Verkeersinformatie in Slowakije

Slowakije is een fantastisch vakantieland! Het land heeft namelijk veel te bieden voor de natuurliefhebber. Zo heeft het prachtige bergketens en fraaie meren. Bovendien is het land is nog niet al te toeristisch. Je vindt er rust en ruimte: alles voor een fijne vakantie om lekker uit te rusten en te genieten. Wanneer je met de auto naar Slowakije rijdt, is het wel belangrijk dat je jezelf verdiept in het verkeer en reisinformatie. Zo kun je namelijk ontspannend op vakantie gaan. Welke route kan je beter wel of juist niet rijden? En waar vind je gegarandeerd verkeersdrukte? Wat moet je doen in het geval van pech en hoe zit het met de tolwegen in Slowakije? Moet je hier van tevoren wel of geen vignet aanschaffen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor een onbezorgde reis met de auto naar en in Slowakije. Lees je snel mee?  

 

1

Het Slowaakse wegennet

Het wegennet is van redelijke kwaliteit. Zeker de autosnelwegen zijn goed begaanbaar. Je vindt alleen onverharde en slechte wegen in landelijke gebieden, waar je ook nog paard en wagen zult vinden. In de wintermaanden kan het in in het land zo zijn dat bergwegen slecht begaanbaar zijn vanwege sneeuw en ijs. Het wordt daarom afgeraden om als buitenlander in de winter gebruik te maken van deze wegen. Ook wordt het afgeraden om te rijden in het donker.  

2

Pechhulp in het geval van pech of een ongeval

Krijg je pech of een ongeval onderweg? Dat kan iedereen overkomen. Het is vervelend wanneer het je overkomt, maar het is belangrijker dat je weet wie je kunt bellen in zo’n situatie. Allereerst kan je contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale via telefoonnummer ≠31 70 314 14 14. Op het internet (anwb.nl) vind je meer informatie over de ANWB Alarmcentrale en wat ze voor jou kunnen betekenen wanneer je autopech hebt in Slowakije. Ook kan je contact opnemen met de Wegenwacht Europa via telefoonnummer 088 269 22 22 of via anwb.nl. We willen je er ook op attenderen dat het handig is om de ANWB Vakantiehulp App te downloaden. Deze app staat bomvol handige tips, pechhulp informatie voor wanneer je met pech of een ongeval langs de weg komt te staan, de verkeersregels van het land waar je bent, een handige taalgids zodat je je enigszins verstaanbaar kunt maken, verkeersinformatie, juridische tips en bestemmingsinformatie. Met deze app kom je een heel eind! 

3

File informatie in Slowakije

Als je met de auto door Slowakije heen rijdt, is het handig om op de hoogte te zijn van de reisinformatie voor Slowakije. Waar staan de files en welke wegen zijn er afgesloten? Je kunt via de telefoon contact opnemen met de Slowaakse Automobielclub SATC via het telefoonnummer +421 268 24 92 11. Via dit telefoonnummer wordt er in het Engels en in het Duits verkeersinformatie verstrekt over de situatie op dat moment in het land. Helaas is het niet mogelijk om reisinformatie op te vragen via de radio, omdat er geen radiozenders zijn in andere talen dan het Slowaaks. Wel kan je het internet raadplegen. Als je naar www.satc.sk gaat, vind je Slowaakse informatie op de website van de Slowaakse Automobielclub SATC. Ga je naar ndsas.sk, dan vind je kaarten en actuele wegeninformatie, verstrekt door de Slowaakse Rijkswaterstaat. Deze informatie is gedeeltelijk in het Engels.

4

Wegen en routes waar je drukte kunt verwachten

Natuurlijk kunnen wij je niet van tevoren vertellen waar je in de file komt te staan als je op autovakantie gaat naar Slowakije. Wel kunnen we je vertellen welke wegen er over het algemeen druk zijn en waar het te verwachten is dat je te maken krijgt met verkeersdrukte. Rijd je over de volgende wegen? Houd dan rekening met drukte en eventueel met files:

 • D1 Bratislava – Trnava.
 • E50 Zilinia – Vrútky.
 • Wegen van en naar het centrum van de hoofdstad Bratislava (voornamelijk in de spits).

Ook zijn bepaalde grensovergangen erg druk. Dit gaat om de volgende grensovergangen:

 • Drukke grensovergangen met Hongarije:
  • D2 Rajka – Rusovce
  • Komarom/Komarno
 • Drukke grensovergang met Oostenrijk:
  • D2 Bratislava – Jarovce/Kittsee
 • Drukke grensovergangen met Tsjechië:
  • D2 Brodske/Kuty
  • Lanzhot/Kostice

Rijd je vanuit Nederland naar Slowakije? Dan kan je het beste rijden via de steden Würzburg, Neurenberg, Regensburg, Passau, Linz en Wenen. Dit is de snelste en beste route richting Slowakije. 

autoweg door het tatra gebergte in slowakije
5

Een vignet of e-ticket voor Slowakije

Voor Slowakije heb je een vignet of een e-ticket nodig. Met dit vignet betaal je voor de tolwegen in Slowakije. Er is een tolsysteem, maar je hoeft de tol dus niet te betalen via tolpoortjes, zoals we dat bijvoorbeeld vanuit Frankrijk kennen. Een e-ticket of een wegenvignet voor Slowakije schaf je voorafgaand aan je reis aan. Het vignet staat geregistreerd op het kenteken van het voertuig waarmee op vakantei gaat en eenmaal in het land wordt jouw kenteken op tolwegen gescand. Op die manier wordt er gecontroleerd of er op het kenteken een tolvignet geregistreerd staat. Om geen verkeersboetes te riskeren, is het belangrijk dat je dit vignet aanschaft. Je hoeft het Slowakije vignet, omdat de controle via het kenteken gaat, niet op de voorruit van je auto te plakken.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen