Wintersporters gaan massaal op autovakantie zonder sneeuwkettingen

Nederlanders die met de auto naar Oostenrijk gaan zijn vaak slecht voorbereid. Jaarlijks gaan er volgens cijfers van het CBS ongeveer een miljoen Nederland op wintersport, waarvan 85% ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Hiervan is het merendeel slecht voorbereid en riskeert dan ook een fikse boete.   Van alle wintersporters nemen er ongeveer 120.000 geen sneeuwkettingen mee op vakantie. Deze cijfers berusten op onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG waar onderzoek is gedaan onder 1.002 vakantiegangers die met de auto op wintersport gaan. Hiervan neemt 1 op de 7 geen sneeuwkettingen mee op reis.   Van de bestuurders die wel sneeuw kettingen meenemen in de auto weet 21% niet zeker of ze wel om de banden passen. Dit betekent dat er jaarlijks 160.000 mensen misschien de verkeerde kettingen meenemen op hun autovakantie.   Ook een opvallende constatering is dat ongeveer 30% van de onderzochten nog nooit sneeuwkettingen heeft bevestigd. De aanname dat sneeuw kettingen omdoen een gemakkelijke klus is bij zware weersomstandig is niet altijd juist. De BOVAG adviseert dan ook om thuis te oefenen. Op deze manier kun je ook gelijk checken of de kettingen passen.

auto's in file door sneeuw

Bovendien gaan er jaarlijks 50.000 bestuurders met zomerbanden op vakantie. In Oostenrijk is het verplicht om in de periode vanaf 1 November tot 15 April met geschikte winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Denk hierbij aan sneeuw of ijzel op de weg.   Uit het onderzoek blijkt ook dat vakantiegangers die wél met winterbanden rijdt, 33% niet weet of deze banden zijn voorzien van een sneeuwvlokje. Deze aanduiding is bijvoorbeeld verplicht in Duitsland. Bovendien weet 53% niet of de banden M+S banden zijn of wat het minimum profieldiepte van de banden dient te zijn (4mm).   In totaal gaan er jaarlijks 30.000 vakantiegangers zonder goede voorbereiding naar de Alpen met de auto. Naast dat dit gevaarlijke verkeerssituaties kan opleveren, kunnen bestuurders ook een boete van €5.000 krijgen. 

sneeuwkettingen om autoband

1

Wintersporters riskeren €5.000 boete

Meer dan 70% van de ondervraagden geeft aan geen sneeuwkettingen nodig te hebben. Vaak berust deze gedachte op ervaring. Echter, met de zware sneeuwval van de laatste tijd, zijn sneeuw kettingen toch echt wel nodig in sommige gevallen. Ongeveer 11% van de ondervraagden geeft aan niet gecontroleerd te worden, en daarom geen kettingen mee te nemen.   Het is in Oostenrijk wettelijk verplicht om met sneeuwkettingen te rijden wanneer dit staat aangegeven met een blauw bord waar deze kettingen staan afgebeeld. Een overtreding kan leiden tot een boete tot maximaal €5.000.   Ook kun je in Oostenrijk een bekeuring krijgen voor het rijden met zomerbanden bij winterse omstandigheden. Deze geldboete ligt tussen de €35 en €5000. Veroorzaak je een ongeluk door gebrek aan grip terwijl je met zomerbanden rijdt? Dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor al het veroorzaakte letsel.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen