Waar moet je het vignet Oostenrijk plakken?

Met de auto naar Oostenrijk

De wintersport komt eraan en wat hebben we er zin in! Elk jaar gaan we massaal met z’n allen met de auto naar Oostenrijk om te genieten van een heerlijk weekje in de Alpen. We hebben onze skisokken ingepakt, ski’s in de dak koffer, en skischoenen in de achterbak. Vergis je echter niet, de voorbereidingen houden hierbij niet op: we moeten namelijk nog de route plannen naar Oostenrijk, de verkeersregels lezen, en het wegenvignet aanschaffen en plakken. In dit artikel leggen we je alles uit over waar je het tolvignet voor Oostenrijk op je autoraam plakt. Wil je meer praktische reisinformatie? Klik hier!  

 

1

Het autobaanvignet voor Oostenrijk

Wanneer je met de auto gaat reizen door Oostenrijk heb je een zogeheten autobahnvignet nodig. Door het betalen van het vignet, betaal je indirect wegenbelasting in het land. Het land kent dan ook een vignetplicht waar je aan moet voldoen wanneer je gebruik wilt maken van de Oostenrijkse snelwegen. De kosten voor een 10-dagen tolvignet bedragen €15.95. Voldoe je niet aan de vignetplicht? Dan riskeer je een boete van €120. Naast de reguliere milieusticker moet je in Oostenrijk ook tol betalen voor de zogeheten sondermautstrecken. Dit zijn toltrajecten waar je dus extra tol voor moet betalen wanneer je gaat rijden in Oostenrijk.

De tolwegen in Oostenrijk:

een bergweg in oostenrijk
2

Het tolvignet voor Oostenrijk op je raam plakken

Je hebt het autobaanvignet gekocht, maar waar moet je nou precies het autobahnvignet voor Oostenrijk op je raam plakken? Het belangrijkste is dat de milieusticker goed zichtbaar is. Let op! Oude vignetten moet eerst worden verwijderd voor een nieuw tolvignet wordt aangebracht. Het is belangrijk dat de autoruit schoon en droog zijn, omdat het vignet anders niet goed plakt. Het plakken van een autovignet sticker moet altijd aan de binnenkant van de auto voorruit bevestigd worden. Dit kan op drie verschillende plekken:

  1. Achter de spiegel, midden-boven van het autoraam.
  2. Aan de bestuurderskant, links-onder in de hoek.
  3. Aan de bestuurderskant, rechts-boven in de hoek.

Let op! Je mag het vignet niet vastplakken door middel van plakband, zuignappen of folie. Hiervoor kun je zelfs een boete krijgen van €300. Ook belangrijk om te weten is dat je het vignet eenmalig kunt plakken. Wanneer je het vignet verkeerd hebt geplakt, kan je deze dus niet verwijderen en opnieuw plakken. Het is dus belangrijk dat je het vignet direct correct plakt. Let dus ook goed op dat je het vignet niet ondersteboven of scheef vastkleeft.  

3

Een (oud) wegenvignet verwijderen

Een oud snelwegvignet moet dus eerst worden verwijderd wanneer u een nieuwe wilt bevestigen. Maar hoe verwijder je de sticker nou precies? Hiervoor zijn verschillende manieren:

  1. Soms kan je het vignet er gewoon gemakkelijk aftrekken. Pak een hoekje met je nagels en trek deze er langzaam af.
  2. Zet een föhn op de sticker zodat het snelwegvignet zacht en warm wordt. Zo kun je deze er gemakkelijk afhalen.
  3. Pak een (stanley) mesje en haal de sticker er (voorzichtig!) af.
zonnige weg in oostenrijk
4

De videomaut; geen vignet plakken en verwijderen!

Heb je helemaal geen zin om een autovignet te plakken en verwijderen, of vind je dit veel gedoe? Dan hebben we goed nieuws voor je: door de introductie van het digitale vignet hoeft dit ook niet meer. De sticker variant van het autovignet bestaat nog wel, maar je kunt er ook voor kiezen om een digitaal tolvignet aan te schaffen. Dit wordt in Oostenrijk ook wel de videomaut genoemd. Zo werkt de Oostenrijkse videomaut: Het digitale wegenvignet (videomautkarte) wordt gekoppeld aan jouw kenteken. Er wordt dus in het systeem geregistreerd dat jouw kenteken heeft voldaan aan de vignetplicht van het land. Camera’s bij de tolpoortjes (mautstelle) herkennen jouw kenteken waardoor de tolpoortjes opengaan. Zo kun je gemakkelijk doorrijden zonder dat je telkens in de file hoeft te staan om tol te betalen in Oostenrijk. Dit komt namelijk omdat er speciale videomaut tolpoortjes zijn waar enkel voertuigen met een digitaal vignet doorheen kunnen rijden. Klik op deze link voor meer informatie over het Oostenrijkse wegenvignet. Ook voor de toltrajecten zoals de Brennerpas is het mogelijk om gebruik te maken van de videomaut. Zo kun je ook voor deze tolwegen rustig en onbezorgd reizen door Oostenrijk. Dit kan prettig zijn omdat in het hoogseizoen het nog weleens druk kan zijn bij de toltrajecten. Heb je een caravan of een camper maar heeft deze een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg? Dan kan je wel een digitaal vignet kopen, maar kun je niet door de speciale videomaut tolpoortjes rijden. Je moet dus door de reguliere tolpoortjes, maar omdat je al tol betaald hebt, kan je ook hier gewoon doorrijden. Zo wordt het reizen door Oostenrijk weer wat meer comfortabel. Voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kg is er de GO-box.

Voordelen van het digitale tolvignet

  • Je ontvangt het wegvignet altijd binnen 24 uur op werkdagen. Voor 16:00 besteld is dezelfde nog verstuurd!
  • Je hebt geen lange wachttijden en files meer voor de tolpoortjes
  • Je hoeft het vignet niet meer op de autoruit te plakken
  • Wanneer je autoruit wordt vervangen hoef je geen nieuw snelwegvignet aan te schaffen, dat scheelt weer in de kosten!
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen