Anne Janssen

Deel op social media
landschap in Karnten oostenrijk

Karinthië

De deelstaat Karinthië in Oostenrijk

Deze deelstaat is de meest zuidelijke en de meest warme deelstaat. Je hebt hier de meeste zonuren en dit maakt dat dit gebied zeer populair is onder de toeristen. Je vindt er prachtige wandelroutes langs meren waar de kwaliteit van het water zo goed is dat het als drinkwater zou kunnen dienen, je kunt er prachtige tochten maken door de bergen, je vindt er mooie dorpjes en steden en de cultuur is er rijk. Wat betreft inwoneraantal is Karinthië de zesde deelstaat van de negen staten in Oostenrijk. Wat betreft oppervlakte staat de staat op nummer vijf.

Karinthië kaart

De regio Kärnten ligt in het zuiden van het land, en grenst aan de Oostenrijkse provinciesTyrolde provincie Stiermarken en het Salzburger land. De provincie heeft een oppervlakte van 9536 km2 en 559,404 inwoners. De hoofdstad van het gebied is Klagenfurt, de grootste stad van de regio. Omdat het de meest zuidelijkste provincie is, is het weer in Karinthie en het weer in Klagenfurt daarom vaak zonnig en warm in de zomer. Je kunt hier dan ook heerlijk genieten van je vakantie. De deelstaat grenst bovendien aan buurlanden Italië en Slovenië.

Bereikbaarheid

Deze regio is prima te bereiken vanuit Nederland. Via de Duitse autobahn rijd je richting Oostenrijk. De meest voor de hand liggende route loopt via de Tauerntunnel. Deze kan wel voor vertraging zorgen, omdat het bij de tunnel vaak erg druk is en er regelmatig files staan. Je kunt er ook voor kiezen om te rijden via de Felbertauerntunnel, waar meestal iets minder verkeersdrukte is.


Natuur

De natuur in deze regio is afwisselend. Je vindt er uitgestrekte, warme meren, maar ook de imposante Alpen met hun besneeuwde toppen en zelfs de hoogste berg van Oostenrijk. Karinthie is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die van een gevarieerd landschap houden waar voor ieder iets te doen is.


Het weer en klimaat

Karinthië is een populaire vakantiebestemming in de zomer. De staat ligt in het zuidoosten van Oostenrijk en ligt beschut achter de Alpen. Hierdoor kan de warme lucht vanuit de Middellandse Zee het gebied gemakkelijk bereiken en is het in deze streek een stuk warmer en zonniger dan in veel andere gebieden in het land. Niet alleen is de buitentemperatuur er hoog en aangenaam, maar ook de vele meren in dit gebied kunnen soms een relatief warme temperatuur hebben. We kunnen stellen dat het klimaat in Karinthië een Middellands Zeeklimaat is.

luchtfoto karinthie

Top 10 bezienswaardigheden Karinthië

Er valt in deze prachtige deelstaat enorm veel te ontdekken en te zien. Er zijn veel activiteiten te doen. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van mountainbiken, zwemmen en andere outdoor activiteiten zitten goed in deze regio. Omdat er veel te doen is, hebben we een top tien van bezienswaardigheden voor je opgesteld. Wel willen we je allereerst wijzen op de Karnten card: een kaart die je veel voordeel op kan leveren. Deze kan je voor een relatief laag bedrag aanschaffen en deze kaart geeft je korting op diverse toeristische trekpleisters, activiteiten, het openbaar vervoer in deze streek, en nog veel meer. Op deze manier ben je voordeliger uit wanneer je verschillende activiteiten op de planning hebt staan en je veel wilt zien, doen en ondernemen. Op deze website vind je meer informatie over de kaart.
Hieronder vind je onze top 10 van bezienswaardigheden en activiteiten in deze mooie regio.

Celtic World in Frög

Dit openluchtmuseum, waar het Keltische tijdperk centraal staat, is een ontzettend leuke plek om te bezoeken voor jong en oud. Zo vind je in Keltenweld kostbare objecten zoals juwelen en wapens. Het museum is leuk om te bezoeken wanneer je wat meer over de tijd wilt weten, of wilt ervaren hoe het er destijds aan toe ging. Vind hier meer informatie over Celtic World.

Arnolstein

Onder de rook van Villach vind je Arnoldstein. Dit is het drielandenpunt van Oostenrijk, Slovenië, en Italië. Je hebt hier een schitterend en indrukwekkend uitzicht over alle drie de landen. In de zomer kun je met de gondel naar boven, om vervolgens het laatste stuk naar boven te lopen. Je kunt ook helemaal vanaf beneden naar boven lopen. We hebben het dan over een klim van maar liefst 750 meter door voornamelijk bosgebied.

De Wörthersee

Met een oppervlakte van 19 vierkante kilometer is de Wörthersee het grootste meer van de regio. Het meer is 85 meter diep, en ligt tussen Klagenfurt en Villach op 439 meter hoogte. De aangename temperaturen van het meer (25 graden Celsius) maken het populair onder vakantiegangers. Vooral onder families is de Worthersee erg populair. Je kunt hier zwemmen, duiken, parasailing, wakeboarden, waterskiën, varen, maar ook leent het gebied zich goed voor activiteiten zoals nordic walking en fietsen.

uitzicht van de worthersee

De Kopeiner See

Dit meer is gelegen ten zuidoosten van de Völkermarkt. Het meer is een overblijfsel van een veel groter meer dat tijdens de ijstijd zo groot was als het gehele gebied rondom het dorp Kühnsdorf. Met temperaturen tot wel 29 graden Celcius is dit meer een van de warmste meren van Europa en mede daarom is de Kopeiner See erg geliefd bij vakantiegangers.

De Grossglockner

De Grossglockner is met een hoogte van maar liefst 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. De berg ligt op de grens van Karinthië en Tirol en maakt deel uit van de Glockner Group (wat op zijn beurt weer deel uitmaakt van de Hohe Tauern). Om de berg te beklimmen kan je op twee plekken starten: het plaatsje Heiligenblut in het Zuiden, of Kals, aan de Zuid-westelijke kant van de berg. Met de auto kan je het beste de Grossglocker Hochalpenstrasse nemen: een tolweg die je naar het uitzichtpunt Kaiser-Franz-Josefs-Höhe brengt. Met de auto is dit de plek die het meest dichtbij is bij de Grossglocker. Je kunt in diverse berghutten op de berg verblijven (de hoogste hiervan is gelegen op 3454 meter hoogte) en je kunt mooie wandelroutes rondom de Grossglocker lopen. Rondom deze hoge berg zijn er ook mooie dorpjes die de moeite van het bezoeken waard zijn, zoals Bruck, Fusch en Kals. In de winter is dit gebied een paradijs voor wintersportliefhebbers.

De Weissensee

De Weissensee in de Gailtaler Alpen is prachtig om te bezoeken. Het meer is twaalf kilometer lang, maar de meeste dorpjes liggen aan de westoever van het meer. Het water is erg helder en schoon. Tip! Bestel tijdens het eten de ‘Kärnter Lax’n forel’, een lokaal en smaakvol gerecht.

uitzicht van de weissensee

Malta

Malta kennen we als een land, maar het is ook een gebied in Kärnten in Oostenrijk. Hier komen liefhebbers van rust en natuur. In het Maltatal, een prachtig dal, vind je de meeste watervallen van het hele land bij elkaar. Ook vind je hier het dorpje Malta, dat gelegen is aan een mooie rivier.

De Ragaschlucht

Een bezoek aan Oostenrijk is niet compleet zonder een schlucht te hebben bezocht! De Ragaschlucht is een voorbeeld van een toegankelijke én mooie schlucht. Het is een klim over verschillende trappetjes langs een prachtige waterval is een echte aanrader voor mensen die graag actief bezig zijn. De wandeling duurt zo’n 1,5 uur en leidt via goed begaanbare trappetjes langs de waterval, waarna je via een bospad terug loopt naar het startpunt (dit duurt een half uur).

Aquarena

Tijdens een vakantie mag dit niet ontbreken: een bezoekje aan Aquarena. Natuurlijk is het heerlijk om te zwemmen in de vele meren in het land, maar in Aquarene vaind je een prachtig uitzicht én een heerlijk schoon zwembad waar kinderen zich kunnen uitleven.

De Millstätter See

Dit meer is gelegen naast het gelijknamige stadje Millstatt. Het meer heeft een lengte van maar liefst 12 kilometer en is op het breedste punt 1,5 kilometer breed. Het is het op één na grootste meer van de regio. Rond het meer liggen diverse dorpen die voor de inkomsten afhankelijk zijn van het toerisme. Je kunt hier diverse outdooractiviteiten doen, maar ook kan je er mooi wandelen of bezienswaardigheden bezoeken, zoals die Stiftskirche, het Badehaus van Millstatt of het Millstatter Stiftmuseum.

uitzicht van de millstatter see in oostenrijk

Met de auto naar Oostenrijk

Ga je binnenkort op vakantie met de auto naar Oostenrijk? Houd er dan rekening mee dat je moet beschikken over een tolvignet. Deze heb je nodig wanneer je gebruik maakt van de Oostenrijkse snelwegen of autowegen. De kosten voor een vignet voor Oostenrijk zijn €15.95. Naast dit verplichte vignet zijn er in dit land ook verschillende tolwegen. Dit zijn trajecten waar nog apart tol betaald voor moet worden. Wanneer je naar de provincie Karinthië gaat, dan heb je kans om het toltraject van de Tauern te berijden. Ga je via de Karawankentunnel naar Slovenië? Dan heb je ook een vignet nodig. Het bestellen van het vignet kan op onze website. Je bestelling wordt dan dezelfde dag verzonden, waardoor je ook vlak voordat je op vakantie gaat bij ons terecht kunt.

Er valt in deze mooie staat genoeg te ontdekken en er is geen gebrek aan bezienswaardigheden, mooie natuur en heerlijk, zomers weer. Bestel nu je wegenvignet en wees goed voorbereid. Zo kan je onbeperkt genieten van een mooie vakantie in het prachtige Oostenrijk.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen