Anne Janssen

Deel op social media
Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk. Verplicht of niet?

Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk. Verplicht of niet?

Rijden naar Oostenrijk

Het winterseizoen is weer volop van gang en het duur niet meer lang of we gaan op wintersport naar Oostenrijk. Veel van ons kiezen ervoor om met de auto naar Oostenrijk te rijden voor hun skivakantie. Een van de belangrijkste dingen die je voor vertrek dient te checken zijn de winterbanden en de sneeuwkettingen. Op deze manier ga je immers het veiligst op wintersport. Sterker nog, deze items zijn verplicht in de auto naar Oostenrijk en moet je dus meenemen! Voor een optimale voorbereiding voor je autovakantie kun je op deze pagina alle praktische reisinformatie vinden. 

autorijden door sneeuw

Wel of geen winter banden in Oostenrijk?

Vanaf en tot wanneer moet je nou verplicht met winter autobanden rijden in Oostenrijk? De periode vanaf 1 November tot 15 April is het aan te raden om deze wielen onder je auto te zetten indien je met de auto naar Oostenrijk gaat. Zo weet je namelijk zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Binnen deze periode is het verplicht om met winter banden te rijden wanneer er winterse omstandigheden zijn. Denk hierbij aan ijzel, of sneeuw op het wegdek. Je gaat natuurlijk niet tijdens je vakantie even snel je wielen verwisselen wanneer het hevig gaat sneeuwen. Daarom kun je het beste van tevoren al de wielen onder je auto laten zetten. Ga je zonder winter banden naar Oostenrijk en ijzelt het bijvoorbeeld? Je riskeert een boete die kan variëren tussen de €35 en €5000. Bovendien kan je aansprakelijk worden gesteld wanneer je een ongeluk veroorzaakt door het gebrek aan banden die geschikt zijn voor de winter. Indien je met een aanhanger gaat rijden naar Oostenrijk, hoef je hier geen gebruik te maken van de banden. Het kan natuurlijk gebeuren dat je met zomerbanden naar Oostenrijk gaat en verrast wordt door hevige ijzel. Wanneer de gehele weg is bedenkt met sneeuw of met ijzel, is het toegestaan om met zomerbanden te rijden die voorzien zijn van sneeuwkettingen. De kettingen moeten in dat geval op ten minste de aangedreven wielen worden gemonteerd. Maar let op! Wanneer de weg maar voor een deel is bedenkt met sneeuw of ijzel is het gebruik van sneeuwkettingen in combinatie met zomerbanden niet toegestaan. In dit geval heb je toch echt de winterbanden nodig.  

All seasonbanden

Naast de zomer- en winterband bestaat er ook de all seasonband (4 seizoenen band of all-weather band). Deze autoband ligt tussen de zomer- en winterband in en vormt dus een compromis tussen de twee. Waar de vierseizoenenbanden veel voordelen hebben ten opzichte van de banden voor de zomer, heeft het ook veel nadelen wanneer je er mee wilt rijden in de winter. Wanneer je er mee op wintersport wilt gaan, zijn deze banden niet zo geschikt. Zo schieten ze al snel te kort wanneer je op een helling komt waar sneeuw ligt. Ook ligt de remweg van de all-weather banden hoger dan de reguliere banden voor de winter.

ijzel op de weg

Hoeveel profiel moet een winterband hebben?

Banden voor winterse omstandigheden moet aan een aantal eisen voldoen. Zo worden wielen die zijn aangeduid met M + S (M-S, M/S, M&S) wettelijk beschouwd als winterbanden. Het staat natuurlijk voorop dat het profiel van de autoband niet ontzettend versleten mag zijn wanneer je met wat oudere banden naar Oostenrijk rijdt. De minimale profieldiepte voor verschilt per type autoband. Maak je gebruik van radiaalbanden, dan is het minimum profiel van de banden 4 millimeter. Indien je met diagonaalbanden rijdt is het profiel van de banden 5 millimeter. Let op! Alle banden die niet voldoen aan de minimale profieldiepte worden beschouwd als zomerbanden. Dit is ongeacht de aanduiding van M+S op de banden. 

sneeuwketting om auto

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Wanneer je in de winter naar Oostenrijk rijdt, dien je ten aller tijden sneeuwkettingen mee te nemen. Het is namelijk verplicht om deze te gebruiken wanneer dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Zie je een rond, blauw bord, waarop een autoband met een sneeuwketting op geïllustreerd staat, dan dien je gebruik te maken van de sneeuwkettingen. De kettingen moet in ieder geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd. Je kunt er zelf voor kiezen om ze op alle wielen te monteren. Vanaf het moment dat je met sneeuwkettingen gaat rijden, geldt er een maximumsnelheid van 50 km/h. Echter, de maximumsnelheid waarmee je kunt rijden hangt af van de sneeuwkettingen. Hoe hard je met jouw kettingen kan rijden, staat vaak op de verpakking. Indien je met een vierwielaandrijving (4x4) rijdt, kun je de kettingen het beste om de voorwielen leggen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen