Hoe moet je het vignet voor Zwitserland plakken?

Je hebt het tolvignet in je handen en vraagt je af hoe je het vignet voor Zwitserland moet plakken. Het Zwitsers vignet moet per voertuig anders worden bevestigd. Echter, voor alle type voertuigen geldt de regel dat het wegenvignet goed zichtbaar moet zijn. Oude vignetten moeten te allen tijden eerst worden verwijderd voordat een nieuwe milieusticker wordt aangebracht. Ook is het belangrijk dat het oppervlak schoon en droog is, zodat het autobaanvignet goed kan aanhechten aan het oppervlak. Een vignette is zo gemaakt dat hij eenmalig kan worden aangebracht. Plak je de sticker dus verkeerd, dan kan je deze niet corrigeren. Je moet het autobaanvignet dus direct correct aanbrengen. Let bij het plakken goed op dat je het autovignet niet ondersteboven of schuin bevestigt.  

Het autobaanvignet op de auto plakken

Het plakken van een milieusticker op een auto moet altijd aan de binnenkant van de voorruit. Dit mag op drie verschillende plaatsen:

 1. Aan de kant van de bestuurder, in de hoek linksboven
 2. Aan de kant van de bestuurder, in de hoek linksonder
 3. Achter de spiegel, in het midden en boven in het raam

Het wegenvignet op de caravan of vouwwagen vastplakken

Indien je een voertuig hebt zonder voorruit, gelden de volgende regels:

 1. Bevestig de sticker op een niet verwisselbare plaats
 2. Aan de linkerzijde hiervan
 3. De plek moet toegankelijk zijn
 4. Het vignet mag op een onzichtbare plek worden bevestigd, in verband met diefstal. Je mag het dus aan de binnenkant van de kap van de vouwwagen bijvoorbeeld.

Bij een caravan kan je het vignet op de voorruit (linkerzijde) van de caravan bevestigen.

Het autobahnvignet op de motor bevestigen

De milieusticker moet goed zichtbaar zijn op motoren. Je kunt ervoor kiezen om het snelwegvignet op de volgende plekken te kleven:

 1. Op de tank
 2. Op de kuip
 3. Op het windscherm
een alm in een weiland
3

Een (oud) autobaanvignet verwijderen

Verwijder altijd oude sticker voordat je een nieuwe aanbrengt. Hoe je een milieusticker verwijdert kan op verschillende manieren:

 1. Vaak kan een tolvignet rustig en gemakkelijk van de voorruit worden getrokken. Pak met je nagels (als je die hebt) een hoekje vast, en trek het vignet er rustig vanaf.
 2. Pak een föhn en richt deze op de sticker. Zo laat de lijm los waardoor je het makkelijk kunt verwijderen.
 3. Pak een plat mesje en haal de sticker er voorzichtig af. Let bij deze manier er goed op dat je jouw autoruit niet beschadigd.
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen