Small Logo

Oostenrijkse Klederdracht

Wanneer je in de winter naar Oostenrijk gaat, zie je niks anders dan skipakken. Toch heeft Oostenrijk een mooie klederdracht, die tevoorschijn komt bij speciale gelegenheid of tijdens het jaarlijkse Oktoberfest in München. Wij vertellen je hier alles over de Dirndl en de Lederhosen.

Dirdnl

dirndlHet tiroler jurkje is voornamelijk bekend van het jaarlijkse Oktoberfest in München. Ook is het de Oostenrijkse klederdracht voor vrouwen. Zo benadrukt de dirndl jurk de vrouwelijke taille, waardoor de boezem van de vrouw voller lijkt. Ook heeft deze tiroler outfit een strik, die links of rechts gedragen kan worden. Draag je de strik aan de rechter kant? Dan laat je zien dat je getrouwd of verloofd bent. Ben je single? Dan draag je strik aan de linker kant. De strik kan ook aan de voor of achterkant van het jurkje gedragen worden. Wanneer de strik voor is geknoopt, duidt dit aan dat de draagster nog maagd is. Een strik aan die aan de achterkant gedragen wordt symboliseert een weduwe.

 

Lederhose

klederdracht oostenrijk

De Lederhose behoort tot de mannelijke tiroler outfit. Het is een traditionelebroek van leer. De broek wordt omhooggehouden door bretels, die bijpassend zijn bij de lederhosen. Ook horen hier speciale schoenen erbij, waarin kniekousen gedragen worden. Vanuit oudsher was de broek voor de armste bevolkingsgroep ontworpen. Het was voor boeren eenvoudig aan te schaffen en makkelijk schoon te houden. Door het gebruiksgemak van de broek is deze uiteindelijk ook in de hogere groepen van de bevolking geïntroduceerd.

Met de auto naar Oostenrijk

Ben je van plan om in een tiroler outfit te schitteren? Vergeet dan niet, wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, om een verplicht autobahnvignet aan te schaffen. Klik hier voor het aanschaffen van een milieuvignet. Ben je op zoek naar andere informatie over Oostenrijk? Bezoek dan onze pagina over praktische informatie op deze site.

0

Your Cart