Anne Janssen

Deel op social media
landschap oostenrijk

Oostenrijkse Klederdracht

Wanneer je in de winter naar Oostenrijk gaat, zie je niets anders dan skipakken. Toch kennen we dit land van meer dan alleen haar wintersportgebieden, en is er ook de geschiedenis van de mooie traditionele Oostenrijkse klederdracht, die nog steeds gedragen wordt bij speciale gelegenheden of tijdens het jaarlijkse Oktoberfest in München. Wij vertellen je hier alles over de geschiedenis van de Dirndl en de Lederhosen, waar dit precies vandaan komt en hoe deze kledingstukken er eigenlijk uit zien.

oostenrijkse klederdracht

Terug in de tijd: de geschiedenis van de kleding in Oostenrijk

Veel van de traditionele kledij in dit land stamt uit de tijd waarin er nog veel verschillen waren tussen klassen. De sociale klasse waartoe iemand behoorde was terug te zien in veel dingen, zoals gebruiksvoorwerpen, maar dit was ook duidelijk te herkennen aan de kleding die iemand droeg. De geschiedenis van de Oostenrijkse klederdracht begint zo’n 400 jaar geleden, toen kleren veel gebruikt werden om aan te duiden waar iemand vandaan kwam, wat voor werk hij deed en of hij arm of rijk was. Het gaf zelfs aan of iemand bijvoorbeeld weduwe/weduwnaar was en hoe oud iemand was. Er waren veel verschillen per regio, stad of soms zelfs per dorp een verschil in de details van bijvoorbeeld broeken en jasjes. Versieringen konden extra details afbeelden, zoals het aantal kinderen dat iemand had, of het feit dat een vrouw graag met iemand wilde trouwen.

De huidige tijd

Tegenwoordig worden deze ouderwetse kostuums vrijwel niet meer gedragen in het dagelijks leven. Het verschil in sociale klasse is tegenwoordig minder zichtbaar en wordt bovendien anders weergegeven en natuurlijk verandert de mode door de jaren heen. Wel wordt deze dracht nog steeds gedragen tijdens, waarbij mensen zich traditioneel kleden alsof we honderden jaren teruggaan in de tijd.

Dirndl

De naam van deze dracht betekent ‘jonge vrouw’ en is verwant aan het woord ‘deerne’. Dit tiroler jurkje is voornamelijk bekend als Oktoberfest kleding, iets wat veel gedragen wordt tijdens dit jaarlijks terugkerende feest in München. Ook is het de Oostenrijkse klederdracht voor vrouwen. Zo benadrukt de dirndl jurk de vrouwelijke taille, waardoor de boezem van de vrouw voller lijkt. Ook heeft deze tiroler outfit een strik, die links of rechts gedragen kan worden. Draag je de strik aan de rechter kant? Dan laat je zien dat je getrouwd of verloofd bent. Ben je single? Dan draag je strik aan de linker kant. De strik kan ook aan de voor of achterkant van het jurkje gedragen worden. Wanneer de strik voor is geknoopt, duidt dit aan dat de draagster nog maagd is. Een strik aan die aan de achterkant gedragen wordt symboliseert een weduwe.

traditionele dirndl jurk

Lederhose

De Lederhose is onderdeel van de Oostenrijkse klederdracht voor mannen. Deze tiroler outfit bestaat uit een traditionele broek van leer. De broek wordt omhooggehouden door bretels, die passen bij de lederhosen. Ook horen hier speciale schoenen erbij, waarbij kniekousen gedragen worden. Oorspronkelijk werd deze broek gemaakt voor de armste bevolkingsgroep die geen dure kleren konden betalen. Dit was voor boeren eenvoudig aan te schaffen, gemakkelijk schoon te houden en bovendien zat het comfortabel zodat de boer zijn werk in lekker zittende werkkleding kon uitvoeren. Door het gebruiksgemak van de broek is deze uiteindelijk ook in de hogere groepen van de bevolking geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt dit niet meer gedragen in het normale dagelijks leven in dit land, maar zoals hierboven al genoemd werd is dit nog steeds een favoriete outfit tijdens (winter)feesten.

klederdracht oostenrijk

Met de auto naar Oostenrijk

Ben je van plan om Oostenrijkse klederdracht te gaan dragen tijdens jouw vakantie? Vergeet dan niet, wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, om een verplicht autobahnvignet aan te schaffen. Zo houd je je netjes aan de lokale regels en riskeer je geen boete tijdens je trip. Klik hier voor het aanschaffen van een milieuvignet. Ben je op zoek naar andere informatie over Oostenrijk? Bezoek dan onze pagina over praktische informatie op deze site.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen