Anne Janssen

Deel op social media
panorama wenen

Wenen

De Deelstaat Wenen

Wenen is niet alleen de hoofdstad van Oostenrijk, het is sinds 1922 ook een deelstaat. De stad ligt aan de Donau, in het noordwesten van het land. Het is een prachtige stad, en een prachtige provincie. Heb je een stedentrip Wenen geboekt en ga je op vakantie naar Oostenrijk met de auto? Houd er dan rekening mee dat je voor de Oostenrijkse snelwegen een verplicht tolvignet nodig hebt. Deze kun je bij ons al aanschaffen voor €15,95. Zo kun je zonder zorgen op vakantie. Je kunt hier jouw vignet voor Oostenrijk kopen. Wij versturen deze altijd binnen 24 uur.

De provincie is er een van de negen Oostenrijkse deelstaten. De regio heeft ongeveer 1,8 miljoen inwoners. De deelstaat wordt omringt door de deelstaat Niederösterreich (Neder-Oostenrijk) In Oostenrijk wordt de stad ook wel Wien genoemd.

 

Bezienswaardigheden

Weet je niet waar je moet beginnen als je aankomt in de Oostenrijkse hoofdstad? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

De Ringstraße

De belangrijkste ringweg rond het centrum van de stad is de Ringstraße. Binnen een half uur heb je het rondje gereden, maar toch raden wij aan om er wat langer over te doen. Wanneer je bijvoorbeeld de tram neemt om langs de Ringstraße te rijden, is het leuk om uit te stappen zo nu en dan om wat bezienswaardigheden te bezoeken. Je vind aan deze weg niet alleen mooie gebouwen, maar ook het Naturhistorisches Museum, het Kunsthistorisches Museum, het Rathuis, het Burgtheater, en het Parlement.

Paleis Schönbrunn

Dit prachtige paleis staat sinds 1996 met haar tuinen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat snappen wij volkomen, want dit paleis is ontzettend mooi. Het is een tijd de residentie geweestvan keizerin Sisi. De geschiedenis van paleis Schönbrunn gaat echter nog wat verder terug. Het paleis is namelijk in 1559 gebouwd door kiezer Maximiliaan II. Het paleis was geen simpel optrekje, het heeft namelijk 1441 kamers.

paleis schonbrunn

Het Prater

Rond de achttiende eeuw gaf Keizer Josef II het gebied wat langs de Donau ligt, cadeau aan de Wenenaren. Dit met het idee dat de lokale bevolking zich hier zou kunnen ontspannen. Dit gebied werd benoemd als het Prater. Het duurde niet lang voordat er allerlei voorzieningen kwamen, zoals speeltoestellen, restaurantjes, kraampjes en een draaimolen. Door de Wereldtentoonstelling in 1973 kwamen er nog meer attracties en voorzieningen bij. Tot de dag van vandaag kun je hier nog genieten van een ritje in het reuzenrad, een bezoekje aan het Pratermuseum, of picknicken in het mooie park.

het prater in donker

Stephansdom

Midden in de historische binnenstad ligt het Stephansdom. Deze kathedraal is vernoemd naar de heilige Stephanus, een van de oudste martelaren van het Christendom. Je kunt de zuidelijke toren van de kathedraal beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je moet er wel wat voor over hebben, 343 treden. In de noordelijke toren hangt de grootste kerk klok van Oostenrijk. Ook deze toren kun je bezoeken, maar dan met een glazen lift. Heb je hoogtevrees? Dan is dit misschien niet de beste keuze. Je zou dan eventueel naar de catacomben kunnen, waar leden van de familie Habsburg liggen.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen